Πρωτοπορία Η.Β.: Προσπάθεια αφελληνισμού της παιδείας μέσω εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης


«Η ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ θεωρεί επιτακτική την ανάγκη να τοποθετηθεί επί του θέματος των πρόσφατων παρεμβάσεων που έκανε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο βιβλίο Γεωγραφίας της Κύπρου της β’ γυμνασίου.

Όπως είναι γνωστό η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση ξεκίνησε το 2003, επί +.Πεύκιου Γεωργιάδη και συνεχίστηκε επί +Άκη Κλεάνθους, Ανδρέα Δημητρίου και του σημερινού Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργου Δημοσθένους. Έκτοτε είναι εμφανής η προσπάθεια αφελληνισμού της παιδείας στην Κύπρο και αυτό μπορεί να στηριχτεί σε πληθώρα από στοιχεία.  Η γενικότερη φιλοσοφία της Επιτροπής της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, επικεντρώνεται στο ότι η υπέρμετρη προσκόλληση στον ελληνικό πολιτισμό στο σχολείο δύσκολα θα οδηγήσει την κοινωνία σε μια ομοσπονδιακή λύση, χωρίς διαταραχές. Η ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ, έχει αντίθετη άποψη. Διότι ανήκει στη σχολή σκέψης που καταδεικνύει τελικά πως εν όσο η κυβέρνηση (είτε η παρούσα, είτε η επόμενη) που θα ηγείται της προσπάθειας να λύσει το κυπριακό, με την πολιτική της στην παιδεία θα συνεχίζει την προσπάθεια αφελληνισμού των μαθητών, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία θα αντιμετωπίζεται από τη πλειοψηφία του κόσμου ως ανθελληνική, εθνοπροδοτική και μειοδοτική. Συνεπώς αυτή θα διαπραγματεύεται με όλο και χειρότερους όρους.

Συμφωνούμε δε, απόλυτα, ότι αν ποτέ βρεθεί λύση, θα είμαστε ξανά όπως και στο παρελθόν συμπολίτες με τους Τουρκοκυπρίους. Αυτό προνοούν οι συμφωνίες μας. Αυτό επιβάλλουν τα δεδομένα και μερικά τετελεσμένα της 38ετούς τουρκικής εισβολής και κατοχής. Εκεί οδηγούν δυστυχώς και τα δικά μας ολισθήματα μέσα από το χρόνο. Ούτε και σε οποιανδήποτε περίπτωση δε βλέπουμε πως μπορεί να υπάρξει στο μέλλον κάποιας μορφής λύση που να αποκλείει την παρουσία τους από το νησί. Όταν όμως καλούμαστε να ξεχάσουμε ότι είμαστε Έλληνες ή Χριστιανοί, επειδή διαφορετικά δε θα…πείσουμε τους Τουρκοκυπρίους και τους ξένους ότι θέλουμε λύση, διαγράφοντας με κομματικές διαταγές – μιας ηγεσίας που ουδέποτε έλαβε μέρος στους αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού – την ταυτότητα μας θυσιάζοντας την στην αναζήτηση λύσης, τότε όπως αναφέρουμε πιο πάνω και για τον υπόλοιπο λαό, αρνούμαστε… κάθε λύση!

Αν δεν μπορεί να πείσει τους ίδιους τους πολίτες της πως σέβεται την ταυτότητα και την ιστορία τους, με ποιον τρόπο θα πειστούν οι τρίτοι ; Εκείνους δηλαδή που εξίσου η ιστορία τους παραχαράζεται, αφού το εν λόγω βιβλίο πέραν του ότι  δεν μιλά πλέον για «κατακτητές που έρχονται και παρέρχονται και κανένας δεν κατάφερε ν’ αλλάξει τον ελληνικό και ευρωπαϊκό χαρακτήρα της νήσου», παραλείπει να αναφέρει, τον βασικό λόγο που δημιουργήθηκε η σύγχρονη αρμενική διασπορά, δηλαδή την μεγάλη Γενοκτονία που διέπραξαν σε βάρος του αρμενικού λαού οι Οθωμανοί το 1915, θεωρώντας πιο σημαντικό να επισημάνει τις αραβικές επιδρομές, που έγιναν πολλούς αιώνες πιο πριν. Την ίδια ώρα μάλιστα, που δεν γίνεται ούτε λόγος στον εξισλαμισμό των Ελλήνων – ή τουλάχιστον κάποια αναφορά στους Λινοβάμβακους – σε αντίθεση με τον υπερτονισμένο εξελληνισμό των σημερινών Ελλήνων της Κύπρου δια μέσω των αιώνων.

Μήπως αυτό επιδιώκει η ηγεσία μας μέσα από την λεγόμενη επαναπροσέγγιση ; Nα απορρίψουμε δηλαδή ακόμα ένα σχέδιο λύσης γιατί αντί στόχος και σκοπός του εκπαιδευτικού συστήματος να είναι η δημιουργία μιας υγιούς και συμπαγούς μάζας ανθρώπων που έχουν μόρφωση, γνώση του πολιτισμού τους, σεβασμό σε αυτόν των άλλων και δεν κοιμούνται, αλλά διεκδικούν αενάως, φτάνει στο άλλο άκρο κάνοντας πράξη τον εθνομηδενισμό ;

Ας αντιληφθεί, επιτέλους πως μόνο με την ΑΛΗΘΕΙΑ  για την ιστορία του νησιού, τις δικοινοτικές ταραχές, το πραξικόπημα και την εισβολή, το σύνοικο στοιχείο, μπορούμε να προχωρήσουμε στη συνεργασία και στη δημιουργία ενός κοινού κράτους για όλους τους πολίτες του. Να εμπεδώσει πως τα σχολεία δεν πρέπει να αποτρέπουν τη διαμαρτυρία, να προωθούν την αποχαύνωση και την υποδούλωση, αλλά ούτε και να αρέσκονται στο ραγιαδισμό. Ειδικά την ώρα που προεδρεύει μιας Ευρώπης που αναθεωρεί και ξανασκέφτεται τα περί “διαπολιτισμικότητας” και “κοινής πολιτείας”. Γιατί το κράτος, οφείλει να παράγει διαχρονική πολιτική μέσω της διδασκαλίας της ιστορίας και της γλώσσας στα σχολεία. Είναι αστείο να νομίζουμε πως καλλιεργούμε συνειδήσεις μόνο στις κατασκηνώσεις της ΕΔΟΝ, αλλά αυτό να μην μπορεί να γίνει στα σχολεία, μακριά από την παρέμβαση των κομμάτων.

Ως ΦΠΚ Πρωτοπορία ΗΒ, είμαστε δεχτοί, να συμβάλουμε στην αλλαγή σε ό,τι χρειαστεί στην παιδεία μας, είτε στα βιβλία γεωγραφίας, είτε σε αυτά της ιστορίας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Να τα πούμε όλα όμως. Να μιλήσουμε για το από ποιους κατοικούνταν η Κύπρος για τόσους αιώνες και ποιοι ήρθαν δια της βίας. Ποιοι την ελευθέρωσαν το 1955, ποιοι στασίασαν το 1964 και ποιοι εισέβαλαν το 1974. Ποιοι είναι οι έποικοι και που διαμένουν. Πόσο “πρόσφυγες” είναι οι “Τουρκοκύπριοι” που σφετερίζονται τις περιουσίες μας. Ποια ψηφίσματα εκδόθηκαν από τα Η.Ε. και πως αντιμετωπίστηκαν από την Τουρκία.

Θα θέλαμε πρώτα να άκουγαν οι μαθητές μας τη λέξη “έποικος” και να την ξεχώριζαν από τον “άποικο”. Θα θέλαμε τα παιδιά μας να μάθαιναν ότι οι ούτω καλούμενοι Τουρκοκύπριοι είναι άνθρωποι και αυτοί σαν κι εμάς και θέλοντας ή μη θα ζήσουμε μαζί τους, όμως οι έποικοι ήταν, είναι και θα είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ (κι όχι αποτέλεσμα του εγκλήματος όπως τους παρουσιάζουν κάποιοι). Θα θέλαμε κάποιος να βρεθεί και να πει ότι το 1974, εκτός από το μαύρο το πραξικόπημα έγινε και ΠΟΛΕΜΟΣ. Κάποιοι πολέμησαν και μάλιστα με ΑΝΔΡΕΙΑ. Να τους πουν για τον Παύλο το Κουρούπη στο Πέντε Μίλι που είναι αγνοούμενος, αλλά κατάφερε να σκοτώσει τον διοικητή της εισβολής και τεσσερισήμισι χιλιάδες Τούρκους, καθηλώνοντας την τουρκική απόβαση για 2 ολόκληρες μέρες στην ακτή του όρμου διοικώντας 2 μόνο λόχους. Να τους πουν για τον +Μπούτο, για τους τρεις Ελδυκάριους αξιωματικούς που αποκεφαλίστηκαν, για τον “καλαμαρά” τον Αλευρομάγειρο που σταμάτησε την προέλαση των Τούρκων στη Λευκωσία, κι αν δεν ήταν αυτός ΔΕΝ θα είχαμε ίσως Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα.
Μέχρι τότε, δυστυχώς αυτή πολιτική θα μας βρίσκει αντίθετους»…




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










149