Σαρρής: Τα νέα δεδομένα μετά την απόφαση του Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων


Η Κυβέρνηση επεξεργάζεται αναδιαμόρφωση του ποσοστού επιβολής τέλους επί των καταθέσεων (κούρεμα) με πολύ σοβαρή εκδοχή την υποβολή τέλους κοντά στο μηδέν στις εγγυημένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και αύξηση του τέλους στις καταθέσεις πέραν των 100.000 ευρώ. 

Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ανέφερε σήμερα ότι υπήρξε μια διαφοροποίηση της στάσης της Τρόικας και των μελών του Eurogroup, που ενώ επέμεναν σε κούρεμα όλων των καταθέσεων τώρα δηλώνουν πως η Κύπρος μπορεί να εξασφαλίσει τα 5,8 δις που απαιτεί το Eurogroup από την Κύπρο.

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών που συνήλθε προς συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιβολή τέλους επί των καταθέσεων ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι επιβεβαίωσε την αλλαγή της στάσης του Eurogroup μετά από επικοινωνία που είχε με τον Ολι Ρεν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης διατύπωσε τη θέση ότι πρέπει να εξαιρεθούν οι καταθέσεις μέχρις 100.000 ευρώ που είναι εγγυημένες από το κράτος και αποτελούν τη βάση στην οποία κτίζεται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό συστήματος.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Οικονομικών ότι κλιμάκιο της Κεντρικής Τράπεζας επεξεργάζεται σενάρια τροποποίησης του τέλους, όπως και το σενάριο να καταψηφισθεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο από τη Βουλή και οι δύο τράπεζες να οδηγηθούν σε χρεωκοπία.

Τηλεφώνημα από το Ρώσο Υπουργό Οικονομικών

Ο Υπουργός Οικονομικών που είχε δεχθεί τηλεφώνημα από το Ρώσο Υπουργό Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ ενόσω η Επιτροπή Οικονομικών συνεδρίαζε, είπε πως δεν υπάρχει ακόμα κάτι συγκεκριμένο από τη Ρωσία πέραν της προθυμίας να γίνει συζήτηση και ανέφερε ότι η δική μας επιθυμία είναι η μετατροπή του δανείου από τη Ρωσία σε μετοχές στη μία από τις δύο τράπεζες.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για το τέλος επί των καταθέσεων, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι πριν αναχωρήσουμε για το Eurogroup ήμασταν ξεκάθαρα επικεντρωμένοι σε εφαρμογή του μνημονίου με πρόσθετα μέτρα για μεγαλύτερη περισυλλογή. Πρόσθεσε ότι είχαμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά έμμεσου ή άμεσου κουρέματος.

Ο κ. Σαρρής ανέφερε πως η Κύπρος πρότεινε φορολογία των τόκων για τριετία που θα μπορούσε να πλησιάσει το ποσό που απαιτείται, αλλά συνέχισε το ΔΝΤ και χώρες όπως η Ολλανδία, η Φιλανδία και η Γερμανία επέμεναν σε επιβολή τέλους επί όλων των καταθέσεων.

Πρόσθεσε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση ευρισκόμενη μπροστά στην απειλή να κλείσουν οι δύο τράπεζες με κούρεμα των καταθέσεων μέχρι και 40% και τη γενική επιβολή τέλους επί των καταθέσεων επέλεξε τη λιγότερο οδυνηρή επιλογή.

 

Συνεχίζοντας είπε πως επιμείναμε ότι η επιβολή τέλους πρέπει να γίνει μια φορά και εφάπαξ και να κάνουμε μια νέα αρχή. Είπε επίσης ότι θέση του Eurogroup  είναι ότι πρέπει να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα που να έχει κύκλο εργασιών στο 300% του ΑΕΠ και όχι 750% που ήταν πριν από την κρίση.

Ο κ. Σαρρής  ανέφερε πως δεν μπορεί να ειπωθεί ότι  η πρόταση που ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση δεν εγκυμονεί κινδύνους, ωστόσο είπε με τη υιοθέτηση της πρότασης εξασφαλίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απεριόριστη ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών ο κ. Σαρρής είπε ότι το σύνολο των καταθέσεων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα ανέρχεται στα 67 δις εκ των οποίων τα 30 δις αφορούν σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και 37 δις άνω των 100.000 ευρώ.

Είπε ακόμα ότι εάν επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ κοντά στο μηδέν, για να εξασφαλισθεί το απαιτούμενο ποσό των 5,8 δις θα πρέπει να επιβληθεί κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που θα είναι γύρω στο 15% με 16%.

Ο Γενικός Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης ανέφερε πως δεν είναι φρόνιμο να ανοίξει η όποια συζήτηση εάν η απόφαση του Eurogroup αφορά επιβολή τέλους, φορολογία ή κούρεμα καταθέσεων. Εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο νόμος που θα ψηφισθεί σύμφωνα το νομοσχέδιο θα προσβληθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, σημείωσε ότι θα έχουμε καλά επιχειρήματα να τον στηρίξουμε στη βάση της λογικής ότι αποτελούσε το μόνο δρόμο σωτηρίας του τόπου.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι φαίνεται ότι η απαίτηση του Eurogroup είναι να βρεθούν τα 5,8 δις και εισηγήθηκε να εξαιρεθούν όλες οι ασφαλισμένες  με το βάση την κοινοτική νομοθεσία καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλισθεί η αξιοπιστία προς του καταθέτες που αποτελούν τη βάση του τραπεζικού συστήματος, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Είπε ακόμα ότι θα αποφευχθεί η κοινωνική αναταραχή και ανέφερε πως θα το απαιτούμενο ποσό θα κληθούν να πληρώσουν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις. Τοποθετούμενος δε επί του ενδεχόμενου να υπάρξει μεγάλη εκροή καταθέσεων και ανέφερε ότι ήδη υπήρξε μεταφορά κεφαλαίων από το ευρώ στο δολάριο.

Ο κ. Δημητριάδης είπε επίσης πως σήμερα το πρωί μάθαμε ότι μπορεί να αλλάξει το ποσοστό και πως εάν χειριστούμε επικοινωνιακά ορθά την όποια απόφαση θα υπάρξει στήριξη και από το ευρωσύστημα. Ανέφερε επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα μελετά διάφορα σενάρια καταμερισμού της επιβολής τέλους επί των καταθέσεων.

Αναφέροντας επίσης ότι η Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται και το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας της μία ή και των δύο τραπεζών και πρόσθεσε πως μια τράπεζα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους όρους της ελεύθερης αγοράς πτωχεύει. Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε ότι κλιμάκιο της Τρόικας βρίσκεται στην Κεντρική Τράπεζα.

    Ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου τραπεζών ανέφερε ότι η όποια απόφαση είναι θέμα επιλογών. Πρόσθεσε πως ότι και να γίνει θα έχει επιπτώσεις και πως «θα πρέπει να κρατήσουμε όσο το δυνατό περισσότερες καταθέσεις στην Κύπρο».

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










145