Το Πανεπιστήμιο Κύπρου έχει θέσει υψηλούς στόχους ώστε να ανταπεξέλθει στις παγκόσμιες προκλήσεις και στο παρόν στάδιο κατατάσσεται στα 1.000 καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο σύμφωνα με τους δείκτες αξιολόγησης/κατάταξης των Πανεπιστημίων (Webmetrics), δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης.
Σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χριστοφίδης είπε πως “επιδίωξή μας είναι να είμαστε ανάμεσα στα 200 καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως σε μία δεκαετία και να μπορούμε να προσελκύσουμε τους 200 καλύτερους καθηγητές κυπριακής και ελληνικής καταγωγής από όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου”.
Συναγωνισμός με τα ιδιωτικά
Ερωτηθείς πώς αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου το συναγωνισμό που έχει πλέον από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τι είναι αυτό που το ξεχωρίζει, είπε ότι “ανταγωνιζόμαστε για να γίνουμε καλύτεροι και ο συναγωνισμός μόνο όφελος μπορεί να αποφέρει στα ανώτατα ακαδημαϊκά ιδρύματα”.
“Ο συναγωνισμός δεν είναι μόνο σε εσωτερικό επίπεδο, μεταξύ των δημόσιων και των ιδιωτικών πανεπιστημίων της Κύπρου, αλλά και σε παγκόσμιο. Εργαζόμαστε για τη διεθνή διάκριση του ιδρύματός μας και επιζητούμε την καινοτομία και την αριστεία”, σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.
Πρόσθεσε πως “θέλουμε να έχουμε τους καλύτερους δασκάλους για τους φοιτητές μας, να προσελκύουμε τους πιο ικανούς ερευνητές, ακαδημαϊκούς και φοιτητές”.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου είπε πως “συναγωνιζόμαστε πρώτα από όλα τον ίδιο μας τον εαυτό για να δώσουμε τα απαραίτητα παιδευτικά εφόδια στους φοιτητές μας, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, για να παράγουμε έρευνα που θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας και θα μας καταστήσει κοινωνούς και συμμέτοχους στη νέα Ευρώπη της εφευρετικότητας και της δημιουργίας”.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “το Πανεπιστήμιό μας ξεχωρίζει για το υψηλό επίπεδο μόρφωσης που προσφέρει, καθώς και για το πλούσιο ερευνητικό του έργο” επισημαίνοντας ότι “από τα 12 έργα κύρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, τα οποία απονεμήθηκαν στην Κύπρο, τα 10 εξασφάλισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κύπρου”.
Συναγωνισμός για εξασφάλισης θέσης
Ως προς το συναγωνισμό για εξασφάλιση θέσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Πρύτανής του είπε ότι “είναι ήδη πολύ έντονος: η αναλογία υποψηφίων – εισαγομένων είναι περίπου 1 προς 4”.
Συγκεκριμένα, εξήγησε, “5.925 υποψήφιοι διεκδίκησαν πρόσβαση στη Δημόσια Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση της Κύπρου και Ελλάδας και στο Πανεπιστήμιο Κύπρου έχουν προσφερθεί 1.393 θέσεις”.
41 προπτυχιακά και 61 μεταπτυχιακά και 43 διδακτορικού επιπέδου
Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου “προσφέρονται 41 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών από 23 Τμήματα, 61 μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών από 21 Τμήματα και 43 προγράμματα διδακτορικού επιπέδου”.
Πρόσθεσε ότι “οι πρώτοι κλάδοι σε προτίμηση για το έτος 2014-15 για τους προπτυχιακούς φοιτητές είναι η Ιατρική Σχολή, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, το Τμήμα Ψυχολογίας και το Τμήμα Νομικής”.
Κρίση αξιών
Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Κύπρου τη νέα εποχή της κρίσης αξιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης για το κατά πόσον στηρίζει τους φοιτητές του στην πράξη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου είπε ότι “ομολογουμένως η κρίση που μαστίζει την κοινωνία μας δεν είναι μόνο οικονομική, είναι και ηθική και κοινωνική, γίνεται δε φανερή από τα σκάνδαλα που αποκαλύπτονται στο δημόσιο και τον πολιτικό βίο”.
Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, σημείωσε, “καταβάλλουμε προσπάθειες για να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να βγούμε από αυτήν πιο δυνατοί και θέλουμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι σε περιόδους κρίσεων προκύπτουν και σημαντικές ευκαιρίες, χρειάζεται μόνο να κινητοποιήσεις τη φαντασία, και τις δημιουργικές δυνάμεις των ανθρώπων του οργανισμού”.
Οικονομική κρίση και φοιτητές
Τόνισε ότι “έχουμε θέσει στόχο κανείς φοιτητής να μην εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιό μας λόγω οικονομικής στενότητας, είμαστε δίπλα στους φοιτητές μας και τους στηρίζουμε εμπράκτως μέσω του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών, μέσω υποτροφιών καθώς και προσφοράς ευκαιριών εργοδότησης”.
“Αξιοποιώντας όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, το Πανεπιστήμιο έχει καταφέρει να βρει τους επιπρόσθετους πόρους για την οικονομική ενίσχυση του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών και να στηρίξει τους άπορους φοιτητές μας”, είπε ο κ. Πρύτανης.
Συγκεκριμένα, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015, το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών ενέκρινε την παροχή οικονομικής βοήθειας σε 539 άπορους φοιτητές, με το συνολικό ποσό των €220.000.
Επιπρόσθετα, στηρίζει οικονομικά δυο ορφανούς φοιτητές και από τους δύο γονείς, με το συνολικό ποσό των €5.000 ενώ μέσω του Σωματείου Ευημερίας Φοιτητών παραχωρήθηκε η υποτροφία “Barbara Wilks” σε φοιτητή ύψους €1.700.
Το δε συνολικό οικονομικό βοήθημα που παραχώρησε το Σωματείο Ευημερίας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου από την ίδρυσή του το 1996 μέχρι σήμερα, προς άπορους φοιτητές, ανέρχεται σε €1.595.545.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, είπε ότι “οι πόροι του Σωματείου προέρχονται από χορηγίες του Πανεπιστημίου Κύπρου, δωρεές, εισφορές, κληροδοτήματα, πώληση αναμνηστικών ειδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.
Το Πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης γενναιόδωρες υποτροφίες αριστείας”.
Επιπλέον, το Πανεπιστήμιο Κύπρου από τις πωλήσεις του δικού του ελαιολάδου θα συστήσει Ταμείο Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών/Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών, πρόσθεσε.
“Στηρίζουμε λοιπόν τους φοιτητές μας στην πράξη γιατί είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του οργανισμού μας. Συνάμα τα γραφεία κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας έχουν συσταθεί για να αποτείνονται οι φοιτητές μας σε αυτά, έτσι ώστε να τους βοηθούν να διαχειριστούν τις προκλήσεις με τις οποίες ενδεχομένως να βρίσκονται αντιμέτωποι”, είπε ο Πρύτανης.
Στοχεύει στην προσφορά μεταπτυχιακών σε διεθνείς γλώσσες
Ερωτηθείς ποια σχέδια είναι προς άμεση υλοποίηση ακαδημαϊκά και ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και ποια η τροχιά υλοποίησης τους, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “το Πανεπιστήμιο στοχεύει στην προσφορά μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε διεθνείς γλώσσες και για να καταστεί αυτό δυνατό, έχει ήδη τροχοδρομηθεί από το ΠΚ η τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας”.
Ανέφερε πως “το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σε συντονισμό με το αρμόδιο Υπουργείο για την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να δύναται να προσφέρει τα προγράμματα σπουδών του και στην αγγλική γλώσσα”.
Επίσης, συνέχισε, “το Τμήμα Νομικής προγραμματίζει την προσφορά των πρώτων μεταπτυχιακών του προγραμμάτων σπουδών εντός του ακαδημαϊκού έτους 2015/16 σε επίπεδο μάστερ και διδακτορικό”.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “η πρόσφατη εξασφάλιση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων για τη δημιουργία Κέντρων Αριστείας, αποτελεί τη νέα επιτυχία του Πανεπιστημίου Κύπρου, στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας”.
Επικεφαλής το ΠΚ
Πρόσθεσε ότι “η χώρα μας διεκδίκησε και εξασφάλισε τρία από τα 31 προγράμματα `TEAMING` της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία πέρασαν από την πρώτη φάση αξιολόγησης με προϋπολογισμό περίπου €1.5 εκατομμύριο”.
Στα δύο από τα τρία έργα που εξασφάλισε η χώρα μας επικεφαλής είναι το ΠΚ με τους Καθηγητές Μάριο Πολυκάρπου και Κωνσταντίνο Δέλτα. Το τρίτο έργο έχει επικεφαλής εταίρο τον Δήμο Λευκωσίας, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος του έργου είναι ακαδημαϊκός του ΠΚ, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου.
Όπως είπε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, “η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα `TEAMING` θα επιτρέψει την αναβάθμιση του `ΚΟΙΟΣ` σε ερευνητικό κέντρο αριστείας στους τομείς σχεδιασμού ευφυών συστημάτων και δικτύων καθώς και τη σύσταση ενός Κέντρου Αριστείας με δύο κύριους πυλώνες: τη δημιουργία μιας σύγχρονης Βιοτράπεζας στο ΠΚ και ερευνητικής υποδομής για την ανάπτυξη του Κυπριακού Προγράμματος Μελέτης του Ανθρώπινου Γονιδιώματος”.
Στόχος το ΠΚ να μπορεί να δημιουργεί τις δικές του επιχειρήσεις
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “μέσα στα σχέδια μας είναι και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας του Πανεπιστημίου Κύπρου για να μπορεί να δημιουργεί τις δικές του επιχειρήσεις, επιδιώκουμε δηλαδή να δημιουργήσουμε με τρόπο ανάλογο με τα σύγχρονα πανεπιστήμια στον κόσμο”.
Σημείωσε ότι πρόκειται για έναν σημαντικό στόχο που έχουμε θέσει που αποσκοπεί στην άμεση συμβολή του οργανισμού μας στην οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας”.
“Θέλουμε στις υποδομές του Πανεπιστημίου να εφαρμόσουμε στην πράξη τις έξυπνες και επιχειρηματικές ιδέες των ανθρώπων μας. Μέχρι τώρα αυτό δεν ήταν δυνατόν. Ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να γίνουμε πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί στις εσωτερικές διαδικασίες του Πανεπιστημίου”, είπε ο Πρύτανής του.
246 ερευνητικά προγράμματα με προϋπολογισμό για το ΠΚ €5,9 εκατ. ευρώ
Σε άλλη ερώτηση κατά πόσον εξακολουθεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου να αντλεί κονδύλια ευρωπαϊκά και μη, για τα ερευνητικά του προγράμματα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι
“το 2014 ήταν ενεργά 246 ερευνητικά προγράμματα με προϋπολογισμό για το ΠΚ περίπου €43,5 εκατ. Ευρώ ενώ τα νέα προγράμματα που υπόγραψε το ΠΚ για το 2014 ήταν 46 με προϋπολογισμό για το ΠΚ περίπου €5,9 εκατ. ευρώ”.
Πρόσθεσε ότι “οι κύριες πηγές χρηματοδότησης είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (FP7, Cost, Daphne, Erasmus, Life, LLP, Tempus, Marie Curie κ.α.), το ΙΠΕ, το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα- Κύπρου, και πολλά άλλα προγράμματα από την Κύπρο και το εξωτερικό”.
Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι “τo Πανεπιστήμιό μας κατέχει την πρωτιά στην απορρόφηση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων από το 7ο πρόγραμμα - πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη (FP7).
Συγκεκριμένα, συνέχισε, “μετρούμε 104 συμμετοχές σε έργα του FP7 που αντιστοιχούν σε συνολική χρηματοδότηση €30.21 εκατ. ευρώ”.
“Επιδίωξή μας να αντλήσουμε ακόμη περισσότερη χρηματοδότηση στο νέο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα, Ορίζοντας 2020”, είπε καταλήγοντας ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ.