ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ Θ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
Για πολλά χρόνια στη χώρα μας, ελέω κακής πολιτικής κουλτούρας, απουσίας αξιοκρατίας και απουσίας σωστού σχεδιασμού, έχουμε σιωπηλά και άτυπα καταστήσει το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας σε εργαζόμενους διαφόρων ταχυτήτων. Είτε αυτό αφορά τη μισθολογία, τα ωφελήματα ή τις συνθήκες εργοδότησης, δυστυχώς η Κύπρος χαρακτηρίζεται από ανισότητα, αναξιοκρατία και συχνή καταπάτηση θεμελιωδών εργασιακών κεκτημένων και ευρωπαϊκών κανονισμών. Αυτό το φαινόμενο, δυστυχώς, εμφανίζεται τόσο στο δημόσιο τομέα και ειδικά στα θέματα εκτάκτων υπαλλήλων και καθηγητών στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης, στα Ολοήμερα Σχολεία, στα Επιμορφωτικά Ινστιτούτα, τα Θερινά Σχολεία και όχι μόνο, όσο και στο στον ιδιωτικό τομέα εν τη απουσία προστατευτικών εργασιακών νόμων, όπως για παράδειγμα ο κατοχυρωμένος κατώτατος μισθός για όλα τα επαγγέλματα.
Ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής, αλλά και ως Αντιπρόεδρος στο Κίνημα «Συμμαχία Πολιτών», δηλώνω ότι ψηλά στις προτεραιότητες μας βρίσκεται η καθιέρωση Κοινωνικής Δικαιοσύνης στο χώρο εργασίας και υιοθέτηση κανόνων ισότητας και ισονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε καταθέσει τρεις προτάσεις Νόμου, που στοχεύουν στην άρση μέρους της αδικίας, την οποία υφίστανται συμπολίτες μας.
Η πρώτη πρόταση αφορά όλους τους υπαλλήλους που αναγκάζονται από τους εργοδότες τους να εγγράφονται ως αυτοεργοδοτούμενοι. Η Πρόταση Νόμου προνοεί την τροποποίηση του Περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμου. Στόχος της πρότασης είναι όπως στην έννοια του όρου «μισθωτός», για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης, να περιλαμβάνεται κατά τρόπο ρητό και αδιαμφισβήτητο και η απασχόληση δυνάμει «σύμβασης αγοράς υπηρεσιών» ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού ή της ονομασίας που της αποδίδεται και η οποία χαρακτηρίζεται από σχέση εργοδότη- εργοδοτημένου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα μεταξύ των οποίων και η πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων ως μισθωτοί και όχι ως αυτοεργοδοτούμενοι.
Η δεύτερη πρόταση Νόμου, συγκεκριμένη αυτή τη φορά για τους καθηγητές στα Κ.Ι.Ε. έχει ως στόχο οι εκπαιδευτικοί των Κ.Ι.Ε. να συμπεριληφθούν στους υποψήφιους των οποίων η εκπαιδευτική προϋπηρεσία μοριοδοτείται για σκοπούς εγγραφής στους Πίνακες Διορισίμων. Πιο συγκεκριμένα, πρόθεση μας είναι να καθιερώσουμε την προϋπηρεσία στα Κ.Ι.Ε. ως αποδεκτή εκπαιδευτική υπηρεσία για τους συγκεκριμένους πίνακες.
Η τρίτη πρόταση νόμου αφορά την εφαρμογή και στην Κύπρο, όπως ισχύει στην συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε., Εθνικού Κατώτατου Μισθού και στον ιδιωτικό τομέα.
Έχουμε υποχρέωση, ως χώρα και ειδικά όσοι εκπροσωπούμε τους πολίτες να φροντίσουμε να τερματιστεί αυτή η τεράστια ανισότητα στον εργασιακό χώρο. Έχουμε υποχρέωση να εναρμονίσουμε τη χώρα με όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς περί ισότητας και ίσης μεταχείρισης στον εργασιακό χώρο, καθώς και να εργαστούμε προς το να καταστήσουμε τη χώρα μας πιο κοινωνικά δίκαιη και πιο ευαίσθητη στις πραγματικές ανάγκες όλων των πολιτών.
*Υποψήφιος Ευρωβουλευτής συνεργασίας «Συμμαχία-Οικολόγοι»