Προτάσεις – σκέψεις για εκσυγχρονισμό Ωρολόγιων Προγραμμάτων στη Μέση Εκπαίδευση


ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΕΡΕΙΔΗ*

Τα Aναλυτικά Προγράμματα» μπήκαν στη διαδικασία του επανασχεδιασμού και προσδοκούμε στην ολοκλήρωση τους, αν και βέβαια δεν προηγήθηκαν τα ωρολογιακά προγράμματα. Ο εκσυγχρονισμός τους είναι διαδικασία που δεν επιδέχεται άλλη καθυστέρηση. Η μείωση της απομνημόνευσης και η αύξηση της ικανότητας του μαθητή στα τρία είδη σκέψης (την αναλυτική, τη δημιουργική και την πρακτική) ήταν και είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.

Τα ωρολόγια  προγράμματα θα πρέπει να ξανασχεδιασθούν τόσο για τα Λύκεια όσο και για τα Γυμνάσια. Η αναγνώριση του προβλήματος των Ωρολόγιων Προγραμμάτων και η δυσλειτουργία των μας οδηγεί σε σοφότερες και τολμηρές αποφάσεις για ένα καλύτερο Δημοκρατικό και Ανθρώπινο Σχολείο.

  Τα βασικά πλεονεκτήματα της πρότασής μου  είναι: (α) η κατάργηση των μισών και  μονόωρων μαθημάτων, (β) η μείωση των μαθημάτων κατά έτος και (γ) η μείωση των μαθημάτων ημερησίως (δ) η βελτίωση της λειτουργίας του εβδομαδιαίου προγράμματος, (ε) η εισαγωγή του δίωρου Έρευνα/Δράσεις/Όμιλοι/Στηρίξεις.

Το ωράριο της ημέρας προσαρμόζεται στο οκτάωρο για πέντε μέρες την εβδομάδα. Δηλαδή 40 περίοδοι των σαράντα λεπτών την εβδομάδα.  Σημειώνεται ότι όλα τα μαθήματα θα διεξάγονται σε συνεχόμενα δίωρα, τέσσερα μαθήματα την ημέρα, για να μη χάνεται χρόνος στις μετακινήσεις. Ο μαθητής μεταικνείται σε επόμενο μάθημα μετά από διάλειμμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό της απώλειας χρόνου για τις ενδιάμεσες μετακινήσεις.

(Ο χαμένος χρόνος στις μετακινήσεις, ιδιαίτερα στα Λύκεια ξεπερνά τις 80 περιόδους σε κάθε σχολική χρονιά).

Mε την προσαρμογή του ωραρίου σε 40 περιόδους στο Γυμνάσιο και 40 περιόδους στο Λύκειο εισάγεται ένα δίωρο την εβδομάδα με τίτλο Έρευνα/Δράσεις/Όμιλοι/Στηρίξεις. Με αυτό το δίωρο οι μαθητές θα μπορούν να ενδιατρίψουν σε ερευνητικές δραστηριότητες, σε δράσεις του Ιδρύματος Προώθησης ‘Ερευνας, σε Ευρωπαϊκές Δράσεις (e-twinning, Comenius κλπ), σε ομίλους όπως Αθλητικός, Θεατρικός, Μουσικός, Τεχνολογικός,  Περιβαλλοντικός, Εκδοτικός, Ραδιοφωνικός, Φωτογραφικός, Εκδηλώσεων, Τεχνολογίας, Πληροφορικής / Δίκτυα κλπ. Σε αυτό το δίωρο θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι μαθητές και η πλειοψηφία των καθηγητών με ξεχωριστό πρόγραμμα και στόχους. Η πρόταση αυτή  αποτελεί μια καινούργια καινοτομία που μπορεί να λειτουργεί στο μέσο της εβδομάδας,  έτσι που να ξεκουράζει και να αποφορτίζει την καθημερινότητα και όχι μόνο. Σημειώνεται ότι στα μέλη της κάθε Δράσης/Ομίλου θα έχει παρέμβαση ο Καθηγητικός Σύλλογος, έτσι που να είναι ισορροπημένος ο αριθμός με τη δυνατότητα της ελεύθερης επιλογής και κλίσεων του κάθε μαθητή. Μέσα από αυτήν την καινοτομία τόσο οι μαθητές, όσο και οι καθηγητές θα εμπλακούν και θα ενδιατρίψουν σε διάφορες δράσεις κατά την σχολική τους ζωή στη σχολική μονάδα, αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητα, την καινοτομία και την ομαδική/συλλογική δράση.  

Σημειώνεται και τονίζεται ότι με τη πιο πάνω διαρρύθμιση:

(α) κερδίζεται πολύτιμος  χρόνος που χάνεται για την προετοιμασία εκδηλώσεων (μεγάλα διαλείμματα για προετοιμασίες) και λειτουργία των υπαρχόντων ¨Ομίλων¨ που μπορεί να φτάνει τις 80 περιόδους σε κάθε σχολική χρονιά. (β) το πρόγραμμα της σχολικής μονάδας λειτουργεί  απρόσκοπτα. Σημειώνεται ότι τα πλείστα τμήματα στη σχολική μονάδα υπολειτουργούν, λόγω διαρκούς απουσίας μαθητών στις δοκιμές των ολόχρονων εκδηλώσεων (γ) οι απαλλαγές από ώρες διδασκαλίας των καθηγητών που υπάρχουν σε κάθε σχολική μονάδα σταματούν. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση δεκάδων ωρών σε κάθε σχολική μονάδα οι οποίες κυμαίνονται 40 – 60 ώρες/εβδομάδα ανάλογα με το μέγεθος της σχολικής μονάδας. Βέβαια αυτή η εξοικονόμηση ωρών σε απαλλαγές θα αντισταθμίσει ένα μεγάλο μέρος πρόσθετων ωρών της λειτουργίας του πρόσθετου δίωρου Έρευνα/Δράσεις/Όμιλοι/Στηρίξεις. (δ) Με την προτεινόμενη διαρρύθμιση του νέου Ωρολογιακού Προγράμματος καταργούνται τα μονόωρα μαθήματα που είναι γάγγραινα στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Έρευνες που διεξήχθησαν στο παρελθόν από εκπαιδευτικούς κατέδειξαν την μη ωφελιμότητα του θεσμού των μονόωρων μαθημάτων. Αν διεξαχθεί και σήμερα    έρευνα στους μαθητές και τους καθηγητές θα καταδείξει τη διαμαρτυρία και τη μη αποτελεσματικότητα. (ε). Αυξάνεται τουλάχιστον κατά 15% ο παραγωγικός χρόνος της μαθησιακής διαδικασίας. Ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός του κάθε μαθήματος ξεχωριστά θα είναι σε χρόνους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα αναλυτικά προγράμματα.

*Νέα Κίνηση Καθηγητών  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











137