Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου, ηπαρουσίαση του «Σχεδίου Αειφορικής Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα». Η παρουσίαση του Σχεδίου έγινε από τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, κοινοτήτων της περιοχής, Τμημάτων της Κυπριακής Κυβέρνησης, και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων.
Όραμα του Σχεδίου είναι μέχρι το 2028, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα να είναι το εθνικό πρότυπο για αποτελεσματική διαχείριση προστατευόμενων περιοχών στην Κύπρο. Το σχέδιο προβλέπει την ορθή διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα προς όφελος του εξαιρετικής σημασίας περιβάλλοντός του, ενώ παράλληλα περιλαμβάνει και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των κοινοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή. Το Σχέδιο Ακάμα αναμένεται να εγκριθεί πριν από το τέλος του 2019, με εκτιμώμενη έναρξη των εργασιών το 2020 και πλήρη υλοποίηση του συνόλου των έργων εντός του 2022.
Το Σχέδιο ετοιμάστηκε από την κοινοπραξία IACO Ltd – Πανεπιστήμιο Frederick και παραδόθηκε στην Αναθέτουσα Αρχή (Τμήμα Δασών) τον Φεβρουάριο 2018. Στη συνέχεια, διενεργήθηκαν επιπρόσθετες διαβουλεύσεις και συναντήσεις με ενδιαφερόμενους φορείς, οι οποίες κατέληξαν στην έγκριση των βασικών στόχων και σκοπών του Σχεδίου από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Νοέμβριο 2018. Για την ετοιμασία του Σχεδίου συνεργάστηκε πολυμελής, διαθεματική ομάδα εμπειρογνωμόνων από τους δύο φορείς περιλαμβανομένων ξένων εμπειρογνωμόνων με εκτεταμένη εμπειρία στη διαχείριση φυσικών περιοχών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε την παρουσίαση του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, ως «ημέρα ορόσημο», σημειώνοντας πως μετά από συζητήσεις δεκαετιών, η υλοποίηση του Σχεδίου Ακάμα περνά από τις μελέτες και τις διαβουλεύσεις σε συγκεκριμένα έργα που θα προστατεύσουν τον ανεκτίμητο φυσικό πλούτο της περιοχής, αναβαθμίζοντάς την και καθιστώντας την ως πρότυπο πάρκο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
Το Σχέδιο που εκπονήθηκε στοχεύει στην:
- Εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας των σημαντικών περιβαλλοντικών και πολιτιστικών αξιών του Πάρκου.
- Ανάδειξης των αξιών του και αξιοποίησής τους για τη δημιουργία κοινωνικοοικονομικού οφέλους για την τοπική κοινωνία, αλλά και για το ευρύτερο κοινό, χωρίς την οποιαδήποτε περιβαλλοντική υποβάθμισή του.
- Βιώσιμη οικονομική αυτοδυναμία, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνεχή και μακρόχρονη παροχή των πιο πάνω ωφελειών, αναβαθμίζοντας διαρκώς την περιβαλλοντική και πολιτισμική του αξία.
Το Πανεπιστήμιο Frederick, έχει πια δημιουργήσει παράδοση στα θέματα του Περιβάλλοντος και της Αειφόρου Ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διάχυση και στην ανάδειξη των πτυχών της αειφορίας μέσω των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών του προγραμμάτων. Η δράση του, τα προγράμματά του και το εύρος των ερευνητικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων που έχει υλοποιήσει, το έχουν καταστήσει διεθνώς γνωστό, ως το Πανεπιστήμιο της Κύπρου το οποίο έχει συνδέσει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, κάτω από την ομπρέλα του Πανεπιστημίου Frederick, συστάθηκε το 2005, η Μονάδα Διατήρησης της Φύσης η οποία ειδικεύεται σε θέματα διατήρησης της βιοποικιλότητας, διαχείρισης και διατήρησης φυσικών πόρων, και περιβαλλοντικής ενημέρωσης, αγωγής και εκπαίδευσης. Η Μονάδα αποτελεί την πρώτη δομή στο Κυπριακό ακαδημαϊκό σύστημα που επικεντρώθηκε στη διατήρηση της Κυπριακής φύσης.