Σημαντική ευρωπαϊκή δράση από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου


Με συντονιστή τo Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης

Με συνολική χρηματοδότηση €3,840,000 το ΚΕΝ του Πανεπιστημίου Κύπρου, μαζί με άλλους 17 εταίρους, θα υλοποιήσειμέχρι το 2023, ευρωπαϊκό πρόγραμμα  για την καταλληλότερη διάγνωση, ερμηνεία και αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων νέων Ευρωπαίων.

 Με Συντονιστή τo Κέντρο Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης (ΚΕΝ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, επιστημονική-ερευνητική κοινοπραξία 17 εταίρων από την Ευρώπη, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αναλαμβάνει την υλοποίηση ενός νέου ευρωπαϊκού προγράμματος υψηλού κύρους, με χρηματοδότηση €3,840,000 από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Δράσης Innovative Training Network (ITN) - Marie Skłodowska-Curie (MSCA), του Προγράμματος Πλαισίου της Ε.Ε. για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020).

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο European Training Network (ETN) με το ακρωνύμιο Neo-PRISM-C (“NEurodevelopmental Optimal-Predictors, Risk factors, and Intervention from a Systems approach to Maladjustment in Children” – σε ελληνική απόδοση- «Νευροαναπτυξιακοί Βέλτιστοι Δείκτες Πρόβλεψης, Παράγοντες Κινδύνου και Παρέμβαση από μια Συστηματική Προσέγγιση για τη Δυσπροσαρμοστικότητα των Παιδιών»), με στόχο τη μελέτη των σχέσεων εγκεφάλου και συμπεριφοράς για τη διάγνωση, ερμηνεία και αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών που θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων νέων Ευρωπαίων.

Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος είναι ο Καθηγητής Τιμόθεος Παπαδόπουλος του Τμήματος Ψυχολογίας και Ιδρυτικό Μέλος του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης. Κύριοι συνεργάτες από το ΚΕΝ και το Τμήμα Ψυχολογίας είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γεωργία Παναγιώτου – Συνυπεύθυνη του Προγράμματος και επίσης Ιδρυτικό Μέλος του ΚΕΝ – ο Καθηγητής Μάριος Αβρααμίδης, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Σπανούδης, και ο Επίκουρος Καθηγητής Michael Lombardo.

Το Πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2018 και θα διαρκέσει 4 χρόνια, ως τον Ιανουάριο του 2023. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει εξ ολοκλήρου από την Ε.Ε. Το Έργο Neo-PRISM-C αποτελεί το μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα που εξασφάλισε η Κύπρος και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ως Συντονιστής, ανάμεσα στα συνολικά 18 προγράμματα που υποβλήθηκαν από την Κύπρο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Το πρόγραμμα ΙΤΝ Neo-PRISM-C αποσκοπεί να εκπληρώσει τρεις βασικούς στόχους, με έμφαση στην εκπαίδευση νέων ερευνητών. Πρώτον, να διερευνήσει τους παράγοντες κινδύνου όσο και τους προστατευτικούς παράγοντες που αφορούν στην εκδήλωση και πρόληψη νευροαναπτυξιακών διαταραχών (σχετικών με δυσκολίες στη μάθηση, στον έλεγχο των συναισθημάτων, στο γνωστικό έλεγχο της συμπεριφοράς, στην κοινωνική επαφή) που συνδέονται με την ψυχική υγεία και την εκπαίδευση. Δεύτερον, να εντοπίσει τις βιολογικές βάσεις ή γενετικό υπόβαθρο συγκεκριμένων δυσλειτουργιών μέσω της μελέτης της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Τέλος, να εφαρμόσει την παραγόμενη γνώση στην ανάπτυξη νέων πολύτροπων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών.

Η κατάρτιση νέων ερευνητών στην αντιμετώπιση δυσκολιών μάθησης, συμπεριφοράς και κοινωνικής δυσπροσαρμοστικότητας παιδιατρικών πληθυσμών μέσω εξατομικευμένων θεραπειών επιστημονικά τεκμηριωμένων και κατάλληλα προσαρμοσμένων, ώστε να γεφυρώνουν διαγνωστικές κατηγορίες, αποτελεί τον απώτερο σκοπό του Προγράμματος.

Σημαντικό το κόστος των ψυχικών διαταραχών για την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο

Η εκδήλωση ψυχικών διαταραχών επιβαρύνουν σημαντικά, οικονομικά και κοινωνικά, την Ευρώπη όπως και τον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιατρικούς και νεαρούς ενήλικους πληθυσμούς. Στην κοινοπραξία του Έργου Neo-PRISM-C συμμετέχουν ακαδημαϊκοί, κλινικοί και βιομηχανικοί εταίροι από τις επιστήμες της ψυχολογίας, των νευροεπιστημών, της βιολογίας, της στατιστικής και της επιστήμης των δεδομένων με σκοπό να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των επαγγελμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας, παρέχοντας στην αγορά ερευνητές υψηλής εξειδίκευσης στη διάγνωση και αντιμετώπιση νευροαναπτυξιακών διαταραχών. Το Πρόγραμμα Neo-PRISM-C αποσκοπεί στην εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για την κατανόηση και θεραπεία ψυχοπαθολογικών καταστάσεων, γνωστού ως Research Domain Criteria (RDoC), όπως αυτό έχει προταθεί και αξιοποιείται από το 2012 από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (National Institute of Mental Health) των Η.Π.Α. για τη μελέτη των μηχανισμών και των θεραπειών νευροαναπτυξιακών διαταραχών σε πληθυσμούς ενηλίκων. Η καινοτομία του Προγράμματος Neo-PRISM-C συνίσταται στην εφαρμογή του νέου αυτού πλαισίου στην Ευρώπη και σε παιδιατρικούς πληθυσμούς.

Στους ακαδημαϊκούς εταίρους περιλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Jyväskylä της Φιλανδίας, το Ερευνητικό Κέντρο για τις Φυσικές Επιστήμες της Ουγγρικής Ακαδημίας των Επιστημών Brain Imaging Center, το Université Catholique του Louvain του Βελγίου, το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου του Ηνωμένου Βασιλείου, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Στους κλινικούς εταίρους συμμετέχουν το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Nationwide Children’s Hospital του Πανεπιστημίου Ohio State των Η.Π.Α., η κλινική SUVAG από την Κροατία, και ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου. Στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία περιλαμβάνονται η Brain Products, μία από τις σημαντικότερες εταιρείες παραγωγής μεθόδων, εργαλείων και εξοπλισμού νευροψυχολογικής έρευνας διεθνώς, η  Mind’s Eye Research Ltd., Sussex Innovation Center του Πανεπιστημίου Sussex του Ηνωμένου Βασιλείου που εξειδικεύεται στην έρευνα της οφθαλμοκίνησης και αποτελεί θυγατρική εταιρεία της καναδικής εταιρείας SR Research, η Niilo Mäki Foundation από τη Φιλανδία με εξειδίκευση στην ανάπτυξη λειτουργικών παρεμβατικών συστημάτων μέσω του διαδικτύου καθώς και η εταιρεία SilverSky 3D στην Κύπρο η οποία είναι γνωστή για τις εφαρμογές της στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality).

Εκφράζοντας την ικανοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης αφού συνεχάρη τον Καθηγητή Τιμόθεο Παπαδόπουλο και την ερευνητική ομάδα του ΚΕΝ, δήλωσε: «Ο πλούτος και η δύναμη της σύγχρονης εποχής είναι η γνώση, η έρευνα και η καινοτομία. Σε αυτά επενδύουν σήμερα οι σύγχρονες κοινωνίες και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η έρευνα αιχμής, που συντελείται στις υποδομές του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης, είναι μοναδική και αυτό οφείλεται στην ποιότητα και το ταλέντο των ανθρώπων μας. Οι πρόσφατες ερευνητικές επιτυχίες του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο συντονίζει και συμμετέχει σε νέα ερευνητικά έργα μεγάλης κλίμακας, του προγράμματος Horizon 2020 – Marie Skłodowska-Curie, με χρηματοδότηση από την Ε.Ε., αποδεικνύουν την προσήλωση του οργανισμού στην έρευνα», κατέληξε ο Πρύτανης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










105