Πρωτότυπο Μεσογειακό φοιτητικό εργαστήρι στον Μούταλλο της Πάφου με πρωτοβουλία του Πανεπ. Λευκωσίας


Με σκοπό να αναπτύξει παρεμβάσεις προσωρινού χαρακτήρα για τον χώρο, οι οποίες θα κατασκευαστούν στον ιστορικό οικισμό του Μούταλλου, στην Πάφο,   καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, πήραν την πρωτοβουλία  και  συγκρότησαν μεικτή ομάδα από ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές από διάφορες χώρες και πανεπιστήμια της Μεσογείου για ένα πρωτότυπο φοιτητικό εργαστήρι.

Η ομάδα θα συναντηθεί στην Πάφο από 16-20 Φεβρουαρίου 2015, για το πρώτο στάδιο του εργαστηρίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Ιούνιο(2η φάση). Αυτοί που θα συμμετάσχουν στο εργαστήρι εκπροσωπούν  Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, από την Κύπρο, το Λίβανο, την Ελλάδα, και το Ισραήλ.

Ο Μούταλλος αποτελεί την βορειότερη ιστορική γειτονιά της παράκτιας πόλης της Πάφου. Στην εποχή της αποικιοκρατίας , γύρω στο  1883, χάρτης φανέρωνε τον οικισμό ως μια οριακή αγροτική κοινότητα πάνω στο βραχώδες ύψωμα του Κτήματος. Σήμερα η ανάπτυξη της ευρύτερης Πάφου έχει μετατρέψει τον Μούταλλο σε κεντρικό μέρος του ιστορικού πυρήνα της πόλης.

Στην περίοδο των δικοινοτικών ταραχών  του 1963-64, ο οικισμός μετατράπηκε σε θύλακα των Τουρκοκυπρίων κατοίκων της Πάφου. Για μια δεκαετία, ο θύλακας απομονώθηκε από την υπόλοιπη πόλη. Μετά την Τουρκική εισβολή οι κάτοικοι του οικισμού άφησαν τις περιουσίες τους και μεταφέρθηκαν στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, ενώ σε αυτή τη γειτονιά εγκαταστάθηκαν Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες από τα βόρεια κατεχόμενα μέρη της Κύπρου. Η παρουσία τους θεωρείται ακόμα και σήμερα προσωρινή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










143