Πρύτανης Σπύρος Μακριδάκης: Στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις, δίνουμε έμφαση στην ποιότητα της διδασκαλίας


«Πρέπει να μπούμε σε καινούργιους τομείς. Υπάρχουν πολλές έρευνες που μιλάνε για την τεχνική νοημοσύνη. Υπάρχουν πολλά εργοστάσια που δεν υπάρχουν εργάτες. Όλα γίνονται από κομπιούτερ και ρομπότ. Σε αυτούς τους καινούργιους τομείς, των κομπιούτερ και την καινούργια τεχνολογία υπάρχουν τεράστιες ανάγκες οι οποίες  δεν εξυπηρετούνται. Δεν βρίσκουν ανθρώπους παρ’ όλο που αμείβονται πάρα πολύ καλά. Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι νέοι θέλουν να σπουδάσουν αυτά τα οποία νομίζουν «κλασσικές δουλειές».

Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του Paideia-News, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις καθηγητής Σπύρος Μακριδάκης, Ομότιμος καθηγητής INSEAD.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Δίνουμε έμφαση στην ποιότητα της διδασκαλίας

ΕΡ: Κύριε Μακριδάκη είστε ακαδημαϊκός με πείρα 40 και πλέον χρόνων ως καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ευρώπης και Αμερικής. Τι πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει το πανεπιστήμιο Νεάπολις στη μικρή τοπική κοινωνία της Πάφου αλλά και την Κύπρο ευρύτερα;

ΑΠ: Νομίζω η ποιότητα. Οι καθηγητές του Νεάπολις είναι πολύ υψηλού επιπέδου. Όλοι τους ή η μεγάλη πλειοψηφία θα έλεγα έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό και διετέλεσαν σε πολύ καλά πανεπιστήμια. Εγώ π.χ ήμουν σ’ ένα πανεπιστήμιο που λέγεται INSEAD, το οποίο ήταν το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο σε προγράμματα ΜΒΑ. Όλοι μας δίνουμε έμφαση στην ποιότητα της διδασκαλίας. Επίσης είμαστε πολύ κοντά στους φοιτητές γι αυτό και έχουμε αποκτήσει μια πολύ καλή εμπειρία με τους φοιτητές μας.

ΕΡ: Ως ακαδημαϊκός επικεφαλής, πώς αξιολογείτε την πορεία του πανεπιστημίου από την χρονιά που δέχθηκε τους πρώτους φοιτητές, το 2010, μέχρι σήμερα;

Περνούν τις παιδικές τους ασθένειες

ΑΠ: Όλα τα καινούργια πανεπιστήμια περνούν τις παιδικές τους ασθένειες. Νομίζω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο  για να αναπτυχθούμε και να ανεβαίνουμε συνεχώς πιο πάνω. Το κυριότερο είναι οι καθηγητές μας. Το 90% έχουν κάνει διδακτορικά. Από αυτούς, το 85% έκαναν τα διδακτορικά τους στο εξωτερικό. Έχουμε πολύ καλή ποιότητα καθηγητών και αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του πανεπιστημίου μας.

ΕΡ: Ποιοι θα λέγατε κ. Μακριδάκη ότι είναι οι βασικοί πυλώνες που καθορίζουν τη λειτουργία και την αποστολή του;

ΑΠ: Το  πανεπιστήμιο έχει δύο πυλώνες. Το πρώτο είναι η καλή διδασκαλία και το  άλλο είναι η έρευνα. Πρέπει να μην λέμε απλώς εκείνα τα οποία ξέρουμε, αλλά να προσθέτουμε καινούργια γνώση στην επιστήμη και αυτή τη γνώση να την περνάμε στους φοιτητές μας.

Τέσσερεις σχολές

ΕΡ. Ποιες σχολές περιλαμβάνονται στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις;

ΑΠ.: Εδώ έχουμε τέσσερεις σχολές: Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, Επιστημών Υγείας, Αρχιτεκτονικής και Γεωπεριβαλλοντικών Επιστημών και Νομικής και Κοινωνικών Επιστημών που προσφέρουν περισσότερα από είκοσι προγράμματα σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Είναι οι τέσσερεις κύριες σχολές καθώς και δύο τμήματα Θεολογίας και Επιστημών Πληροφορικής. Έχουμε συνεχώς καινούργια επιστημονικά προγράμματα.

45% Κύπριοι, 45% Ελλαδίτες

ΕΡ: Οι φοιτητές σας από ποιες χώρες προέρχονται και ποιό είναι το ποσοστό των Κυπρίων φοιτητών;

ΑΠ: 45% είναι Κύπριοι, 45% είναι Ελλαδίτες και 10% από άλλες χώρες. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι νέοι απόφοιτοι λυκείων που έρχονται στα προπτυχιακά προγράμματα. Είναι πιστεύω σημαντικό να φοιτά κανείς εκεί που έχει γεννηθεί, που είναι η οικογένειά του. Τα έξοδα είναι πιο λίγα αφού είναι  εύκολο να μένει στο σπίτι του και να μην πληρώνει ενοίκια και όλα τα άλλα που χρειάζεται για να πάει σε μια  άλλη πόλη.

Δεν έχουμε «ώρες γραφείου»

ΕΡ: Γιατί ένας νέος, υποψήφιος σπουδαστής, να προτιμήσει το πανεπιστήμιο Νεάπολις;

ΑΠ: Είναι όλα τα πανεπιστήμια  στην Κύπρο τα ίδια. Αν πάρετε τα προγράμματα των πανεπιστημίων θα δείτε ότι είναι τα ίδια. Και το κυριότερο, όπως σας είπα και στην αρχή, είναι το γεγονός ότι οι καθηγητές, εδώ στο πανεπιστήμιο Νεάπολις  είναι πολύ κοντά στους φοιτητές γιατί είμαστε ένα πολύ μικρό πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές βλέπουν συνέχεια τους καθηγητές τους. Δεν έχουμε «ώρες γραφείου». Τα σπουδαστήρια είναι συνέχεια ανοικτά, οι καθηγητές βρίσκονται  εντός του χώρου του πανεπιστημίου ακόμα και στο χώρο της τραπεζαρίας. Επομένως, ο φοιτητής μπορεί να τον δει όποτε θέλει. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Συνεργασίες με άλλα πανεπιστήμια  

ΕΡ: Ποιά μεταπτυχιακά προγράμματα προσφέρονται; Είναι γνωστή η συνεργασία σας με διάφορα πανεπιστήμια ανάμεσα στα οποία και το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Με ποια άλλα πανεπιστήμια υπάρχει συνεργασία;

ΑΠ: Έχουμε πολύ καλές συνεργασίες  όχι μόνο με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αλλά  και με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τώρα κάνουμε μια συμφωνία  με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επίσης έχουμε δύο πολύ καλές συνεργασίες, μια με το Αγγλικό πανεπιστήμιο Χάλλ το οποίο είναι ανάμεσα στα πρώτα πενήντα στην Αγγλία. Επίσης συνεργασία και με το πανεπιστήμιο του Μάτσεστερ.

Με όλα αυτά προσπαθούμε να ανεβάσουμε την ποιότητα. Αυτό είναι το σημαντικό! Πρόκειται για καινούρια προγράμματα. Το πρόγραμμα με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το κάναμε πριν από δύο -τρία χρόνια και υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Με το πανεπιστήμιο Αθηνών αρχίσαμε το πρόγραμμα εδώ και τέσσερεις μήνες, ενώ με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι τώρα έτοιμο να υπογραφεί. Επίσης είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε και με το Βρετανικό πανεπιστήμιο του Χάλλ ενώ με το Μάντστεστερ  έχουμε προβεί σε συμφωνία ώστε να μπορεί κάποιος να παίρνει ένα διδακτορικό από  εδώ με καθηγητές δικούς μας και το διδακτορικό να είναι από το Μάντσεστερ που, όπως ανάφερα και προηγούμενα, είναι από τα καλύτερα πανεπιστήμια στο κόσμο. Οπόταν έχουμε πολλές δυνατότης και προσπαθούμε να τις διευρύνουμε συνέχεια.

Εκδηλώσεις

ΕΡ: Προωθούνται από πλευράς Πανεπιστημίου Νεάπολις κάποιες δράσεις στη μικρή μας πόλη; ένας διάλογος π.χ. με τις αρχές και τους φορείς της Πάφου;

ΑΠ: Έχουμε σχεδόν κάθε εβδομάδα μία ή δύο εκδηλώσεις για την τοπική κοινωνία. Στο αμφιθέατρο μας προωθούμε διάφορες εκδηλώσεις και έρχεται αρκετός κόσμος από την Πάφο και τις παρακολουθεί. Τώρα φιλοξενούμε μια έκθεση ζωγραφικής.

Το πρόβλημα είναι ότι είμαστε ένα μικρό πανεπιστήμιο και δεν μπορούμε να διασπάσουμε τις ενέργειές μας παντού. Το κύριο μέλημά μας είναι η καλή διδασκαλία και η έρευνα, να μπορούμε να εμπλουτίζουμε τη γνώση που παρέχουμε στους φοιτητές μας.

ΕΡ: Υπάρχει περιθώριο στο τομέα της έρευνας εδώ στο πανεπιστήμιο Νεάπολις;

ΑΠ: Πώς δεν υπάρχει; Υπάρχει και την προωθούμε πάρα πολύ. Αν δεν κάνουμε  έρευνα είναι σαν να είμαστε γυμνάσιο και λύκειο. Εδώ πρέπει να μπορέσουμε να ακολουθήσουμε τη γνώση. Και αυτό κάνουμε!

Να μπούμε σε καινούργιους τομείς

ΕΡ. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε σχεδόν καθημερινά άνεργους επιστήμονες, όλοι απόφοιτοι πανεπιστημίων να αναζητούν εργασία στο εξωτερικό. Τι θα συμβουλεύατε τους δικούς σας απόφοιτους;

ΑΠ: Να μπούμε σε καινούργιους τομείς. Υπάρχουν πολλές έρευνες που μιλάνε για την τεχνική νοημοσύνη. Υπάρχουν πολλά εργοστάσια που δεν υπάρχουν εργάτες. Όλα γίνονται από κομπιούτερ και ρομπότ. Σε αυτούς τους καινούργιους τομείς, των κομπιούτερ και την καινούργια τεχνολογία υπάρχουν τεράστιες ανάγκες οι οποίες  δεν εξυπηρετούνται. Δεν βρίσκουν ανθρώπους παρ’ όλο που αμείβονται πάρα πολύ καλά.

Το θέμα είναι ότι οι περισσότεροι νέοι θέλουν να σπουδάσουν αυτά τα οποία νομίζουν «κλασσικές δουλειές». Αυτές όμως  έχουν κορεστεί και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Το θέμα είναι ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν καινούργια πράγματα. Αυτό λοιπόν είναι η πρόκληση της έρευνας: Να μπορέσουμε δηλαδή να καταλάβουμε πως αλλάζει ο κόσμος και ποια θα είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβει κανείς τι θα πρέπει να κάνει περισσότερο από αυτά που θα γίνονται αυτόματα από τα κομπιούτερ και τα ρομπότ. Εκεί είναι η μεγάλη πρόκληση και αν δεν κάνουν έρευνα και δεν καταλάβουν πως αλλάζει ο κόσμος και ποιες θα είναι οι αλλαγές που έρχονται, δεν θα μπορέσουμε να το περάσουμε αυτό στους φοιτητές μας.

ΕΡ: Η περίοδος που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη. Η οικονομική κρίση είναι ακόμα εδώ! Αυτό πως επιδρά στον καθορισμό των διδάκτρων;

ΑΠ: Δεν νομίζω, ότι τα χαμηλά δίδακτρα επηρεάζουν την ποιότητα της διδασκαλίας μας ή την ποιότητα της έρευνας που κάνουμε. Εμείς επειδή προσπαθούμε να πάρουμε και φοιτητές από το εξωτερικό έχουμε κάνει σχετική έρευνα. Για να σπουδάσει κανείς στην Κύπρο χρειάζεται τα μισά δίδακτρα από το να μένει π.χ. κάποιος στην Αγγλία. Είναι ακριβώς τα μισά. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι πάσχουμε από ποιότητα ούτε στη διδασκαλία ούτε στην έρευνα. Οπότε υπάρχει ένα μεγάλο όφελος γιατί τα δίδακτρα εδώ στο πανεπιστήμιο μας είναι πολύ πιο φθηνά.

Το Eco City

ΕΡ: Ποιοί είναι οι στόχοι του πανεπιστημίου Νεάπολις;

ΑΠ: Οι στόχοι είναι μεγάλοι. Όπως γνωρίζετε ο κ. Λεπτός έχει μια τεράστια έκταση περισσότερο από 1,400,000 τετραγωνικά μέτρα και θέλει να κτίσει επιπλέον ένα μεγάλο πανεπιστήμιο που θα έχει περισσότερους από 10.000 φοιτητές. Αυτό είναι το όνειρό του.

Επειδή υπήρχε αυτή η οικονομική κρίση  πήγε λίγο πίσω, αλλά τώρα προσπαθεί πολύ ενεργά να μπορέσει να βρει επενδυτές να κτίσει το Eco City και το καινούργιο πανεπιστήμιο που θα έχει περισσότερο από δέκα χιλιάδες φοιτητές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











277