Σειρά διαλέξεων «Ελληνική γλώσσα και γλωσσολογία» Απρίλιος 2014 – Ιούνιος 2014


Ο πρώτος κύκλος της σειράς διαλέξεων με γενικό θέμα «Ελληνική Γλώσσα και Γλωσσολογία» που συνδιοργανώνουν η Γλωσσολογική Εταιρεία Κύπρου, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάφου με στόχο να παρουσιάσουν τα πορίσματα πρόσφατων γλωσσολογικών ερευνών που επικεντρώνονται στη μελέτη της ελληνικής γλώσσας, συνεχίζεται και το Μάιο.

Η τρίτη διάλεξη με τίτλο Η προφορά της ελληνικής γλώσσας: η εξέλιξή της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ομιλητή το Σπύρο Αρμοστή, εκπαιδευτικό συνεργάτη στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, θα γίνει την Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014, στο Οίκημα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στην Πάφο, στην οδό Αθηνάς 41-43, στις 7:00 μ.μ.

Ακόμη και σήμερα, η επιστημονικά κοινώς αποδεκτή θέση ότι η προφορά της αρχαίας ελληνικής διέφερε σημαντικά από την προφορά της νέας ελληνικής δεν είναι ευρέως γνωστή. Η χρήση μιας αλφαβητικής γραφής που η εικονική της απόδοση παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ίδια για περισσότερο από δυόμισι χιλιετίες, δημιουργεί ένα αίσθημα οικειότητας με παλαιότερες μορφές της γλώσσας που συσκοτίζει το γεγονός ότι οι αξίες των γραφημάτων άλλαξαν με την πάροδο του χρόνου. Η διάλεξη παρουσιάζει την προφορά της ελληνικής διαχρονικά εστιάζοντας στις κυριότερες διαφοροποιήσεις που έχει υποστεί και εξηγεί τη διαδικασία αναγνώρισης και μελέτης τους.

Ο Σπύρος Αρμοστή σπούδασε Κλασικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, από όπου αποφοίτησε το 2005. Συνέχισε τις σπουδές του σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Θεωρητική Γλωσσολογία (με ειδίκευση στη Φωνητική) στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Αγγλία), από όπου απέκτησε MPhil (2006) και PhD (2011). Η διδακτορική του διατριβή αφορά τη χρήση των διπλών συμφώνων στην κυπριακή ελληνική. Έχει εργαστεί ως ερευνητής και ως επισκέπτης λέκτορας/ειδικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στους τομείς της Φωνητικής, της Φωνολογίας, των Συστημάτων Γραφής και της Ιστορίας της ελληνικής γλώσσας· ιδιαίτερη έμφαση στη μέχρι σήμερα έρευνά του έχει δοθεί στη μελέτη της κυπριακής ελληνικής. Τέλος, ένα δευτερεύον ερευνητικό του ενδιαφέρον είναι και η αρχαία ελληνική μουσική. 

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαλέξεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο 26818560.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










194