Σκέψου με την καρδιά σου


ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ (ΑΚΗ) Φ. ΗΛΙΑ*

Για αρκετά χρόνια επικρατούσε η πεποίθηση ότι ένα άτομο με υψηλό δείκτη νοημοσύνης (IQ – Intelligence Quotient) μπορούσε να πετύχει σε κάθε τομέα της ζωής του. Σήμερα όμως, όλες οι μελέτες και έρευνες απέδειξαν ότι αυτό που έχει σημασία για προσωπική και επαγγελματική επιτυχία και ευτυχία στη ζωή, είναι η νοημοσύνη της καρδιάς. Δηλαδή η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ – Emotional Intelligence, Emotional Quotient). Είναι η νοημοσύνη που μας βοηθά να ζήσουμε μια ισορροπημένη ζωή, να παίρνουμε προσωπικές αποφάσεις με θετικά αποτελέσματα, να χειριζόμαστε τις κοινωνικές μας σχέσεις και έτσι να δίνουμε βαθύτερο νόημα και υπεραξία στη ζωή μας.

Είναι φανερό ότι η παραδοσιακή νοημοσύνη ο δείκτης νοημοσύνης IQ δε μας προετοιμάζει για τις θύελλες και τις φουρτούνες ή τις ευκαιρίες που θα συναντήσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Την ίδια στιγμή, το εκπαιδευτικό μας σύστημα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη της γλωσσικής, της λογικό-μαθηματικής νοημοσύνης και της απομνημόνευσης γνώσεων. Οι ψυχικές ασθένειες, όπως το υπερβολικό άγχος, η κατάθλιψη, η απομόνωση, τα προβλήματα συγκέντρωσης και ελλειμματικής προσοχής δείχνουν μια συνεχή και σταθερή αυξητική τάση.

Τι μπορούμε, λοιπόν, να αλλάξουμε, ώστε να δώσουμε στα παιδιά μας τις γνώσεις, τα εφόδια και τα απαραίτητα εργαλεία, προκειμένου να είναι ψυχικά ισορροπημένα και να μπορούν έτσι να επιτύχουν στους  προσωπικούς τους στόχους; Η ανάπτυξη και συνεχής βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης είναι στις μέρες μας απολύτως αναγκαία για δυο βασικούς λόγους:

(α) Επειδή η βελτίωση της συναισθηματικής νοημοσύνης αποτελεί βασικό μέσο πρόληψης προβλημάτων συναισθηματικής σύγχυσης, επιθετικότητας, απειθαρχίας και κατάθλιψης.

(β) Επειδή θα μας βοηθήσει να βελτιωθούμε ως άτομα, κατανοώντας τον ίδιο μας τον εαυτό, ελέγχοντας τα συναισθήματά μας και βρίσκοντας κίνητρα για να προχωράμε στη ζωή μας. Παράλληλα, αναπτύσσουμε ικανότητες συνεργασίας και βαθιάς κατανόησης των άλλων.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τι εννοούμε με τη συναισθηματική νοημοσύνη, μπορούμε να δούμε τα βασικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου με ψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, όπως τα περιγράφει ο Daniel Goleman. Στη βάση της συναισθηματικής νοημοσύνης βρίσκεται η αυτεπίγνωση, η αναγνώριση δηλαδή των συναισθημάτων μας και η ικανότητα ελέγχου αυτών. Η ικανότητα να πετυχαίνουμε συγκεκριμένους στόχους συμπληρώνει τις ικανότητες που αφορούν στον εαυτό μας. Η ενσυναίσθηση, η βαθιά κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων και η συνεργασία αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για την κοινωνικοποίησή μας.

Για να ζήσουμε μια πιο ποιοτική και αυθεντική ζωή, οφείλουμε να εναρμονίσουμε το συναίσθημα με τη σκέψη. Το μυαλό με την καρδιά. Επειδή όλοι διαθέτουμε δυο διαφορετικά είδη νοημοσύνης. Τη λογική και τη συναισθηματική. Το πόσο καλά θα πορευτούμε στη ζωή δεν εξαρτάται μόνο από τη νοημοσύνη του μυαλού, αλλά κυρίως από τη νοημοσύνη της καρδιάς. Θα πρέπει λοιπόν να βρούμε τον τρόπο να ισορροπήσουμε ανάμεσα στα δύο. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, οι ικανότητες αυτογνωσίας, αυτεπίγνωσης, αυτοελέγχου, συνεργασίας και επίλυσης διαφορών αποτελούν ουσιώδη στοιχεία που κάνουν τη διαφορά. Οι ικανότητες αυτές αποτελούν αναγκαιότητα για επιτυχημένη και ανώτερη προσωπική, αλλά και επαγγελματική ζωή.

Είναι με τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη της συναισθηματικής μας νοημοσύνης που θα φτάσουμε σε ψηλότερα επίπεδα. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το λαμπρό μας ταξίδι, γνωρίζοντας τον εαυτό μας. «Γνώθι σ΄ αυτόν» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Ας κατανοήσουμε τα δυνατά και αδύνατά μας σημεία. Ας γνωρίσουμε τους φοβίες μας και ας τολμήσουμε να τις ξεπεράσουμε. Όχι αποφεύγοντάς τες, αλλά αντιμετωπίζοντάς τες και περνώντας μέσα από αυτές. Ας εφαρμόσουμε πρακτικούς τρόπους, για να ελέγχουμε τον θυμό μας κι άλλα καταστροφικά συναισθήματα. Σήμερα άλλωστε είναι σημαντικό να διατηρούμε την αυτοκυριαρχία μας και την ψυχραιμία μας σε δύσκολες και απρόσμενες φουρτούνες της ζωής. Ας ακούσουμε λοιπόν προσεκτικά και ας κατανοήσουμε τα συναισθήματα του άλλου, αφήνοντας τη λύπη ή τη χαρά να γίνει κομμάτι δικό μας. Η ενσυναίσθηση είναι μια βαθιά ανθρώπινη ιδιότητα που μας βοηθά να αναπτύσσουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο και να ζήσουμε μια αξιόλογη και γεμάτη νόημα ζωή. Ας μη λησμονούμε ότι η αποτελεσματική επικοινωνία και η αρμονική συνεργασία μας κάνει καλύτερους γονείς, καλύτερους συνεργάτες, καλύτερους συντρόφους, αλλά πάνω απ’ όλα αξιόλογους και σπουδαίους ανθρώπους.

*Διευθυντής Τεχνικής Σχολής Πάφου




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










152