Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου του Μ. Κούμα «Μικρά Κράτη Συλλογική Aσφάλεια Kοινωνία των Eθνών»


Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κύπρου προσκαλούν το κοινό στην πρώτη επίσημη παρουσίαση, στην Κύπρο, του βιβλίου «Μικρά Κράτη, Συλλογική Ασφάλεια, Κοινωνία των Εθνών: Η Ελλάδα και το Ζήτημα του Αφοπλισμού 1919-1934»,του συγγραφέα Μανόλη Κούμα.

H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 5 Φεβρουαρίου 2013, στις 7:00 μ.μ., στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου  (Λεωφ. Καλλιπόλεως 75).

Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε το 2012, καταγράφει και αναλύει τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι των πρωτοβουλιών που ανέλαβε η Κοινωνία των Εθνών προκειμένου να εδραιωθεί η διεθνής ασφάλεια μέσω του αφοπλισμού από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου έως και την κατάρρευση της συνδιάσκεψης του Αφοπλισμού, το 1934.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης. Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Πέτρο Παπαπολυβίου του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και από τον Επισκέπτη Καθηγητή Iάκωβο Μιχαηλίδη του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επίκουρο Καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει σύντομη παρέμβαση από το συγγραφέα του βιβλίου, Μανόλη Κούμα και συζήτηση.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό. 

Πληροφορίες: Πανεπιστήμιο Κύπρου: τηλ: 22894302/4345, ηλ. ταχ.: mylona.christiana@ucy.ac.cy

 

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΜΙΚΡΑ ΚΡΑΤΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ:  Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ 1919-1934»

Στα τέλη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και υπό την επήρεια των βίαιων ιδεολογικών και συναισθηματικών ανατροπών που αυτός προκάλεσε στη διεθνή και, ιδιαίτερα, την ευρωπαϊκή κοινωνία, επικράτησε η άποψη ότι ο ανεξέλεγκτος εξοπλιστικός ανταγωνισμός (όπως αυτός που είχε προηγηθεί του 1914) αποτελεί βασικό αίτιο των πολεμικών συγκρούσεων. Προκειμένου να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επανάληψης μιας νέας παγκόσμιας σύρραξης, η διεθνής κοινότητα στράφηκε στη λύση του αφοπλισμού. Προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινήθηκε και η Κοινωνία των Εθνών, οικουμενικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1919-20 με σκοπό την παγίωση της διεθνούς ειρήνης. Η αποτυχία της, όμως, να προχωρήσει στην οργάνωση του διεθνούς αφοπλισμού και να αποτρέψει τον επανεξοπλισμό της ναζιστικής Γερμανίας διευκόλυνε, τελικά, την πορεία προς τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φιλοδοξώντας να συμβάλει στην κατανόηση μιας πτυχής της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο μελέτης μέχρι σήμερα, το παρόν βιβλίο αναλύει τη στάση της Ελλάδος έναντι των προσπαθειών που κατέβαλε η Κοινωνία των Εθνών με σκοπό τον έλεγχο και τον περιορισμό των εξοπλισμών όλων των κρατών. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύονται οι παράγοντες που καθόρισαν την ελληνική πολιτική σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε ο διεθνής οργανισμός από την ίδρυσή του έως και την κατάρρευση της διάσκεψης του Αφοπλισμού το 1934: «βαθύτερες δυνάμεις», ρόλος της προσωπικότητας, διεθνείς και περιφερειακοί συσχετισμοί ισχύος.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΜΑΝΟΛΗ ΚΟΥΜΑ

Ο Μανόλης Κούμας διδάσκει κυπριακή ιστορία στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία στο ίδιο τμήμα και στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων στο London School of Economics. Το 2008 αναγορεύτηκε Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει νεότερη και σύγχρονη ιστορία στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου και Κύπρου. Στα επιστημονικά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται η ελληνική εξωτερική πολιτική, η λειτουργία του διεθνούς συστήματος και η στρατηγική των Μεγάλων Δυνάμεων στη Μεσόγειο. Στα δημοσιεύματά του περιλαμβάνονται τα βιβλία: Η ελληνική εξωτερική πολιτική και το ζήτημα της ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, 1933-1936 (Αθήνα: Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2010),  Γεώργιος Καφαντάρης, 1873-1946: πολιτική βιογραφία (Αθήνα: Βουλή των Ελλήνων, 2012).

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










171