Πυκνώνουν οι οργανωμένες φωνές μέσω Facebook για ανοιχτά AEI-TEI


Μια ενδιαφέρουσα έρευνα της αθηναϊκής εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, μέρος της οποίας αναδημοσιεύουμε.

Περισσότερες από 6 ομάδες φοιτητών που λένε «όχι» στα λουκέτα έχουν οργανωθεί, κερδίζοντας μέρα με τη μέρα την υποστήριξη περισσότερων συμφοιτητών τους, μελών του Facebook.
Μορφή... χιονοστιβάδας παίρνει το κίνημα για "ανοιχτό πανεπιστήμιο" στα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα. Μετά τον πυρήνα ανεξάρτητων φοιτητών ΑΣΟΕΕ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), φοιτητές από τα Πανεπιστήμια Πειραιώς, Ρεθύμνου και Ιονίου, καθώς και από μεμονωμένες σχολές όπως η Ιατρική και η Νομική του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν αρχίσει να συσπειρώνονται με στόχο να σταματήσουν οι καταλήψεις.
Ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούν ή όχι με τον νόμο-πλαίσιο, κοινός παρονομαστής των ανένταχτων -στην πλειοψηφία τους- φοιτητών είναι η επιθυμία να παραμείνουν οι σχολές και τα τμήματα ανοιχτά. Μέσα από ιστοσελίδες του Facebook προσπαθούν να προσελκύσουν ομοϊδεάτες τους στις γενικές συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα κριθεί το μέλλον ή όχι των καταλήψεων.

Συμπαραστάτες
Ήδη, περισσότερες από έξι ομάδες φοιτητών που λένε "όχι" στα λουκέτα έχουν οργανωθεί, κερδίζοντας μέρα με τη μέρα την υποστήριξη περισσότερων συμφοιτητών τους, μελών του Facebook.
Η ουσία της σκέψης τους είναι "να ανοίξουν τα πανεπιστήμια για να φανούν στην πράξη οι όποιες δυσλειτουργίες του νέου νόμου-πλαίσιο". Σε αυτό βρίσκουν συμπαραστάτες τους πρυτάνεις, που τις τελευταίες μέρες σχηματίζουν "μπλοκ" κατά των καταλήψεων.

Μέσα από το Facebook

Οι φοιτητές που τάσσονται κατά των καταλήψεων προσπαθούν μέσα από το Facebook να προσελκύσουν ομοϊδεάτες τους στις γενικές συνελεύσεις της ερχόμενης εβδομάδας.
Το κίνημα ξεκίνησε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ομάδα φοιτητών, που χαρακτηρίζονται ως "ανεξάρτητοι", οργανώθηκαν μέσω Facebook. "Φτιάχνοντας την ομάδα "Ψηφίζω Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ" δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα έχει τέτοια ανταπόκριση. Ισα ίσα, η προσπάθειά μας έγινε μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας ότι θα φάμε ξύλο που πηγαίνουμε κόντρα στις παρατάξεις και τις "γραμμές" τους" λένε στο "Εθνος της Κυριακής" οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας.
Η ομάδα των πέντε ατόμων που μαζεύτηκαν σε ένα φοιτητικό σπίτι έγραψαν ένα κείμενο-πλαίσιο που επεξηγούσε τη θέση τους. Και με αυτό, στη γενική συνέλευση της περασμένης εβδομάδας κατέβασαν πρόταση υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων.

 

«Η κατάληψη δεν προσφέρει σε κανέναν», λέει ο Γ. Πολίτης, τριτοετής φοιτητής της ΑΣΟΕΕ.

Παρά το γεγονός ότι τελικά επικράτησε η άποψη περί κατάληψης, η ακομμάτιστη, ανεξάρτητη πρωτοβουλία βγήκε δεύτερη με 347 ψήφους, γεγονός που καταδεικνύει πως ακόμη και φοιτητές που ανήκουν σε συγκεκριμένες παρατάξεις επιλέγουν πανεπιστήμια ανοιχτά.
Παράλληλα, στην ψηφιακή "ψηφοφορία" του Facebook η ομάδα κέρδιζε συνεχώς φίλους. Περισσότεροι από 1.100 φοιτητές και μη είχαν εκφράσει τη συμπάθειά τους σε αυτήν την κίνηση, ενώ σύντομα το παράδειγμα των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ μιμήθηκαν και άλλες σχολές, με άλλες, νέες ομάδες.

 

«Όλοι έχουμε τις επιφυλάξεις μας», λέει ο Δημήτρης Μωραλόγλου, επίσης φοιτητής ΑΣΟΕΕ.»

Η εβδομάδα που ξεκινά αύριο θα δείξει και το μέλλον των κινητοποιήσεων, καθώς σε πολλές σχολές θα γίνουν εκ νέου γενικές συνελεύσεις. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του θέτει βαριά διλήμματα στους φοιτητές και δη στους πρωτοετείς, ανακοινώνοντας ότι οι εγγραφές των πρωτοετών θα πρέπει να γίνουν στα AEI και τα ΤΕΙ μεταξύ 12 και 30 Σεπτεμβρίου και όποιος δεν προσέλθει στις ημερομηνίες αυτές χάνει το δικαίωμα εγγραφής του...
"Το πανεπιστήμιο πρέπει να ανοίξει και να συνεχίσει τη λειτουργία του, παρότι δεν έχουν απαντηθεί πολλά από τα σοβαρά ερωτήματα που θέτει ο νέος νόμος", υποστηρίζει ο πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Ο ίδιος δηλώνει τους ενδοιασμούς που έχει για πολλά ζητήματα του νόμου Διαμαντοπούλου, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι στην τελευταία γενική συνέλευση των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ ήταν πάρα πολλοί εκείνοι που ζήτησαν να σταματήσουν οι καταλήψεις στη σχολή τους. "Βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για ό,τι γίνεται έχει το ίδιο το υπ. Παιδείας με τους χειρισμούς του. Αντί να βρει οδό συνεννόησης με τους πρυτάνεις, μας έχει βάλει σε μια άσχημη θέση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










242