Με μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να συγκαλύψει τις όποιες - ελάχιστες - ανωμαλίες ή ατασθαλίες παρουσιάζονται ή μπορεί να παρουσιαστούν στο Πανεπιστήμιο. Επίσης βεβαιώνει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, και πάντοτε θα δρουν έγκαιρα και προληπτικά, προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν προβληματικές καταστάσεις.
Αναφέρει στο μήνυμα του ο κ. Χριστοφίδης:
«Το ζητούμενο σ’ έναν καλό οργανισμό είναι η διαρκής αναζήτηση της αριστείας και η προσήλωση στη χρηστή διοίκηση: εντοπίζοντας τα σφάλματά του και αναζητώντας τους λόγους της δημιουργίας τους, ο οργανισμός μαθαίνει και βελτιώνεται.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΠΚ) έχει γίνει διεθνώς γνωστό για την ποιότητα, τόσο της διακυβέρνησής του, όσο και της διοίκησής του. Αυτή η ποιότητα αντανακλάται και στις Εκθέσεις και στα σχόλια του Γενικού Ελεγκτή κάθε χρόνο κάνοντάς μας, φυσικά, περήφανους. Όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, όμως, ακόμα και οι καλύτεροι οργανισμοί εμφανίζουν, ενίοτε, δυσλειτουργίες, σφάλματα, παραλείψεις, ακόμα και δείγματα φαύλης διοίκησης. Κανείς οργανισμός δεν είναι πλήρως προστατευμένος από την κακή όψη της ανθρώπινης φύσης!
Θέλω να διαβεβαιώσω την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία στο σύνολό της ότι δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε τις όποιες - ελάχιστες - ανωμαλίες ή ατασθαλίες παρουσιάζονται ή μπορεί να παρουσιαστούν στον οργανισμό μας. Το αντίθετο, έχοντας ως πυξίδα την επίτευξη της διοικητικής αριστείας, προσπαθούμε να τις εντοπίσουμε και να μάθουμε από αυτές. Η φήμη του Πανεπιστημίου μας, τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς, είναι πολύ σημαντική για να επιτρέψουμε να κηλιδωθεί από οποιαδήποτε μεμονωμένη φαύλη πρακτική. Μπορεί από την κακή όψη της ανθρώπινης φύση να μην υπάρχει πλήρης προστασία, αλλά ένας καλός οργανισμός διαθέτει τα υγιή ανακλαστικά της αυτοπροστασίας μέσα από τη διαφάνεια, τα θεσμικά αντίβαρα (checks and balances), την ευαισθησία και την εγρήγορση.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου διαθέτει θεσμοθετημένους εσωτερικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι έχουν ως στόχο να δρουν έγκαιρα και προληπτικά, επιδιώκοντας τη χρηστή διοίκηση και τη διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Εσωτερικός Ελεγκτής του ΠΚ, σε συνεργασία με την Επιτροπή Διοικητικού Ελέγχου (αποτελούμενη από 2 καθηγητές του Τμήματος Νομικής, οι οποίοι διορίστηκαν από το Συμβούλιο του ΠΚ), εξέτασε πρόσφατα, εις βάθος, συμβάν φερόμενης κακοδιαχείρισης που ενδεχομένως έχει λάβει χώρα εντός του Ωκεανογραφικού Κέντρου. Τα πορίσματα της Έκθεσής τους, υπεβλήθησαν, μεταξύ άλλων, στον Γενικό Ελεγκτή και τη Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, έπειτα από πρόσκληση των Αρχών του Ιδρύματος στις 25 Φεβρουαρίου 2015.
Θέλω να βεβαιώσω όλους και όλες ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Πανεπιστημίου Κύπρου βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, και πάντοτε θα δρουν έγκαιρα και προληπτικά, προκειμένου να εντοπίζουν τυχόν προβληματικές καταστάσεις. Τα ευρήματά τους δύναται να αποτελούν τη βάση για τυχόν περαιτέρω διερεύνηση που λαμβάνει χώρα από τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας.
Δεν λησμονούμε ποτέ ότι το Πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τον φορολογούμενο πολίτη. Αυτό το αίσθημα ευθύνης μας ωθεί να επιδιώκουμε διαρκώς την καλύτερη αξιοποίηση των κρατικών πόρων με την καλύτερη οργάνωση και την επαγγελματική διοίκηση. Θέλω να διαβεβαιώσω την Πολιτεία, άλλα κι όλη την κοινωνία ότι θα ανταποδώσουμε στο μέγιστο την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και μας δείχνουν. Δεν επιτρέψαμε και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να ανεχθούμε οτιδήποτε λιγότερο από τον σεβασμό της νομιμότητας και της ακεραιότητας στη λειτουργία μας.
Ξέρουμε ότι κατά τη διεκπεραίωση ερευνητικών προγραμμάτων, στην προσπάθειά μας να εργαζόμαστε μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, ενδέχεται να γίνουν αβλεψίες, παραλείψεις, ή λάθη. Όσο ανεπιθύμητα κι αν είναι, δεν αποφεύγονται ολοσχερώς. Ωστόσο, σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές περιπτώσεις δόλου και κακοδιαχείρισης. Όσοι εμπλέκονται, ή τυχόν εμπλακούν στο μέλλον σε τέτοιες περιπτώσεις, θα έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατες κυρώσεις από την πανεπιστημιακή μας κοινότητα, ακολουθώντας ευλαβικά και στο ακέραιο τις προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες.
Έχω εμπιστοσύνη στην υπευθυνότητα των εσωτερικών μηχανισμών του οργανισμού μας: στον Εσωτερικό Ελεγκτή, στο Γραφείο Συμβάσεων του Πανεπιστημίου μας, στην Επιτροπή Διοικητικού Ελέγχου, αλλά και στη Σύγκλητο και στο Συμβούλιο μας. Διαθέτουμε και τους μηχανισμούς και τη βούληση για αποτελεσματική και χρηστή διοίκηση. Γνωρίζουμε ότι ο αυτοέλεγχος είναι η καλύτερη μέθοδος προστασίας για έναν οργανισμό. Δεν θα κουραστούμε να τον ασκούμε. Δεν θα κουραστούμε να αγρυπνούμε. Δεν θα κουραστούμε να περιφρουρούμε το καλό μας όνομα.
Το Πανεπιστήμιο Κύπρου δεν φιλοδοξεί να είναι μόνον ένας ακαδημαϊκά πρωτοπόρος οργανισμός αλλά κι ένα υπόδειγμα χρηστής και αποτελεσματικής διοίκησης στην Κυπριακή Δημοκρατία. Γνωρίζουμε ότι παιδαγωγούμε όχι μόνο με το ακαδημαϊκό μας έργο αλλά και με τις διοικητικές μας πρακτικές. Θέλουμε η κοινωνία να μας υπολήπτεται όχι μόνο γι’ αυτό που κάνουμε αλλά και γι’ αυτό που είμαστε!
Με εκτίμηση,
Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης,
Πρύτανης»