Πτυχίο στη Διοίκηση Ξενοδοχείων – Ωφελήματα και Προοπτικές


TΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ*

Τα ξενοδοχεία ανήκουν στη βιομηχανία της φιλοξενίας και του τουρισμού που είναι οι σημαντικότεροι κλάδοι της κυπριακής οικονομίας και επίσης είναι από τις μεγαλύτερες, πιο ποικιλόμορφες, πιο συναρπαστικές και ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες παγκοσμίως.

Η βιομηχανία της φιλοξενίας περιλαμβάνει μια σειρά αλληλένδετων επιχειρήσεων όπως ξενοδοχεία, μπαρ, νυχτερινά κέντρα, αεροπορικές εταιρίες, εστιατόρια, κρουαζιερόπλοια, εταιρίες ενοικίασης αυτοκινήτων, καζίνο, εταιρείες διαχείρισης εκδηλώσεων, θεματικά πάρκα και ταξιδιωτικά γραφεία, άρα το πτυχίο Διοίκησης Ξενοδοχείων προσφέρει στον απόφοιτο/η ένα ευρύ φάσμα προοπτικών σταδιοδρομίας και πολλές ευκαιρίες απασχόλησης εντός ή εκτός συνόρων.

Σπουδάζοντας Διοίκηση Ξενοδοχείων οι φοιτητές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεωρητικά αλλά και πρακτικά μαθήματα συλλέγοντας και αναλύοντας όλες τις σχετικές πληροφορίες της βιομηχανίας και πιο συγκεκριμένα το πώς λειτουργεί ένα ξενοδοχείο. Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την παραγωγή και το σερβίρισμα φαγητών, την οινοποιεία, τις πρώτες βοήθειες, το χώρο υποδοχής, τις κρατήσεις δωματίων, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, την οροφοκομία, το μάρκετινγκ, τη λογιστική, τον σχεδιασμό μενού, την υπηρεσία δεξιώσεων κ.α. Παράλληλα, οι σπουδαστές θα μάθουν ξένες γλώσσες και θα αποκτήσουν σημαντικές αρετές όπως είναι η πειθαρχεία, η χρονική ακρίβεια, η ηθική, η ειλικρίνεια και η υγιεινή. Ωστόσο αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι το Τμήμα Ξενοδοχειακών κάθε σχολής προσφέρει στους σπουδαστές πρακτική εκπαίδευση σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ. Η πρακτική εκπαίδευση κατά τους θερινούς μήνες είναι πολύ σημαντική γιατί ενισχύει τις γνώσεις των φοιτητών γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ θεωρίας και πράξης. Αυτή η εμπειρία επίσης προσδίδει σημαντική αξία και ισχύ στους φοιτητές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους μελλοντικούς τους εργοδότες.

Με το πτυχίο της διοίκησης ξενοδοχείων που θα αποκτήσουν οι απόφοιτοι, οι ευκαιρίες εργασίας και καριέρας που θα τους δοθούν στην Κύπρο και το εξωτερικό είναι σχεδόν απεριόριστες, θα μπορούν να απασχοληθούν ως υπάλληλοι σε διάφορα επίπεδα σε μία από τις επιχειρήσεις που προαναφέρθηκαν και πιο συγκεκριμένα ως υπάλληλοι ή διευθυντές ενός τμήματος ξενοδοχείου ή ως διευθυντές ξενοδοχείου. Ακόμα ένα προτέρημα αυτού του είδους επαγγελμάτων είναι ότι κάποιος στα αρχικά στάδια της καριέρας του θα έχει πολλές ευκαιρίες για ταχεία εξέλιξη κυρίως στις επιχειρήσεις  της μαζικής εστίασης.

Τέλος σπουδάζοντας διοίκηση ξενοδοχείων είναι σίγουρο ότι στον εργασιακό χώρο η κάθε μέρα θα είναι διαφορετική και οι εμπειρίες πολυποίκιλες και συναρπαστικές γνωρίζοντας ανθρώπους ανά τον κόσμο με δυνατότητες σύναψης φιλικών σχέσεων και εναλλαγής ιδεών διαφορετικών πολιτισμών.

*Υπεύθυνος του Τμήματος των Ξενοδοχειακών και Τουριστικών Σπουδών American College




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










127