Σεμινάριο της Εστίας Ελλάδος Κύπρου - ΥΠΠ για τα Ομηρικά Έπη


 Την περασμένη Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου, η Εστία Ελλάδος Κύπρου (του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού) και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού διοργάνωσαν ένα σημαντικό σεμινάριο για τα Ομηρικά Έπη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του ιστορικού Παγκύπριου Γυμνασίου Κεντρικού, της Λευκωσίας. Εξαιτίας της μεγάλης σημασίας του σεμιναρίου, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού έστειλε εγκύκλιο στα εκπαιδευτήρια της Λευκωσίας που αντιπροσωπεύθηκαν σε αυτό με μαθητές και καθηγητές. Πέραν των διακοσίων μαθητών και καθηγητών παρακολούθησαν το σεμινάριο με έκδηλο ενδιαφέρον και προσοχή.

Η πρόεδρος της Εστίας Ελλάδος Κύπρου, Κλαίρη Αγγελίδου, σε σύντομο χαιρετισμό της και για να τονίσει τη μεγάλη σημασία και αξία των Ομηρικών Επών ως ισχυρό θεμελίωμα της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας, αναφέρθηκε στην υπόδειξη που της έκανε ο καθηγητής της, I. Κακριδής, όταν τον ερώτησε τι να μελετήσει για να κατανοήσει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Της απάντησε: «Μελετάτε Όμηρο, πάλι Όμηρο και ξανά Όμηρο». Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης δρ Κυπριανός Δ. Λούης.

Ο Δρ Γεώργιος Α. Ξενής, αναπληρωτής Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου μίλησε στη συνέχεια για «τη μοναδικότητα και το πολιτισμικό εκτόπισμα του Ομήρου». Με ενάργεια και εκπληκτική μεταδοτικότητα, αφού υπογράμμισε ότι ο Όμηρος είναι επικός ποιητής, εξήγησε με ευκρίνεια και απλότητα γιατί αυτός διαφέρει από τους άλλους επικούς ποιητές και τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι διαφορές για το πολιτισμικό εκτόπισμα του Ομήρου και την απήχησή του για μας, σήμερα.

Ο δρ Ξενής επισήμανε πως η πρώτη διαφορά μεταξύ Ομήρου και άλλων επικών ποιητών εστιάζεται στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τον κόσμο. Η δεύτερη διαφορά αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι επικοί ποιητές αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη ύπαρξη. Και παρατηρεί πως «ο Όμηρος δεν καταδέχεται να απομακρυνθεί από την αλήθεια του κόσμου. Ούτε από την αλήθεια του ανθρώπου. Για τον Όμηρο ο άνθρωπος παρουσιάζεται στις φυσιολογικές του διαστάσεις με τις αδυναμίες και τους περιορισμούς του, το γήρας, και τη θνητότητα».

Ο δρ. Ξενής επισήμανε και τα εξής: «Ο Όμηρος δεν εξωραΐζει τα ανθρώπινα πράγματα. Παρουσιάζει το δράμα του ανθρώπου και την οδύνη του με όλη τη φρικτότητά της και ταυτόχρονα διδάσκει ότι το δράμα αυτό είναι κοινό σε όλους τους ανθρώπους και ότι η οδύνη καιροφυλακτεί σε κάθε στιγμή της ζωής όλων των ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό ο Όμηρος ανακαλεί τους ανθρώπους στην τάξη, τους κάνει να αποβάλουν οιεσδήποτε ψευδαισθήσεις παντοδυναμίας, και τους δένει μεταξύ τους με τα σφικτά δεσμά μιας βαθιάς διανθρώπινης συμπόνιας που είναι ικανή να γεφυρώσει το χάσμα ακόμη και μεταξύ των πιο άσπονδων εχθρών».

Στη συνέχεια, μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Αποστόλου Βαρνάβα της Λευκωσίας, υπό την καθοδήγηση καθηγητών τους, δραματοποίησαν τη σκηνή της συνομιλίας του Έκτορα με την Ανδρομάχη, όταν αυτή προσπαθεί να τον πείσει να μη πάει στο πεδίο της μάχης διότι θα σκοτωθεί. Οι μαθητές-ηθοποιοί συγκίνησαν όλους με τη φυσικότητα και την υψηλή ποιότητα της δουλειάς τους και καταχειροκροτήθηκαν. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δρ Ειρήνη Ροδοσθένους, ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










187