Σκέψεις με αφορμή την ετήσια ομιλία Ζ.Κ. Γιούνκερ για την κατάσταση της E.E.


ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΛΙΔΗ*

Κάθε Σεπτέμβρη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφωνεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ομιλία για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), παρουσιάζοντας την τρέχουσα οικονομική και πολιτική κατάσταση τηςΕυρώπης και αναδεικνύοντας τις προτεραιότητες για το επόμενο έτος. Έτσι και εφέτος (13.09.2017), ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθύνθηκε στους Ευρωβουλευτές, αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, για να τους ενημερώσει για τα επιτεύγματα και το μελλοντικό προγραμματισμό της ΕΕ. Ας μου επιτραπεί να σταθώ σε ορισμένα από τα σημεία της ομιλίας τα οποία θεωρώ ιδιαιτέρως σημαντικά:

1. Σε οικονομικό επίπεδο, είναι πλέον εμφανής μια θετική μεταστροφή των προβλέψεων, με την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ να συνεχίζεται για 5η χρονιά και να διαχέεται (σχεδόν) σε όλα τα κράτη μέλη. Η οικονομική ανάπτυξη του 2% στο σύνολο της ΕΕ (2,2% στην Ευρωζώνη) ανταγωνίζεται πλέον την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και μεταφράζεται σε μείωση της ανεργίας στην ΕΕ στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 9 ετών. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Σχέδιο έχει σίγουρα αποδώσει, ενεργοποιώντας επενδύσεις αξίας 225 δισ. ευρώ, με δανειοδοτήσεις περισσοτέρων από 445.000 μικρών εταιρειών και πάνω από 270 σημαντικών έργων υποδομών. Το διπλό στοίχημα είναι η διατήρηση αυτής της τάσης και η διάχυση της ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη με τρόπο που να περιορίζει τις περιφερειακές ανισότητες εντός ΕΕ.

2. Στο επίπεδο του εξωτερικού εμπορίου, διατηρείται η δυναμική για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και τρίτων κρατών. Με την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ/Καναδά και την πολιτική συμφωνία με την Ιαπωνία για μια νέα οικονομική εταιρική σχέση, ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη φιλοδοξία να επιτευχθούν αντίστοιχες συμφωνίες με το Μεξικό και με χώρες της Νότιας Αμερικής μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ ανακοίνωσε την έναρξη εμπορικών διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

3. Σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως η Ενεργειακή Ένωση, η Ένωση των Κεφαλαιαγορών, η Τραπεζική Ένωση και η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά έχουν ήδη προχωρήσει. Όπως τόνισε ο κ. Γιούνκερ, το 80% των προτάσεων που η Επιτροπή είχε αναγγείλει στην αρχή της θητείας της έχουν ήδη υποβληθεί στο Συμβούλιο και στο Ευρωκοινοβούλιο, που καλούνται τώρα να τις μετατρέψουν σε αποτελεσματικό παράγωγο ενωσιακό δίκαιο. Το υπόλοιπο μάλιστα 20% των προγραμματισμένων πρωτοβουλιών της Επιτροπής θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο του 2018.

4. Ας μου επιτραπεί εδώ μια ειδική αναφορά στο ζήτημα της προστασίας των πολιτών της ΕΕ στη σημερινή ψηφιακή εποχή. Πέρα από τους νέους κανόνες που προτείνει η Επιτροπή για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων, η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με την τεχνολογική και νομική πρόκληση της αντιμετώπισης των κυβερνοεπιθέσεων. Πράγματι, με το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών να έχουν υποστεί τουλάχιστον ένα επεισόδιο κυβερνοασφάλειας την χρονιά που πέρασε και με πάνω από 4000 επιθέσεις, με κακόβουλο λογισμικό τύπου ramsomware, να σημειώνονται κάθε μέρα, η Επιτροπή καλείται σήμερα να σχεδιάσει νέα εργαλεία, μεταξύ αυτών και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας, που θα συμβάλουν στην προστασία των πολιτών και των επιχειρήσεων της ΕΕ από τέτοιες επιθέσεις.

Σε αυτούς τους τομείς, όπως και σε πολλούς άλλους, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, αλλά «η Ευρώπη δεν δημιουργήθηκε για να παραμένει σε αδράνεια, ποτέ δεν πρέπει να παραμένει σε αδράνεια», όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ. Και δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί του.

*Επίκουρος Καθηγητής Νομικής, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











149