Πρόταση για άμεση εξασφάλιση των 5.8 δις ευρώ


ΤΟΥ ΔΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ*

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων

Αγαπητοί κ. Αρχηγοί Κομμάτων

Αγαπητοί κ. Βουλευτές,

Εδώ που φτάσαμε η μόνη διέξοδος για την σωτηρία της οικονομίας και της πατρίδας είναι να εξασφαλίσουμε άμεσα  τα 5.8 δις ευρώ με το να βρούμε την συνισταμένη του Σχεδίου Α (του Eurogroup) και του Σχεδίου Β (της Κυβέρνησης), λαμβάνοντας υπόψη και την καταψήφιση του Σχεδίου Α από την Βουλή και τις αντιδράσεις του Eurogroup και του Βερολίνου στο Σχέδιο Β. Αν και είμαστε όλοι αντίθεοι με το κούρεμα ή οτιδήποτε που γίνεται δι’ εξαναγκασμού, η μόνη διέξοδος που μας μένει για άμεση έξοδο από τα αδιέξοδα είναι η εξής :

Η άμεση δια Νόμου μετατροπή του 15% των καταθέσεων άνω των 100,000 ευρώ (σ’ όλες τις Κυπριακές τράπεζες)  από υποχρεώσεις (liabilities) σε ίδια κεφάλαια (assets or equity) που θα αποφέρει άνω των 6 δις ευρώ, και θα υπερκαλύψει τα 5.8 δις που απαιτεί το  Eurogroup να πάρουμε με το κούρεμα των  καταθέσεων για ανακεφαλαίωση με  Bail-in. Αυτό όμως να μην γίνει με απομείωση (κούρεμα) αλλά με αναγκαστική επένδυση του 15% των καταθέσεων άνω των 100,000 ευρώ σε μετοχές των ανακεφαλαιωμένων και αναδιαρθρωμένων (και επομένως επικερδών) τραπεζών με γενναιόδωρη  αποζημίωση των καταθετών.

Το κράτος να εγγυηθεί την αξία και απόδοση των μετοχών με την κρατική και εκκλησιαστική περιουσία, τον χρυσό της Κεντρικής Τράπεζας και τα έσοδα από το φυσικό αέριο.  Η εγγυημένη  ονομαστική αξία και  απόδοση των μετοχών να είναι τέτοια που οι καταθέτες να βγαίνουν κερδισμένοι σε σύγκριση με όσα θα κέρδιζαν από το 15% των  καταθέσεων τους αν δεν γινόταν αυτή η υποχρεωτική επένδυση του. Να δοθούν και επί πλέον μετοχές (μια για κάθε δύο) και αυξημένο επιτόκιο (+ 1%) σε όσους κρατήσουν τις καταθέσεις τους στις Κυπριακές τράπεζες για τα επόμενα 3 χρόνια.  

Οι τόκοι θα ανατοκίζονται και να συσσωρεύονται μέχρι να αρχίσουν να εισρέουν τα έσοδα του φυσικού αερίου (5 ή 6 χρόνια) οπότε οι καταθέτες/μέτοχοι θα μπορούν να αποσύρουν τους συσσωρευμένους τόκους τους και να εξαργυρώσουν τις μετοχές τους στη ονομαστική τους αξία που θα είναι εγγυημένη από το κράτος.  Οι κάτοχοι των μετοχών θα μπορούν να διαπραγματεύονται τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια των 5 ετών (πριν από την ωρίμανση τους) στην αγοραία τους αξία.

Η ονομαστική τους αξία να είναι εγγυημένη μόνο κατά τη λήξη τους (στο τέλους του 5ου ή 6ου χρόνου).  Δηλαδή ο καταθέτης που μετατρέπεται σε επενδυτή δεν αναλαμβάνει κανένα ρίσκο ενώ απολαμβάνει την προοπτική σημαντικής αύξησης της αξίας της μετοχής με την εξυγίανση του τραπεζών, την ανάκαμψη της οικονομίας και την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Κάθε ανακάλυψη και επιβεβαίωση κοιτασμάτων φυσικού αέριου ή πετρελαίου ο  μέτοχος θα απολαμβάνει αύξηση της αξίας της μετοχής του με προοπτική πολλαπλασιασμού. Προς ελαχιστοποίηση του ρίσκου  από τις Τουρκικές απειλές, η Κυπριακή Δημοκρατία να συνάψει άμεσα συμφωνία συνεκμετάλλευσης του Τεμαχίου 12 (και άλλων τεμαχίων) με το Ισραήλ.

Το πλεονεκτήματα αυτής της πρότασης είναι ότι: 1) συνδυάζει τα σχέδια Α και Β του Eurogroup  και της Κυβέρνησης αντίστοιχα,  και μπορεί να γίνει άμεσα, 2) ικανοποιεί την απαίτηση του Eurogroup για άμεση εξασφάλιση 5.8 δις ευρώ για bail-in  από τους καταθέτες,  χωρίς να αντικρούει την καταψήφιση του κουρέματος από την Βουλή, αφού  δεν γίνεται με  κούρεμα αλλά με αναγκαστική επένδυση με ψηλότερη από την παρούσα απόδοση των καταθέσεων και εξαιρούνται οι πρώτες 100,000 ευρώ, 3) δίνει ισχυρά κίνητρα στους καταθέτες να μην αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες και ενθαρρύνει επένδυση και άλλων κεφαλαίων χωρίς να αυξάνει το μέγεθος του τραπεζικού τομέα, 4) μειώνει το μέγεθος του τραπεζικού μας συστήματος όπως συμφωνήθηκε στο μνημόνιο και όπως απαιτεί το Eurogroup, 5) διασώζει τα Ταμεία Προνοίας ικανοποιώντας και τα μέλη τους και εκείνους στο Eurogroup που βρίσκουν την δήμευση τους  μη αποδεκτή, 5) σώζει τους 10,000 καταθέτες της Λαϊκής με καταθέσεις άνω των 100,000 ευρώ από το 50% κούρεμα  και τους εργαζόμενους από την αβεβαιότητα που συνεπάγεται η άμεση αναδιοργάνωση της Λαϊκής και δίνει χρόνο για σωστό και προγραμματισμένο εξορθολογισμό  και αναδιοργάνωση αυτής και των άλλων τραπεζών, 6) δημιουργεί ένα από τα πιο ελκυστικά επενδυτικά προϊόντα στη Ευρώπη με συγκριτικά πολύ ψηλή απόδοση (5%) και σχεδόν μηδενικό ρίσκο αφού η αξία και η απόδοση είναι εγγυημένες.

Ελπίζω να ικανοποιεί και σας τους αντιπροσώπους του λαού, ώστε να το υποστηρίξετε αφού είναι η λιγότερο επώδυνη και μακροπρόθεσμα επωφελής  λύση για την Κύπρο και όλους τους εμπλεκομένους.

*Διευθυντής CIIM

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










120