Πρόταση ΠΟΦΕΝ για τη Φοιτητική Χορηγία και το Φοιτητικό Πακέτο


Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ), ανακοινώνει ότι  είχε συνάντηση την Τρίτη 21 Ιουλίου με τον Υπ. Παιδείας, για το θέμα που αφορά το νομοσχέδιο για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαμε στα χέρια μας την γραπτή πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΦΕΝ:

«Ως ΠΟΦΕΝ, εκφράζουμε την δυσαρέσκεια μας για το γεγονός ότι το Υπουργείο φαίνεται να έχει προαποφασίσει ότι το νομοσχέδιο που μας δόθηκε έχει την τελική του μορφή. Έχουμε έντονη την άποψη ότι πρέπει ακόμη και τώρα να ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Χρειάζονται πολλές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων, τόσο με την ΠΟΦΕΝ, τις Υπηρεσίες Μέριμνας των Πανεπιστημίων, το ΙΚΥΚ, την ΠΟΠΟ, την ΠΟΠ, και όλους τους αρμόδιους φορείς.

Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από το Υπουργείο Παιδείας, όπως μας παραχωρηθούν τεκμηριωμένα στοιχεία για το πόσοι φοιτητές επηρεάζονται από τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στη φοιτητική χορηγία και στο φοιτητικό πακέτο. Το Υπουργείο εδώ και 5 μήνες δεν έχει αποστείλει κανένα, ούτε αριθμό ούτε στατιστικό στοιχείο.

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων, βάση του νομοσχεδίου και των όσων ακουστήκαν στην συνάντηση με το Υπ. Παιδείας αναφέρει:

  • Στόχος μας είναι να εκσυγχρονίσουμε το προηγούμενο νομοσχέδιο και όχι να κάνουμε ένα ακόμη βήμα πίσω.
  • Για το ζήτημα της φοιτητικής χορηγίας αλλάζουν τα κριτήρια για τα περιουσιακά στοιχεία χωρίς να μας παρουσιαστεί οποιαδήποτε τεκμηρίωση. Διερωτόμαστε γιατί το Υπουργείο προχώρησε στην συγκεκριμένη εισήγηση καθώς δεν μας έχει γίνει επίσημη ενημέρωση για το πόσοι φοιτητές δε θα δικαιούνται φοιτητική χορηγία.
  • Δικαιούχοι για τη φοιτητική χορηγία να είναι και οι φοιτητές μέχρι το ν+2.
  • Όσον αφορά το φοιτητικό πακέτο παρ’ όλο που διατηρεί τη φιλοσοφία στόχευσης του (δίνεται με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια και με βάση τις ανάγκες ενός φοιτητή), αποκόπτεται από μερίδα φοιτητών. Προτείνεται ότι δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση θα έχουν όσοι τα οικογενειακού τους εισοδήματα δε ξεπερνούν τις 39 χιλιάδες ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα εξαρτώμενα τέκνα.
  • Θεωρούμε ότι οι 39 χιλιάδες ευρώ θα αφορούν μία τριμελής οικογένεια και το μέγιστο όριο να αυξάνεται κατά €10.000 για κάθε πρόσθετο τέκνο (με βάση την αίτηση της φοιτητικής χορηγίας για το ακαδημαϊκό έτος 2012/2013).
  • Το κονδύλι για τη φοιτητική χορηγία και το φοιτητικό πακέτο να επανέλθει στα επίπεδα του 2012.
  • Με την επαναφορά του κονδυλιού για τη φοιτητική χορηγία, η συζήτηση θα πρέπει να έχει ως κύριους άξονες τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Η κατάσταση της οικογένειας (εξαρτώμενα τέκνα, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνοι, ανάπηροι, ασθενείς, πρόσφυγες και άλλες ευπαθείς ομάδες), να είναι ως αντιστάθμισμα στα εισοδηματικά κριτήρια.

Προτείνουμε για ενιαίο φορέα διαχείρισης των κονδυλίων που δίνονται στους φοιτητές ως επιδόματα, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει κατάργηση του φοιτητικού πακέτου ή της φοιτητικής χορηγίας. Το ΙΚΥΚ θα πρέπει να στελεχωθεί από ικανούς λειτουργούς και κοινωνικούς λειτουργούς επίσης, ώστε η κάθε περίπτωση να αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τα πραγματικά της δεδομένα και με σεβασμό στον άνθρωπο.

Επιπλέον επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για την έκδοση μιας κάρτας από το ΙΚΥΚ για τους δικαιούχους της φοιτητικής χορηγίας, για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για δωρεάν βιβλία, για δωρεάν κόμιστρα για τα λεωφορεία, για μειωμένα ναύλα και μειωμένο διαδίκτυο.

Την ίδια στιγμή δε θα μπορούσαμε να μην τοποθετηθούμε και στα όσα έχουν δει το φως τις δημοσιότητας και αφορούν το φοιτητικό πακέτο. Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει στο «επικαιροποιημένο μνημόνιο» του Ιουνίου για την κατάργηση του πιο στοχευμένου μέτρου φοιτητικής πρόνοιας.

Ως ΠΟΦΕΝ δηλώνουμε πως δε θα δεχτούμε τη συρρίκνωση και την κατάργηση της φοιτητικής χορηγία και φοιτητικού πακέτου. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων. Δε θα δεχτούμε να θυματοποιηθεί κανένας φοιτητής στο βωμό της «οικονομικής εξυγίανσης», με αποτέλεσμα να σταματήσει τις σπουδές του.

Επισυνάπτεται η σχετική πρόνοια του «επικαιροποιημένου μνημονίου» του Ιουνίου:

WELFARE SYSTEM

3.10.      The Cypriot authorities introduced a Guaranteed Minimum Income (GMI) aimed at strengthening the  protection of vulnerable households while ensuring an appropriate balance between welfare benefits and work incentives. The Cypriot authorities have started implementing the new GMI as of mid-July 2014. Besides the introduction of the GMI, the adopted welfare reform plan also includes measures aimed at consolidating and streamlining other social benefits, and at improving the targeting of these benefits.

To continue the implementation of the adopted welfare reform and monitor the implementation of the GMI, including its fiscal impact, the Cypriot authorities will take the following steps:

·    the monitoring unit will continue providing quarterly costing updates of the GMI, at the end of each quarter, starting in Q1-2015;

·    by Q2-2015, prepare for consultation with programme partners, plans to consolidate disability benefits, in line with the adopted welfare reform;

·   by  Q2-2015  submit  for  consultation  with  programme  partners,  a  proposal  to consolidate the student grant, the student package and the benefits previously administered by the Cyprus Scholarship Foundation into one scheme, with a view to implementing the single scheme for the academic year 2015-2016;»

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










178