Αποκαλύπουμε την επιστολή για το πολύκροτο θέμα των μετεγγραφών, ενόψει της συνεδρίας της Τρίτης
Με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Γεώργιο Τάσου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αναφέρεται στη Σύγκληση της Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη για το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και σημειώνει ότι η πρόσκληση των οργανωμένων συνόλων δεν θα δώσει τη δυνατότητα ενός γόνιμου διαλόγου. Ο κ. Χριστοφίδης αναφέρει επίσης ότι η απόφαση εγγραφής φοιτητών, δεν είναι απόφαση του Πρύτανη, «αλλά πρόκειται για απόφαση των αρμοδίων σωμάτων του Πανεπιστημίου (του Συμβουλίου και της Συγκλήτου), κατ' εφαρμογή των νεοεγκριθέντων Κανόνων Εισδοχής φοιτητών σε θέσεις που δεν πληρώθηκαν, μετά και τη διάθεση και προσφορά αυτών κατά τις πρόνοιες του περί Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμου».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής
«Κύριο Γεώργιο Τάσσου
Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας
Βουλή των Αντιπροσώπων Λευκωσία
«Πρόσκληση Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για το θέμα των μετεγγραφών
Θα ήθελα να εκφράσω την απορία και δυσαρέσκεια μου αναφορικά με το περιεχόμενο της πρόσκλησης που αποστείλατε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, για τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία έχει οριστεί για την Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015. Συγκεκριμένα, αναφέρομαι στα πιο κάτω σημαντικά θέματα:
1) Στο θέμα 2 (επισυνάπτεται για εύκολη αναφορά) αναφέρονται τα εξής: «για την πρόσφατη απόφαση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου για εγγραφή φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με κριτήρια και διαδικασίες που δεν προβλέπονται από την οικεία νομοθεσία του πανεπιστημίου». Η παράγραφος αυτή εμπεριέχει ουσιώδους σημασίας αναφορές, οι οποίες μπορεί να τύχουν παρερμηνείας. Συγκεκριμένα, και προς αποκατάσταση της τάξης πραγμάτων, η απόφαση εγγραφής φοιτητών, δεν είναι απόφαση του Πρύτανη. Πρόκειται για απόφαση των αρμοδίων σωμάτων του Πανεπιστημίου (του Συμβουλίου και της Συγκλήτου), κατ' εφαρμογή των νεοεγκριθέντων Κανόνων Εισδοχής φοιτητών σε θέσεις που δεν πληρώθηκαν, μετά και τη διάθεση και προσφορά αυτών κατά τις πρόνοιες του περί Παγκύπριων Εξετάσεων Νόμου.
Οι Κανόνες αυτοί, έχουν καταρτισθεί και εγκριθεί ως προνοείται από την οικεία νομοθεσία, μέσω των αρμοδίων σωμάτων του δηλαδή, τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο. Σχετική νομική γνωμάτευση από τους νομικούς συμβούλους του Πανεπιστημίου έχει ληφθεί και αντίγραφο της σας έχει κοινοποιηθεί.
2) Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι οι διαδικασίες είναι εντός της νομοθεσίας του Πανεπιστημίου, εν αναμονή της νομικής γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα την οποία ζήτησε ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού.
3) Η πρόσκληση οργανωμένων ομάδων και συνδικαλιστικών οργανώσεων όπως είναι η Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης, Εκπαιδευτικές Οργανώσεις, Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών κ.ά., σε αυτό το στάδιο, δεν θα δώσει τη δυνατότητα ενός γόνιμου διαλόγου μαζί σας, λόγω έλλειψης χρόνου. Η συμμετοχή των άλλων οργανώσεων θα μπορούσε να γίνει σε επόμενη συνεδρία αφού δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος για τον μεταξύ μας διάλογο. Η άποψή μας αυτή, υποβάλλεται με κάθε σεβασμό και σε καμία περίπτωση δεν επιθυμώ να εκληφθεί ως παραγνώριση του αυτονόητου δικαιώματος σας να καταρτίζετε ελεύθερα και κατά την απόλυτη κρίση σας τον κατάλογο των προσκεκλημένων για κάθε θέμα υπό εξέταση.
Έχω την ισχυρή πεποίθηση ότι το θέμα αυτό αφορά κατ' εξοχήν το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και σαφώς την Επιτροπή σας, καθώς και όλα τα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
4) Το Πανεπιστήμιο είναι πρόθυμο να συζητήσει το θέμα των μετεγγραφών, θεωρώντας ότι οι θεσπισθέντες Κανόνες είναι καθόλα νόμιμοι και έγκυροι, όπως εξάλλου μας συμβουλεύουν και οι νομικοί μας σύμβουλοι. Δεδομένου ότι έχει, επίσης, ζητηθεί νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας από τον Έντιμο Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού, με διάθεση δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης και αγαστής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, δηλώσαμε και δηλώνουμε ότι δεν θα προχωρήσουμε σε άλλες μετεγγραφές, πριν την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα.
5) Ανεξαρτήτως όλων των πιο πάνω, τοποθετώντας το όλο ζήτημα σε άλλη προοπτική, το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι έτοιμο να συζητήσει με την Πολιτεία το θέμα εισαγωγής φοιτητών με διεθνείς εξετάσεις και εξεύρεσης ενός συστήματος, του οποίου βασικός συντελεστής να είναι η αναγνώριση του τρόπου εισδοχής φοιτητών, ως μιας κατ' εξοχήν ακαδημαϊκής διαδικασίας».
Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Με εκτίμηση
Καθηγητής Κωνσταντίνος
Χριστοφίδης Πρύτανης»