ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ Α. ΠΟΛΗ*
Η νομοθεσία¹ που ψηφίστηκε το 2012 επέβαλε ποινές έως 34% για συνταξιοδοτικά δικαιώματα που θεμελιώθηκαν μετά το 2012, σε περίπτωση πρόωρων αφυπηρετήσεων. Στόχος των βαριών χρηματικών ποινών να μειώσει τον αριθμό των πρόωρων αφυπηρετήσεων που ήταν, ανέκαθεν, σημαντικός. Παρά ταύτα και το 2017 υπήρξε σημαντικός αριθμός πρόωρων αφυπηρετήσεων.
Στην Έκθεση² της ΕΕΥ για το 2017 αναφέρεται ότι τη χρονιά αυτή υπήρχαν 128 αφυπηρετήσεις. Από αυτές οι 53 δηλαδή ποσοστό 41,4% αφυπηρέτησαν πρόωρα. Οι περισσότερες κατ’ αναλογία πρόωρες αφυπηρετήσεις γίνονται στους απλούς εκπαιδευτικούς. Με βάση την έκθεση προκύπτουν τα ακόλουθα ενδιαφέροντα δεδομένα:
- Στην ευρύτερη³ Δημοτική Εκπαίδευση το ποσοστό πρόωρων αφυπηρετήσεων από θέση απλού εκπαιδευτικού είναι 62,5%. Πέντε στους οκτώ εκπαιδευτικούς που αφυπηρέτησαν το 2017 έφυγαν πριν τη συμπλήρωση του ορίου⁴ ηλικίας.
- Από τους 37 εκπαιδευτικούς που αφυπηρέτησαν το 2017 από τη Μέση Γενική Εκπαίδευση, οι 20 ή ποσοστό 54,05% αφυπηρέτησαν πρόωρα.
- Στην Ευρύτερη Δημοτική Εκπαίδευση είχαμε αφυπηρετήσεις 6 β. διευθυντών από τους οποίους οι μισοί, δηλαδή ποσοστό 50% έφυγαν πρόωρα.
- Στη μέση Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση είχαμε συνολικά 42 αφυπηρετήσεις Β. διευθυντών. Από αυτούς αφυπηρέτησε πρόωρα ποσοστό 30,95% ( 13/42).
- Στο επίπεδο των Β, διευθυντών Α ( Μέση Εκπαίδευση ) το ποσοστό των πρόωρων αφυπηρετήσεων ήταν 40% (6/15).
- Στην Ευρύτερη Δημοτική Εκπαίδευση είχαμε αφυπηρετήσεις 5 διευθυντών από τους οποίους οι δύο, δηλαδή ποσοστό 40% έφυγαν πρόωρα.
- Στη μέση Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση είχαμε συνολικά 9 αφυπηρετήσεις διευθυντών. Από αυτούς αφυπηρέτησε πρόωρα το ένα τρίτο ποσοστό 33,33%.
Αν δούμε τις αφυπηρετήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού κατά κλάδο της ευρύτερης Δημοτικής εκπαίδευσης, ανεξάρτητα από τη θέση την οποία αφυπηρέτησαν έχουμε:
- Δάσκαλοι: 8 αφυπηρετήσεις, από τις οποίες οι 6, δηλαδή ποσοστό 75% πρόωρες.
- Νηπιαγωγοί: 4 αφυπηρετήσεις από τις οποίες οι 3, δηλαδή ποσοστό 75% πρόωρες.
- Ειδικοί Εκπαιδευτικοί: 7 αφυπηρετήσεις από τις οποίες η 1, δηλαδή ποσοστό 14,29% πρόωρες.
Συνέπειες των πρόωρων αφυπηρετήσεων:
- Οι 53 εκπαιδευτικοί που αφυπηρέτησαν πρόωρα το 2017 δημιούργησαν ισάριθμές θέσεις διορισμού για άνεργους συναδέλφους.
- Από τους 53 εκπαιδευτικούς που αφυπηρέτησαν πρόωρα οι 28 αφυπηρέτησαν από θέσεις προαγωγής και έτσι δημιούργησαν και ευκαιρίες ανέλιξης σε διορισμένους εκπαιδευτικούς.
Συμπεράσματα
- Παρά τις βαριές χρηματικές ποινές οι εκπαιδευτικοί φαίνεται να συνεχίζουν να αφυπηρετούν πρόωρα. Το ποσοστό των πρόωρων αφυπηρετήσεων είναι ψηλότερο στους εκπαιδευτικούς που αφυπηρετούν απλοί παρά σε αυτούς που αφυπηρετούν από θέση προαγωγής. Περεταίρω φαίνεται ότι οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί αφυπηρετούν πρόωρα συχνότερα από τους Ειδικούς Εκπαιδευτικούς. Οι πρόωρες αφυπηρετήσεις αποτελούν «οξυγόνο» για τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς γιατί δημιουργούν θέσεις διορισμού αλλά και ανέλιξης. Για κάθε διευθυντή 55+ ετών που αφυπηρετεί πρόωρα ένας β. διευθυντής γίνεται διευθυντής, ένας μόνιμος δάσκαλος γίνεται β. διευθυντής, ένας συμβασιούχος μονιμοποιείται, ένας αντικαταστάτης γίνεται συμβασιούχος και ένας άνεργος γίνεται αντικαταστάτης. Η πρόωρη αφυπηρέτηση ενός διευθυντή δίνει ευκαιρίες διορισμού ή ανέλιξης σε 5 άτομα.
- Η πρόσφατη δέσμευση της κυβέρνησης για σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων χωρίς πέναλτι πρέπει να λάβει σάρκα και οστά. Να περιλάβει πέραν των ατόμων 58+ ετών και τα άτομα με 400+ μήνες υπηρεσίας που έχουν συμπληρώσει το χρονικό όριο του επαγγελματικού σχεδίου συντάξεων. Η ανανέωση του δυναμικού της εκπαίδευσης που θα επιφέρει το σχέδιο πρόωρων αφυπηρετήσεων θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για το εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Σημειώσεις
- Βασικός Νόμος: Ν.216(Ι)/2012 και τροποποιητικοί νόμοι που ακολούθησαν
- Έκθεση ΕΕΥ 2017, σελίδα 52 πίνακας, Β12
- Η ευρύτερη Δημοτική Εκπαίδευση περιλαμβάνει τη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση
- Το όριο ηλικίας για κανονική αφυπηρέτηση είναι το 62ο στη Δημοτική και το 65ο στη Μέση εκπαίδευση.
*Μέλος ΔΣ ΑΚΙΔΑ 2017-2020
This thread has been closed from taking new comments.