Σημαντική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα, αναμένουν οι Moody’s


Σημαντική συρρίκνωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα αναμένει ο οίκος αξιολόγησης Moodys, σύμφωνα με έκθεση του με τίτλο «Η κρίση της Κύπρου είναι αρνητική πιστωτικά για τα κράτη της Ευρωζώνης», που δημοσίευσε στις 25 Μαρτίου, προτού ληφθεί η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο.

«Αν η Κύπρος πετύχει στις διαπραγματεύσεις για ένα πακέτο στήριξης από τα κράτη της Ευρωζώνης (Τρόικα), αναμένουμε ότι η ρευστότητα υποστήριξης της ΕΚΤ και η προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης θα παράσχουν σημαντική ανακούφιση από τους συστημικούς κινδύνους», προσθέτει.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με το διεθνή οίκο, «οι κυπριακές τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν σημαντική πίεση στην ποιότητα του ενεργητικού τους και στη ρευστότητα, καθώς η οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και η εμπιστοσύνη των καταθετών παραμένει εύθραυστη. Επιπλέον, το τραπεζικό επιχειρηματικό μοντέλο και το προφίλ του συστήματος, ως κέντρο υπεράκτιων εταιρειών, είναι απίθανο να επιβιώσει από την κρίση», σημειώνει.

«Αναμένουμε το μέγεθος του τραπεζικού τομέα της Κύπρου να συρρικνωθεί σημαντικά. Το σύνολο του τραπεζικού τομέα της Κύπρου ανερχόταν στο 697% του ΑΕΠ στο τέλος του 2011, σε σύγκριση με μέσο όρο 354% στην ΕΕ», προσθέτει.

Οι Moody’s αναφέρουν επίσης ότι «η προθυμία των πολιτικών να επιβάλουν απώλειες στους καταθέτες και ο κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης του συστήματος, προκειμένου να περιοριστεί το συνολικό κόστος διάσωσης για μια κυβέρνηση που το χρέος της θεωρείται μη βιώσιμο, είναι πιστωτικά αρνητικά για τα ανώτερα πιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ».

Σύμφωνα με τον οίκο, ακόμα κι αν οι διαπραγματεύσεις ολοκληρωθούν επιτυχώς και η Κύπρος παραμείνει εντός της Ευρωζώνης, οι πρόσφατες αποφάσεις εκείνων που χαράσσουν πολιτική αυξάνουν τον κίνδυνο εκροών καταθέσεων, φυγής κεφαλαίων, αυξημένο κόστος χρηματοδότησης τραπεζών και κρατών και ευρύτερη απορύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ στο μέλλον, έστω και αν αυτές οι αποφάσεις δεν διαταράσσουν την ηρεμία στις αγορές, προς το παρόν.

Προσθέτει ότι αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις και η Κύπρος βγει από τη ζώνη του ευρώ, η διαταραχή θα μπορούσε να αποδειχθεί μεγαλύτερη από την ικανότητα των πολιτικών να τη διαχειριστούν.

Ωστόσο, ο οίκος αναφέρει ότι η σκληρή γραμμή που υιοθετήθηκε από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο δείχνει ότι είναι πιο πρόθυμοι από ό, τι σε προηγούμενα στάδια της κρίσης να ανεχτούν τον κίνδυνο πρόκλησης διαταραχής των αγορών όταν επιβάλουν όρους - μια προθυμία που σχεδιάστηκε εν μέρει για να κατευνάσει εσωτερικές πολιτικές πιέσεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Παρά το γεγονός ότι οι η απόφαση για επιβολή ζημιών στις μεγάλες καταθέσεις είναι ειδικά για την Κύπρο, σηματοδοτεί ότι είναι πιθανόν οι πολιτικοί να σκεφτούν κάτι τέτοιο σε μελλοντικές καταστάσεις πίεσης των τραπεζών, προσθέτουν οι Moody’s.

Τέλος, ο οίκος αναφέρει ότι ο χειρισμός μέχρι σήμερα των ηγετών της Ευρωζώνης της κρίσης στην Κύπρο, η αυξημένη ανοχή στον κίνδυνο που είναι εμφανής στις ενέργειες τους, καθώς και η αβεβαιότητα ότι μια πιο ασυμβίβαστη και λιγότερο προβλέψιμη προσέγγιση στην διαχείριση της κρίσης τυχόν να δημιουργήσει κίνδυνο στην αξιολόγηση των επενδυτών, είναι πιστωτικά αρνητικές για τα κράτη της Ευρωζώνης.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










608