Για τη διάκριση στον διαγωνισμό ΜΕΡΑ στην κατηγορία ΜΕΡΑ-ΛΥΚΕΙΑ
Το δίκτυο Semep είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Δημιουργήθηκε το 1993 με ελληνική πρωτοβουλία και στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ των κρατών της νοτιοανατολικής Μεσογείου μέσω της προαγωγής της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της επιστήμης και της ενίσχυσης της σχέσης φυσικού περιβάλλοντος και κοινωνίας. Έχει ως μέλη τα ακόλουθα κράτη: Κύπρος, Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισραήλ, Ρουμανία, Ιταλία, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή, Σλοβενία, Τουρκία, Κροατία, Βουλγαρία, Μάλτα.
Το Σχολείο μας έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα SEMEP από τη σχολική χρονιά 2015-16 με την εργασία «ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΕΔΑΦΙΚΗΣ ΥΓΡΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΡΙΓΑΝΗΣ Origanum vulgare» .
Τη φετινή σχολική χρονιά 2016-17 συμμετείχαμε με την εργασία«Πειραματική διερεύνηση της αντιμικροβιακής δράσης της ρίγανης Origanum vulgare , σε μορφή αιθέριου ελέους και εγχύματος».
Στόχος μας ήταν ο έλεγχος της αντιμικροβιακής δράσης του αιθέριου ελαίου της ρίγανης (Origanum vulgare) και των εγχυμάτων ρίγανης (Origanum vulgare) διαφορετικών πυκνοτήτων,έναντι σε στελέχη τεσσάρων παθογόνων μικροοργανισμών: Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Proteus mirabilis και Candida albicans.
Η ιδέα μας για το παραπάνω πείραμα πυροδοτήθηκε από ορισμένα ερευνητικά ερωτήματα που θέσαμε σχετικά με την αντιμικροβιακή δράση του αιθέριου ελαίου ρίγανης συγκριτικά με αυτή των αντιβιοτικών φαρμάκων σε πρώτο στάδιο και στη συνέχεια με την αντιμικροβιακή δράση του εγχύματος ρίγανης σε σύγκριση με το αιθέριο έλαιο ρίγανης.
Έτσι, ετοιμάσαμε στο εργαστήριο βιολογίας του σχολείου μας εγχύματα ρίγανης (Origanum vulgare) διαφορετικών πυκνοτήτων και προμηθευτήκαμε αιθέριο έλαιο ρίγανης. Έπειτα επισκεφθήκαμε το Κλινικό Εργαστήριο του Απολλώνιου Νοσοκομείου όπου ετοιμάσαμε καλλιέργεια μικροβίων ώστε να ελέγξουμε την αντιμικροβιακή δράση του ριγανέλαιου και των εκχυμάτων της ρίγανης. Έτσι επιβεβαίωσαμε την αντιμικροβιακή δράση του αιθέριου ελαίου της ρίγανης και απορρίψαμε την αντιμικροβιακή δράση του εγχύματος της ρίγανης που άλλωστε αποτελούσε και την αρχική μας υπόθεση.
Τέλος, παρουσιάσαμε την εργασία μας στις 21/3/2017 στο πρόγραμμα SEMEP στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και λάβαμε μέρος στο πρόγραμμα ΜΕΡΑ στις 02/4/2017.
Στην πιο πάνω εργασία στα πλαίσια του προγράμματος SEMEP εργάστηκαν οι ακόλουθοι μαθητές:
Νικολάου Πάνος Β02, Μιχαήλ Παντελίνα Β02, Πρωτοπαπά Αντιγόνη Β02, Αχμέτ Θέκλα Β03, Κατσούρη Χριστιάνα Β03, Βίκτωρος Ανδρέας Β04, Αρναούτη Κυριάκος Β04, Ιουνούτ Κρίστιαν Β04, Ιορδανόβ Xρύσω Β05, Θρουμπάρη Νίκη Β05, Κότσαπας Κωνσταντίνος Β05, Μιχαήλ Δημήτρια Β09.
Συντονιστές καθηγητές : Μιτή Μαρία ,Κωνσταντίνου Έλενα
Ερευνήτρια : Κωνσταντίνου Έλενα
Μιτή Μαρία
Καθηγήτρια Βιολογίας