Πρύτανης Α. Αναγιωτός στο Paideia-News: Έτσι προχωρά η κτηριολογική ανάπτυξη του ΤΕΠΑΚ


*Στον οικισμό Βερεγγάρια θα γίνουν εστίες, κέντρα αθλοπαιδιών και καινοτομίας

*Σε ενάμισι χρόνο η μετακίνηση της Τεχικής Σχολής, σε 5 χρόνια θα ολοκληρωθούν οι εργασίες

*Είμαστε, χωρίς υπερβολή, σαν σαρδέλες μέσα στα κτήρια του Πανεπιστημίου

Ιστορική απόφαση χαρακτήρισε την εξέλιξη παραχώρησης έκτασης γης από τον οικισμό Βερεγγάρια για αξιοποίηση του από το ΤΕΠΑΚ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δρ. Ανδρέας Αναγιωτός, σε συνέντευξή του στο Paideia–Νews. Στην συνάντηση που είχε η Διοίκηση του Πανεπιστημίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη αποφασίστηκε παράλληλα, όπως μετακινηθεί η Τεχνική Σχολή στο κέντρο της Λεμεσού και ο χώρος αυτός να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν νέες σχολές ή να μετακινηθούν εκεί σχολές οι οποίες λειτουργούν σε ενοικιαζόμενα κτίρια. Επίσης αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί ο χώρος που βρίσκεται πίσω από το παλαιό νοσοκομείο της πόλης και αφορά περίπου 18.000 τετραγωνικά μέτρα.

«Είναι ιστορικής σημασία αυτή η απόφαση. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Υπουργούς Οικονομικών, Παιδείας και Εσωτερικών οι οποίοι ήρθαν να κάνουν μια ισορροπημένη εισήγηση για την ανάπτυξη του πανεπιστημίου».

Ο κ. Αναγιωτός ανέφερε πως η απόφαση αυτή επιτρέπει στο πανεπιστήμιο να αναπτύξει τις υφιστάμενες σχολές, αλλά ακόμη και νέες και να επιτρέψει παράλληλα την ανάπτυξη σημαντικών εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου, οι οποίοι δεν προβλέπονταν στους αρχικούς σχεδιασμούς.

Στον οικισμό Βερεγγάρια

ΕΡ: Πως θα αξιοποιηθεί ο χώρος στον οικισμό Βερεγγάρια; Πόσα τ.μ. θα παραχωρηθούν;

ΑΠ: Η έκταση που μας έχει παραχωρηθεί είναι στα 80,000 τ.μ., από τις 240,000 τ.μ. Στον οικισμό Βερεγγάρια θα γίνουν εστίες, κέντρα αθλοπαιδιών και κέντρα καινοτομίας. Γνωρίζετε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τη στέγαση των φοιτητών μας. Τα ενοίκια, με την ανάπτυξη της Λεμεσού είναι πάρα πολύ ακριβά και δυσκολεύουν την εξεύρεση διαμερισμάτων από τους φοιτητές. Με την άμεση εκμετάλλευση του χώρου, δηλαδή σε 3-4 χρόνια θα δώσουμε λύση στο πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κι επίσημα ο χώρος, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας να κάνουμε το master plan του πανεπιστημίου και θα δώσουμε προτεραιότητα στη διαδικασία προσφορών.

Τεχνολογικό πάρκο

ΕΡ: Έγινε αναφορά για τα υπόλοιπα τετραγωνικά;

ΑΠ: Όχι δεν υπήρξε κάποια αναφορά για τα υπόλοιπα. Εμείς πάντοτε έχουμε στο μυαλό μας, σε συνεργασία με τον Δήμο Πολεμιδιών, τον Δήμο Λεμεσού και τα υπουργεία, το ενδεχόμενο να υπάρξει δημιουργία κάποιου Τεχνολογικού Πάρκου όπου το πανεπιστήμιο θα έχει σημαντικό ρόλο. Σε μία τέτοια απόφαση εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε.

Θα εξασφαλίσουμε 450 κλίνες

ΕΡ: Πόσο είναι το κόστος κι από που θα υπάρξει η χρηματοδότηση για την ανέγερση;

ΑΠ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω κόστος, είμαστε στην αρχική διαδικασία. Με τη βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, με δάνειο που προγραμματίζουμε από την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων και με τη βοήθεια του Υπουργείου Οικονομικών θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε αυτούς του χώρους. Θα εξασφαλίσουμε γύρω στις 450 κλίνες και όταν θα τελειώσουν τα συμβόλαια των ενοικιαζόμενων εστιών θα δώσουμε την ευκαιρία στους φοιτητές να μείνουν στις καινούργιες εστίες.

ΕΡ: Μέχρι στιγμής πόσες κλίνες υπάρχουν;

ΑΠ: Έχουμε 8-9 ενοικιαζόμενα τμήματα με 149 κλίνες. Δυστυχώς υπάρχουν τεράστιες ανάγκες και δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους φοιτητές που πραγματικά τις έχουν ανάγκη.

Αύξηση του προϋπολογισμού

ΕΡ: Κρατική ενίσχυση υπάρχει;

ΑΠ: Υπάρχει ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου που προστοπαρόν είναι για επιβίωση. Υπήρξε η απόφαση για αύξηση στον προϋπολογισμό κατά 2, 9 εκατομμύρια. Ο προϋπολογισμός μέχρι στιγμής φτάνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Ευελπιστούμε να υπάρξει αυτή η αύξηση.

Στην Τεχνική Σχολή

ΕΡ: Πως θα αξιοποιηθεί η Τεχνική σχολή Λεμεσού;

ΑΠ: Όσον αφορά την Τεχνική Σχολή αντιλαμβανόμαστε ότι θα πάρει χρόνο μέχρι να γίνει η μετακίνησή της σε 1 με 1,5 χρόνο. Εμείς παράλληλα θα βγούμε σε προσφορές για εκμετάλλευση των χώρων. Στον χώρο της Τεχνικής θα στεγαστούν η Σχολή Επιστημών Υγείας και ένα μέρος της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών. Ευελπιστούμε στα επόμενα 5 χρόνια να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

ΕΡ: Αναμένεται επέκταση ή ανακαίνιση;

ΑΠ: Ο δεύτερος πόλος όπως είναι αυτή τη στιγμή είναι στις 200000τ.μ. Αντιλαμβάνεστε ότι γύρω γύρω από τον πόλο είναι σπίτια και δεν μπορείς να επεκταθείς πουθενά αλλού. Επομένως υπάρχει συγκεκριμένος χώρος τον οποίο θα αξιοποιήσουμε. 

Ο χώρος πίσω από το παλαιό νοσοκομείο

ΕΡ: Ο χώρος που βρίσκεται πίσω από το παλαιό νοσοκομείο Λεμεσού πώς θα αξιοποιηθεί;

ΑΠ: Ήδη έχουμε προγραμματίσει προτού παρθεί αυτή η απόφαση, ένα μεγάλο υπόγειο κτίριο με μεγάλους χώρους στάθμευσης το οποίο θα εξυπηρετεί προσωπικό και φοιτητές. Ουσιαστικά εμείς πάντοτε προγραμματίζαμε την επέκταση των σχολών στον δεύτερο πόλο ενώ έχουμε κάνει προγραμματισμούς για ανάπτυξη των υφιστάμενων χώρων. Έχουμε ήδη κτίσει την Κλινική Αποκατάστασης που είναι μέρος της Σχολής Επιστημών Υγείας που είναι στον βορειοανατολικό μέρος του δευτέρου πόλου εκεί που ήταν ο πρώην Ερυθρός Σταυρός.

Ο χώρος μεταξύ της Κλινικής Αποκατάστασης και του Γραφείου Φόρου Εισοδήματος είναι ο χώρος, ο οποίος θα αναπτυχθεί. Εκεί υπάρχουν τρία παραπήγματα και σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού, τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας θα προχωρήσουμε στην κατεδάφιση τους για να αναπτύξουμε αυτούς τους χώρους άμεσα. Μόλις κατεδαφιστούν θα προχωρήσουμε στην προκήρυξη προσφορών για την αξιοποίηση των χώρων. Σίγουρα το χρονοδιάγραμμα εδώ θα είναι σε πιο λίγο διάστημα από την Τεχνική Σχολή. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται γύρω στα 10 – 15 εκατομμύρια ευρώ.

3000 φοιτητές  

ΕΡ: Πόσοι φοιτητές φοιτούν στο ΤΕΠΑΚ;

ΑΠ: Φοιτούν 3000 φοιτητές. Οι 2000 είναι προπτυχιακοί, οι 750 μεταπτυχιακοί και οι 250 διδακτορικοί.

Στόχος να μειώσουμε τα ενοίκια  

ΕΡ: Με 3000 φοιτητές ο χώρος είναι περιορισμένος; Χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη;

ΑΠ: To 2003 - 2004 όταν γινόταν ο σχεδιασμός του Πανεπιστημίου, η πολιτεία προγραμμάτιζε να μας παραχωρούσε αρκετούς χώρους μέσω των απαλλοτριώσεων, αλλά ουσιαστικά μόνο το 10% έχει παραχωρηθεί στο πανεπιστήμιο. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12 χώρους, 9 κτίρια και 3 χώρους που είναι υπό κατασκευή. Ξεκινήσαμε με 42 ενοικιαζόμενα κτίρια και τώρα είμαστε στα 31. Πληρώναμε ενοίκιο πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα έχει μειωθεί σε 4 εκατομμύρια ευρώ. Στόχος μας είναι να μειώσουμε τα ενοίκια και να πάμε στους ιδιόκτητους χώρους. Αλλά αντιλαμβάνεστε ότι όλα αυτά τα χρόνια το Πανεπιστήμιο, μεγάλωσε, οι προϋπολογισμοί μειώθηκαν και είμαστε χωρίς υπερβολή σαν σαρδέλες μέσα στο κτίρια του πανεπιστημίου. Έχουμε ανάγκη από αίθουσες διδασκαλίας, από εργαστήρια και εξειδικευμένους χώρους. Θα πρέπει σε συνεργασία με το τμήμα πολεοδομίας να ανεβάσουμε το συντελεστή δόμησης και να προχωρήσουμε με πολυώροφα κτίρια σε μια ισορροπημένη ανάπτυξη.

Θέμα κουλτούρας

ΕΡ: Προβληματίζει την διεύθυνση η απόσταση που θα χωρίζει τις εστίες από το κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των φοιτητών;

ΑΠ: Αυτό είναι ένα θέμα κουλτούρας που απασχολεί την χώρα μας. Εγώ θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ κοντά. Υπάρχει το γραμμικό πάρκο Γαρύλλη, όπου κάποιος θα μπορεί να χρησιμοποιεί και ποδήλατο. Όμως προγραμματίζουμε ειδικές διαδρομές με λεωφορεία που θα διευκολύνουν τους φοιτητές.

Ευχαριστώ τη Μητρόπολη

ΕΡ: Το ΤΕΠΑΚ μπορεί να υποδεχθεί περισσότερους φοιτητές;

ΑΠ: Όπως είναι τώρα δεν μπορεί να υποδεχθεί, μας περιορίζουν οι εγκαταστάσεις. Με τις αλλαγές αυτές, ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να υποδεχθούμε περισσότερο αριθμό σπουδαστών. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μητρόπολη Λεμεσού όπου με το γεύμα αγάπης που προσφέρει καθημερινά σιτίζει 500 με 600 φοιτητές. Δηλαδή ένα 25% των φοιτητών δυσκολεύεται στην σίτιση. Δίνουμε διάφορα βοηθήματα στους φοιτητές μας και θα συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε μέχρι να απαμβλύνουμε το οικονομικό πρόβλημα που εντοπίζεται.

Συμφωνία με το Ογκολογικό

ΕΡ: Πριν λίγες μέρες υπεγράφη η συμφωνία με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο για ίδρυση του κέντρου έρευνας καρκίνου, πως εξελίσσεται η διαδικασία;

ΑΠ: Έχουν αρχίσει οι εργασίες του κέντρου έρευνας καρκίνου και αναμένουμε ότι θα προσελκύσει αρκετά ερευνητικά προγράμματα και θα εξελιχθεί σε ένα κέντρο που θα βοηθήσει τους καρκινοπαθείς μας.

Τα 300 καλύτερα του κόσμου

ΕΡ: Στις 26 Σεπτεμβρίου το πανεπιστήμιο τιμήθηκε ως ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, τι σημαίνει για εσάς αυτή η διάκριση;

ΑΠ: Το ΤΕΠΑΚ βρισκόταν στη λίστα με τα 300 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό είναι μια μεγάλη εξέλιξη γιατί μας έχουν κατατάξει το καλύτερο πανεπιστήμιο σε Κύπρο και Ελλάδα και είμαστε μόνο 10 χρόνια σε λειτουργία. Καταφέραμε να φτάσουμε το πανεπιστήμιο εκεί που το αξίζει και σίγουρα θα έρθουν και άλλες πολλές επιτυχίες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











109