Σε απόγνωση οι πτυχιούχοι νέοι της Πάφου


ΤΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΣΑΒΒΙΔΗ*

«Ψάχνουμε για δουλειά, αλλά δεν βρίσκουμε», λένε οι πτυχιούχοι νέοι της Πάφου, οι οποίοι ψάχνουν για εργασία αλλά δυστυχώς η πλειονότητα πέφτει σε... κλειστές πόρτες.

Οι νέοι είναι τα θύματα της ανεργίας, αλλά και της κρίσης γενικότερα. Αυτό αποτυπώνεται και στη χώρα μας, όπου η κρίση στην Κυπριακή οικονομία πλήττει ιδιαίτερα τη νεολαία. Αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από την οικονομική κρίση είναι οι νέοι άνθρωποι, ηλικίας 18-35 ετών. Η ανεργία στους νέους αγγίζει το 40% για το 2015, κάτι που σημαίνει ότι το μέλλον είναι παντελώς αβέβαιο και απαισιόδοξο.

Η εργασιακή, λοιπόν, ανασφάλεια σε συνδιασμό με την ακρίβεια έχουν ως συνέπεια να κρατούν όλο και περισσότερους νέους στο πατρικό τους σπίτι. Κι ενώ για κάποιους το επόμενο βήμα της ανεξαρτησίας φαντάζει μακρινό όνειρο, κάποιοι άλλοι το τόλμησαν αλλά τα ακριβά ενοίκια, οι λογαριασμοί και οι χαμηλοί μισθοί τους ανάγκασαν να το ξανασκεφτούν και να γυρίσουν στη σιγουριά της οικογενειακής εστίας.

Η κύρια αιτία που οδηγεί μεγάλο αριθμό νέων της Πάφου σε αδιέξοδο είναι σίγουρα η ίδια η αγορά εργασίας, «η οποία έχει κορεστεί σε συγκεκριμένους τομείς και δεν επιτρέπει την είσοδο νέων υποψηφίων, με τη ζήτηση να είναι υπερβολικά περιορισμένη και την προσφορά υπερβολικά αυξημένη».

Η δεύτερη μεγάλη αιτία είναι ότι η Πάφος είναι παραμελημένη από την εκάστοτε κεντρική εξουσία.  Η Πάφος είναι η μόνη πόλη από τις παραλιακές πού δεν έχει λιμάνι η αγκυροβόλιο. Η Πάφος είναι η μόνη που δεν έχει ολοκληρωμένο οδικό δίκτυο (το οδηκό δίκτυο φθάνει μέχρι τα φώτα ΒΙΟΦΩΣ). Η Πάφος είναι η μόνη που δεν έχει θέατρο. Η Πάφος είναι η μόνη που δεν έχει Παλαί ντε σπόρ. Η Πάφος είναι η μόνη που δεν έχει μαρίνα. Η Πάφος είναι η μόνη που δεν έχει ... δεν έχει τίποτα. Αφού δεν έχει τίποτα πως θα υπάρξει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας ; Πώς οι νέοι της Πάφου θα βρούν εργασια ;  Γιατί όμως η Πάφος δεν έχει τίποτα από τα προαναφερθέντα; Ίσως γιατί θεωρείται ο μακρινός προορισμός, ίσως γιατί οι εκάστοτε κυβερνώντες την βλέπουν ως προορισμό για διακοπές, ίσως και εμείς οι Παφίτες να μην διεκδικήσαμε με το σωστό τρόπο και θέρμη.

Δεν είναι λίγοι πάντως κι εκείνοι οι οποίοι, βλέποντας ότι το πτυχίο δεν είναι αρκετό για μία θέση εργασίας, σκέφτονται να αφήσουν τον τόπο κατοικίας τους και να μεταναστεύσουν σε άλλη πόλη ή χώρα ή ακόμα και να καταφύγουν σε ένα δεύτερο πτυχίο. Οι περισσότεροι όμως, επειδή δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου, αλλά και τα χρήματα, ψάχνουν να βρουν μια οποιαδήποτε δουλειά για να καλύψουν τα έξοδά τους.

Έτσι δεν προκαλεί έκπληξη η διαπίστωση ότι ταυτόχρονα αυξάνεται και ο αριθμός αυτών που αναγκάζονται να εργαστούν σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης όπως σερβιτόροι και ταμίες. Αυτοί που βρίσκουν ακόμα και αυτού του τύπου εργασίας είναι και τυχεροί. Οι νέοι στην Πάφο δεν νοιάζονται τι δουλειά θα κάνουν απλά θέλουν δουλειά.

Η δυσαρμονία αυτή θα μπορούσε ν’ αποδοθεί επίσης είτε στο ότι το μαζικό πανεπιστήμιο των μεταπολεμικών χρόνων έφτασε σε κάποιο ανώτατο όριο, είτε στο ότι η ίδια η οικονομία έφτασε σε κάποιο αντίστοιχο κατώτατο όριο, εξ’ αιτίας της αδυναμίας παραγωγής ικανών και εξειδικευμένων θέσεων εργασίας, ώστε να τους απορροφά. Δεδομένης της συνεχόμενης μείωσης των παραγωγικών θέσεων εργασίας στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και της αντικατάστασής τους από θέσεις εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών, θα λέγαμε ότι το πρόβλημα βρίσκεται από τη μεριά της οικονομίας και όχι από τη μεριά του πανεπιστημίου.

Η απόγνωση των νέων ανέργων στην Πάφο τούς φτάνει στο σημείο να επιστρατεύουν εκτός από το βιογραφικό τους σημείωμα και τη φαντασία, προκειμένου να βρουν δουλειά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νέου που κάθησε στην είσοδο εταιρείας  μέχρι να τον δεχτεί ο διευθυντής.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην συγκεκριμένη επαρχία το αντιμετωπίζουν οι νέοι πανεπιστημιακού επιπέδου. Εάν το Υπ. Εργασίας και το Υπ. Οικονομικών δεν λάβουν μέτρα για στήριξη και ανάπτυξη της συγκεκριμένης επαρχίας (Πάφος) τότε ίσως η πόλη αυτή καταστεί πόλη γερόντων γιατί οι νέοι της θα πρέπει να μεταναστεύσουν σε άλλες πόλεις ή σε χώρες που έχουν χαμηλό ποσοστό ανεργίας μεταξύ των νέων τους για επαγγελματική αποκατάσταση.

Η εικόνα των δεδομένων στήν Πάφο καταστούν την ανεργία και τη νεολαία αδέλφια δίδυμα!! Εκείνο όμως που υπόσχομαι ως νέος πολιτικός είναι ότι δεν θα σταματήσω ποτέ να διεκδικώ για τους νέους της Πάφου.  

*Μέλος Εκτελεστικού Γραφείου ΔΗΚΟ

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











141