Ψείρες στα παιδιά του νηπιαγωγείου; Ανώδυνες, εύκολες, πρακτικές λύσεις


ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΒΟΥΡΓΙΑ - ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΥ*

Σαν νεαρή μαμά, αντιμετώπισα πολλές φορές, όπως κάθε μάνα, αυτόν τον κακό μπελά που λέγεται «ψείρες». Στα πρώτα μου δυο παιδιά έβλεπα και μια παραδοξότητα. Το παιδί μου με τα πολύ μακριά μαλλάκια σπάνια κολλούσε ψείρες, ενώ το παιδί μου με τα πολύ κοντά μαλλιά δεν προλάβαινε να καθαρίσει από τις ψείρες. Μα τι βάσανο! Είχα μία αίσθηση, ότι η πρώτη ψείρα που πετούσε, πήγαινε ολόισια για «φιλοξενία» στο κεφαλάκι του δικού μου του παιδιού. Θεέ μου τι ταλαιπωρία! Κι αυτό το κτενάκι για να βγαίνουν τα κονίδια τι δύσκολο που ήταν και το παιδί να βαριέται, να δυσανασχετεί. Χάσιμο χρόνου, βασανιστική δοκιμασία για τη μάνα, το παιδί, ολόκληρη την οικογένεια. Αφήνω κατά μέρος τα έξοδα και τα χημικά στο κεφάλι του παιδιού, που καμιά  φορά προκαλούσαν έντονο ερεθισμό, φαγούρα, ξύσιμο. Άλλα πάλι αντιφθειρικά σαμπουάν είχαν μία τέτοια έντονη, δυσάρεστη, απαίσια κι αποπνικτική μυρωδιά που το παιδί δεν την άντεχε! Και να οι διαμαρτυρίες, τα κλάματα, οι φωνές, οι καυγάδες στο σπίτι… για τις ψείρες! Δεν ήταν μόνο θέμα υγείας, ήταν και κοινωνικό θέμα. Κολλούσαμε και σ΄αυτό. Το τάδε παιδί στην τάξη είχε πάντα ψείρες.   Δεν το καθάριζαν επαρκώς. Και να το πράγμα ξανά από την αρχή. Ένας φαύλος κύκλος! Δεν έφταναν αυτά, ήμουν και νηπιαγωγός. Δεν μπορούσα να το φανταστώ, όμως έγινε κι αυτό. Ναι, κολλάνε και οι δασκάλες όταν δεν βάφουν τα μαλλιά τους. Γιατί οι ψείρες είναι επιλεκτικές, δεν πλησιάζουν τίποτα χημικό, είναι προικισμένες με το αλάνθαστο ένστικτο της φύσης !

 Στην πορεία, ψάχνοντας ξανά και ξανά, βρήκα στο εμπόριο μια γαλλική λοσιόν από χρυσάνθεμα. Είχε πολύ ωραία μυρωδιά. Ήταν σαν άρωμα. Οι οδηγίες στο κουτί μιλούσαν για πρόληψη. «Μια  δυο σταγόνες στα μαλλάκια κάθε πρωί, απομακρύνουν τις ψείρες». Πράγματι δούλεψε. Έκτοτε ησυχάσαμε. Δεν κολλούσαν ψείρες πια. Ούτε και η μαμά. Τα χρόνια πέρασαν και φθάσαμε στα εγγόνια. Τόσα χρόνια και οι ψείρες ακόμη εκεί! Όμως δυστυχώς δεν βρήκα πια τη γαλλική λοσιόν από χρυσάνθεμα! Προσωπικά  δοκίμασα το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Μια δυο σταγόνες στα δάκτυλά της η  μαμά τo πρωί κι αγγίζει, αναδεύει, χαϊδεύει απαλά τα μαλλάκια του παιδιού πίσω από τα επίμαχα σημεία: πίσω από τ΄αυτάκια , το  σβέρκο, μπροστά κλπ. Η ψείρα δεν κοτάει να πλησιάσει από τη μυρωδιά της λεβάντας. Είναι αποτελεσματικό…με παρατράγουδα! Γιατί τ΄άλλα παιδάκια, φίλοι, διπλανοί, ρωτάνε: «Μα τι μυρίζει, τι μυρίζει»; Γιατί η λεβάντα έχει έντονη μυρωδιά. Έτσι τα παιδιά στο τέλος τέλος δεν το αποδέχονται ως λύση! Ένας παιδίατρος συνέστησε: Αφού έχετε δει εμπειρικά ότι είναι τόσο καλό, δοκιμάστε  τότε ν΄αναμείξετε μια δυο σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας  στην τελευταία δόση για σιαμπού. Αυτό ήταν. Μένοντας για ένα δυο λεπτά  στο κεφαλάκι του παιδιού, το γνήσιο αιθέριο έλαιο λεβάντας αναμεμειγμένο στο σιαμπού, προσδίδει στα μαλλάκια την απαραίτητη μυρωδιά λεβάντας, η οποία κρατάει από τη μια τις ψείρες μακρυά  κι από την άλλη επειδή  δεν μυρίζει τόσο έντονα, τα άλλα παιδάκια δεν το αντιλαμβάνονται. Είναι ένα απλό, πρακτικό μέτρο, εύκολο, φθηνό και προπάντων ανώδυνο και πολύ αποτελεσματικό για πρόληψη. Η κάθε οικογένεια  μπορεί να το δοκιμάσει σε συνεργασία πάντα με τον παιδίατρό της.

Κι ένα άλλο: Πώς θα είμαστε εντελώς σίγουροι ότι το παιδί πράγματι έπιασε ψείρες και το ξύσιμο δεν αποτελεί απλά σύμπτωμα από άλλο ερεθισμό στο κεφαλάκι και όχι από ψείρες; Μια πρακτική μέθοδος είναι η εξής: Μετά το πρώτο σιαμπού στα μαλλάκια του παιδιού, ξεπλύνετε με άφθονο νερό. Ακολούθως απλώστε μπόλικη μπόλικη μαλακτική κρέμα κι αφήστε την για πέντε περίπου λεπτά. Κτενίστε αρχικά, με μια κτένα, με πολύ αραιά κτένια, αργά αργά  ωσότου ξεμπερδέψουν τα μαλλάκια του παιδιού. Στη συνέχεια κτενίστε με το ειδικό κτενάκι για ψείρες, λίγα λίγα μαλλάκια, κάθε φορά , με αργές κινήσεις και προσεκτικά, για να μην πονάει το παιδί. Βγάζοντας κάθε φορά το κτενάκι, βουτήξτε το σε ένα βαθύ δοχείο με νερό, όπου θα έχετε ρίξει ελάχιστο  διάλυμα υγρού, για να πάρει άσπρο χρώμα (πχ τύπου dettol). Εάν το παιδί έχει ψείρες, επειδή είναι μαύρες, ξεχωρίζουν έντονα στην επιφάνεια, μέσα  στο άσπρο διάλυμα. Άρα ο γονιός, ξέρει σίγουρα πλέον από πρώτο χέρι, κατά πόσο χρειάζεται να προβεί στην κατάλληλη θεραπεία.

Η επάλειψη των βρεγμένων μαλλιών του παιδιού με μπόλικη μαλακτική κρέμα αποτελεί τρόπον τινά «Πρώτες Βοήθειες», εφόσον μπορεί με τον τρόπο αυτό, να πέσουν πολλές ψείρες και  μικροσκοπικές ψειρούλες  και  το παιδί να ηρεμήσει από το ξύσιμο. Όμως, δεν είναι αρκετό. Άμεσα η μητέρα  θα πρέπει να προβεί στη δέουσα θεραπεία με τα ανάλογα φαρμακευτικά παρασκευάσματα, ώστε το παιδί να καθαρίσει τελείως. Αν πάλι δεν πέσουν ψείρες, να δοκιμάσει ξανά με μαλακτική κρέμα, γιατί πιθανόν να πρόκειται για κάποια άλλη δερματική πάθηση οπότε θα πρέπει ν΄ αποταθεί στον ειδικό γιατρό. Πολλές φορές είναι δυνατόν να προκαλέσει φαγούρα και ερεθισμό στο κεφαλάκι του παιδιού η συχνή χρήση αντιφθειρικών σιαμπού και όχι οι ψείρες. Να το προσέξουμε.

 Η κάθε μητέρα, θα πρέπει να διαβάσει πολύ προσεκτικά τις οδηγίες στο κουτί για τον χρόνο επανάληψης της θεραπείας για πλήρη ίαση. Σημειώνω εδώ ότι εκ πείρας  έχω διαπιστώσει πολλές φορές ότι αν και στα ειδικά σιαμπού συστήνεται επανάληψη της θεραπείας στις χ τόσες μέρες, οι ψείρες αλωνίζουν και πάλι πριν από το αναγραφόμενο χρονικό διάστημα, ίσως λόγω του πολύ θερμού κλίματος. Γι αυτό προσοχή!

Μια φίλη που έζησε για χρόνια στην Αυστραλία, μου έλεγε, ότι εκεί οι Αρχές δεν διστάζουν να κλείσουν τα σχολεία, αν χρειαστεί, για να ψεκάσουν τους χώρους και όλοι οι γονείς να προβούν σε θεραπευτικά μέτρα για τα παιδιά τους, για πλήρη ίαση.

Στον δικό μας χώρο, οι γονείς έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν από τον εκπαιδευτικό της τάξης / τη διεύθυνση, να σταλεί σε όλους τους γονείς  σχετική ενημέρωση και παρότρυνση για θεραπευτικά μέτρα, για όλα τα παιδιά σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Στο νηπιαγωγείο, όπου κυρίως παρουσιάζεται το πρόβλημα, η νηπιαγωγός θα πρέπει να παρατηρεί πολύ προσεκτικά τα παιδιά στην τάξη της και άμεσα να ενημερώνει τους γονείς για τυχόν επανειλημμένο και επίμονο ξύσιμο στο κεφαλάκι του παιδιού τους, ώστε άμεσα να προβούν στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Παράλληλα, προληπτικά  πληροφορεί γραπτώς όλους τους γονείς με ένα πολύ μικρό σημείωμα του τύπου:

«Στην τάξη μας έχουν παρουσιαστεί κρούσματα φθειρίασης. Παρακαλείσθε όπως ελέγχετε καθημερινά τα παιδιά σας και λαμβάνετε τ΄απαραίτητα μέτρα».   

 Συστήνεται δε συνεργασία του σχολείου με την Επισκέπτρια Υγείας και τη Σχολιατρική Υπηρεσία και εάν χρειαστεί περαιτέρω ενημέρωση των γονιών από τους αρμόδιους φορείς.

Αφού το παιδί καθαρίσει μια και καλή από τις ψείρες, η οικογένεια μπορεί να δοκιμάσει για πρόληψη το αγνό και ασφαλές αιθέριο έλαιο λεβάντας! Mπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα βιολογικών. Έχω την άποψη ότι είναι  ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό βότανο !

Καθίσταται βέβαια απαραίτητο να ζητηθεί πρώτα η συμβουλή του παιδιάτρου, του θεράποντα ειδικού για την υγεία του παιδιού σας. Διευκρινίζω ότι η αναφορά για τις  ευεργετικές ιδιότητες και χρήσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας, έχουν ενημερωτική χροιά και σαφώς δεν υποκαθιστούν την ιατρική επιστήμη.

Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα αιθέρια έλαια δεν συστήνονται για παιδιά κάτω των τριών χρόνων. Έγκριτοι βοτανολόγοι υποστηρίζουν ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε διαλύοντας 1- 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέσα σε 5-10 ml οινόπνευμα ή λάδι βάσης (πχ  αμυγδαλέλαιο ). Μπορούμε κι έτσι να τα χρησιμοποιήσουμε, βάζοντας με τα δάκτυλα στα επίμαχα σημεία. Ο καθένας μπορεί να επιλέξει ό,τι τον βολεύει, πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς.

Ψείρες τέλος! Ναι στην πρόληψη! Ανώδυνες, εύκολες, πρακτικές λύσεις για τη μαμά και το παιδί.  Για όλη την οικογένεια. Και για τη νηπιαγωγό …που δε βάφει τα μαλλιά της! Ν΄αγκαλιάζει άφοβα τα πιτσιρίκια μας!

 Και για τον παππού και τη γιαγιά, ακόμη και στο γηροκομείο.

 Γιατί όλοι κολλάνε ψείρες.

Ψείρες τέλος, ανώδυνα, υγιεινά, με πλήρη σεβασμό στην υγεία, για το παιδί, τον έφηβο, τον ηλικιωμένο, τις μαμάδες, τις νηπιαγωγούς μας!

* Πρώην Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης

(Νυν  σπουδάστρια  Βοτανολογίας)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










613