Πρόταση Αβέρωφ: Το κράτος να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία,με κίνητρα στους γονείς να την επιλέγουν


Πρόταση για στήριξη της ιδιωτικής παιδείας από το κράτος έκανε ο πρόεδρος  του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Μιλώντας   στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης ο κ. Νεοφύτου είπε ότι:

«Όσον αφορά το ζήτημα της μεγάλης εξοικονόμησης δημόσιων πόρων από την επιλογή της ιδιωτικής εκπαίδευσης, είναι ένα θέμα που είναι καιρός να μπει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης για την παιδεία. Δηλαδή πως το κράτος θα μπορούσε να στηρίξει την ιδιωτική παιδεία και να παρέχει κίνητρα προς τους γονείς να την επιλέγουν, ώστε από τη μια να εξοικονομούνται διαθέσιμοι πόροι του κράτους και να ανεβάζουμε την ποιότητα της παρεχόμενης παιδείας για τα παιδιά μας από την άλλη».
Συνεχίζοντας  είπε ότι:
«Κάθε προσπάθεια για αλλαγή νοοτροπίας και μεταρρύθμιση είναι λογικό να συνοδεύεται από αντιδράσεις. Εμείς δηλώνουμε ανεπιφύλακτα ότι θα στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους. Για να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να έχει στο επίκεντρο τους μαθητές και τις ανάγκες της κοινωνίας μας. Και έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη.

Ορισμένα πολιτικά κόμματα, ή ακόμη και συμπολίτες μας, έχουν μια αρνητική προδιάθεση έναντι σας, απλά και μόνο επειδή επιλέξατε το ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά σας. Είτε διότι ιδεολογικά αντιτίθενται στην ιδιωτική πρωτοβουλία, είτε διότι έχει δημιουργηθεί σε αυτούς η εσφαλμένη εντύπωση ότι προέρχεστε από προνομιακά στρώματα της κοινωνίας. Και ότι θα κληθούν να επιβαρυνθούν οικονομικά για τις δικές σας επιλογές. Η αλήθεια όμως είναι ότι είστε η μεσαία τάξη αυτής της χώρας, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας».

Ακολούθως ανέφερε ότι: «Δυστυχώς στον τόπο μας δημιουργούμε με την μεγαλύτερη ευκολία μύθους, τους οποίους και αναπαράγουμε ατεκμηρίωτα. Εάν υπάρχει κάτι για το οποίο οι Κύπριοι δεν λογαριάζουν το οικονομικό κόστος, αυτό είναι η επένδυση στην παιδεία των παιδιών τους. Κάτι που διαπιστώνουμε εξάλλου και από τα πολύ υψηλά ποσοστά αποφοίτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν ένα γονιό να επιλέξει την Ιδιωτική Εκπαίδευση έναντι της Δημόσιας και σίγουρα δεν περιορίζονται στην οικονομική κατάσταση κάθε οικογένειας. Ούτε και ευσταθεί ο ισχυρισμός ότι όλοι οι μαθητές των Ιδιωτικών Σχολείων προορίζονται να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. Προοπτική που έχει εξάλλου ανατραπεί για πολλές οικογένειες ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που ακόμη βιώνουν χιλιάδες συμπολίτες μας».

Καταλήγοντας έδωσε τα ακόλουθα στοιχεία για την ιδιωτική εκπαίδευση:
«Με βάση την τελευταία εκπαιδευτική έρευνα που διενήργησε η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας μας το 2013, η κατά μαθητή συνολική τρέχουσα δημόσια δαπάνη στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχει υπολογιστεί σε 6.308 ευρώ στη δημοτική εκπαίδευση και σε 9.777 ευρώ στη μέση εκπαίδευση. Το κόστος αυτό λαμβάνει υπόψη τις υπάρχουσες υποδομές στην εκπαίδευση, τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και το διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό που απαιτείται για κάθε μαθητή.
Το 2013 φοιτούσαν 4.201 μαθητές στην Ιδιωτική Δημοτική Εκπαίδευση και 10.830 μαθητές στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση. Εάν οι μαθητές που σήμερα φοιτούν σε Ιδιωτικά Σχολεία της Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης προστίθεντο στη Δημόσια Εκπαίδευση, εύκολα μπορεί να υπολογίσει κάποιος ότι οι Δημόσιες Δαπάνες θα αυξάνονταν κατά περίπου 130 εκ. ευρώ ετησίως. Εάν λάβουμε υπόψη και την ανάγκη για ανέγερση επιπρόσθετων σχολικών μονάδων, το κόστος αυτό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο.
Ποιές άραγε θα ήταν οι επιπτώσεις στην ποιότητα της παρεχόμενης δημόσιας εκπαίδευσης εάν σήμερα, με τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, το κράτος καλείτο να δαπανήσει επιπρόσθετα 130 εκ ευρώ ετησίως; Είναι ξεκάθαρο σε εμάς, ότι η Παιδεία του τόπου επωφελείται συνολικά από τη δική σας συνεισφορά. Όπως είναι ξεκάθαρο και ότι αυτή η πολιτεία σας έχει διαχρονικά αδικήσει. Όχι μόνο δεν σας προσέφερε καμία οικονομική βοήθεια, αλλά μέχρι σήμερα αποκλείει τους μαθητές των ιδιωτικών σχολείων από τη δυνατότητα πρόσβασης στα Δημόσια Πανεπιστήμια του τόπου».   


 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











135