Σπουδές με μέλλον ή επιλογές ανεργίας


Η αγορά εργασίας στο μικρό μας νησί είναι ανοικτή για εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, και όχι μόνο. Όλοι μας το βλέπουμε και το βιώνουμε καθημερινά. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος σε όλους τους τομείς, από το ανειδίκευτο εργατικό προσωπικό, μέχρι τις πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. Η ανεργία στην Κυπριακή αγορά φαίνεται να σκαρφαλώνει χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερο, ενώ τα διάφορα Πανεπιστήμια και Κολέγια στο νησί (που πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο), βομβαρδίζουν την νεολαία με επιλογές ακαδημαϊκών προγραμμάτων, που κάθε άλλο παρά μέλλον θα τους διασφαλίσει.

Σε παλαιότερο άρθρο μου που δημοσιεύθηκε στον τύπο πριν δύο χρόνια με τίτλο «Σπουδές με μέλλον», είχε τονιστεί “πως στη σημερινή εποχή, με την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα, οι επιλογές για σπουδές για κάθε νέο και νέα επιβάλλεται να γίνονται με σύνεση, προγραμματισμό και με σαφείς στόχους. Οι επιλογές είναι πολλές. Όμως η πληθώρα επιλογών για σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια, στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό, δυστυχώς δεν ταυτίζονται με αντίστοιχη πληθώρα θέσεων και αναγκών στην αγορά εργασίας”.

Σε δημοσίευση των σύμβουλων σταδιοδρομίας Κωνσταντίνο Κότιο και Χρήστο Ταουσάνη το περασμένο καλοκαίρι, ανέλυσαν πως η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος είναι μια διαδικασία σύνθετη, στην οποία εμπλέκονται πολλοί παράγοντες μαζί, συμπεριλαμβανομένων των ακαδημαϊκών επιδόσεων των μαθητών, και των οικονομικών δεδομένων της οικογένειας. Οι σύμβουλοι όμως τόνισαν πως «το αποφασιστικό κριτήριο για την σωστή επιλογή σπουδών αποτελούν οι προοπτικές της αγοράς εργασίας και των επαγγελμάτων. Οι γονείς και οι μαθητές οφείλουν να πληροφορηθούν τις αξιόπιστες προβλέψεις που υπάρχουν για τις προοπτικές αυτές».

Σε παλαιότερο άρθρο του Γιώργου Κ. Καββαδία με τίτλο «Επιλογή σπουδών και επαγγέλματος», αναφέρεται σε στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), όπου «ένας στους τέσσερις Έλληνες νέους κάτω των 25 ετών, είναι άνεργος και βλέπει τα όνειρά του για επαγγελματική αποκατάσταση και μια καλύτερη ζωή να συντρίβονται στη σκληρή πίστα της ανεργίας. Με ποσοστό 24,7% ανεργίας νέων κάτω των 25 ετών η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27, και το συνολικό ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη». Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο μακριά βρίσκεται το νησί μας από αυτούς τους τραγικούς αριθμούς.

Στην δημοσίευση του ο συγγραφέας συμπεραίνει πως τα συγκεκριμένα στατιστικά της Eurostat «διαμορφώνουν το γκρίζο τοπίο της ανεργίας», και δείχνουν πως τα πτυχία παρουσιάζονται «στα μάτια των οικογενειών που «επένδυσαν» στις σπουδές των παιδιών τους, ως αγνώμων οφειλέτης, ο οποίος δεν αποδίδει ούτε τους «τόκους» ούτε το «κεφάλαιο», αφού συνεχώς συρρικνώνεται η «ανταλλακτική» αξία στην αγορά εργασίας». Ουσιαστικά η απόκτηση πτυχίων δεν εξασφαλίζει πλέον εγγύηση για κατάκτησης θέσης στην αγορά εργασίας.

Ειδικά στο νησί μας η αγορά εργασίας σε πολλά επαγγέλματα είναι κορεσμένη με αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό νέων πτυχιούχων να είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι για πολλά χρόνια, όπως πτυχιούχοι από τμήματα Φιλολογίας, θεολόγοι, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, και γυμναστές, αλλά και απόφοιτοι από σχολές θετικών επιστημών όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία και βιολογία, ακόμα και πληροφορική.

Οι κατάλογοι με ανέργους πτυχιούχους στην Κύπρο απλά μεγαλώνουν, όμως σε πάρα πολλούς τομείς της βιομηχανίας μας, διαχρονικά υπάρχει τρομερή έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού, που συνεχώς αυξάνεται. Οι νέοι και νέες μας όμως συνεχίζουν «στις πλείστες των περιπτώσεων να επιλέγουν κλάδους σπουδών συναισθηματικά, επηρεασμένοι από γονείς, φίλους, και εποχιακές δημοφιλείς καταστάσεις».

Φαίνεται όμως πως τουλάχιστον στην Ελλάδα η ανάγκη ώστε να συνδεθούν οι σπουδές με τις μελλοντικές ανάγκες τής αγοράς, και η στροφή προς την επαγγελματική εκπαίδευση, έχει αρχίσει έστω και αργά να υλοποιείται. Σε άρθρο της Καθημερινής τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν αλλαγή τάσης. Σύμφωνα πάντα με στοιχεία του υπ. Παιδείας και της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, την σχολική χρονιά 2009 – 2010 το 25,15% των μαθητών λυκείου παρακολουθούσε τεχνικό / επαγγελματικό λύκειο, ενώ, την φετινή σχολική χρονιά 2010-2011, το 41,8% επί του συνόλου των μαθητών λυκείου φοίτησαν στα επαγγελματικά λύκεια και σχολές (102.675 χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες).

Η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για τον τόπο μας, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop) και το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF) είναι οι κύριοι φορείς που ασχολούνται με τη στήριξη του πλάνου επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, και υποστηρίζουν πως οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να αποκτούν τις δεξιότητες, γνώσεις και ικανότητες που τους είναι απαραίτητες στη σημερινή εποχή της εξειδίκευσης.

Οι συνθήκες της οικονομίας στον τόπο μας και η γενικότερη κατάσταση στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είναι γνωστή σε όλους μας. Όμως ακόμα και σε αυτό το κλίμα, η ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό με ποιοτική τεχνική παιδεία και επαγγελματική εκπαίδευση σε τριτοβάθμιο επίπεδο είναι μεγάλη. Εξού και οι Κλάδοι Σπουδών με επαγγελματική και τεχνική κατάρτιση εξασφαλίζουν άμεση εργοδότηση, πολύ καλές απολαβές, και εξαιρετικές προοπτικές για σταδιοδρομία και ανέλιξη.


Στην Κύπρο, το φάσμα των επαγγελματικών προγραμμάτων που προσφέρονται είναι πλέον αρκετά πλούσιο, προσφέροντας εκπαίδευση και κατ’ επέκταση καριέρα σε μεγάλο αριθμό βιομηχανιών όπως εμπόριο (Business), διοίκηση γραφείου (Office Management), ξενοδοχειακά & τουρισμός (Travel & Tourism), μαγειρική (Food & Culinary Αrts), τεχνολογία πληροφοριών (Computing), παραϊατρική (Κλάδος Ιατρικών Επισκεπτών και Τεχνικών Φαρμακείου), και Αισθητική (Beauty Therapy).

Στο KES COLLEGE, υπάρχουν σήμερα πρωτοποριακοί αξιολογημένοι Επαγγελματικοί Κλάδοι Σπουδών, σχεδιασμένοι έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να προσφέρουν γενική ακαδημαϊκή κατάρτιση με επαγγελματική γνώση και εξειδίκευση. Μέσω εξειδικευμένου ακαδημαϊκού προσωπικού, και επαγγελματιών εκπαιδευτών από την βιομηχανία, προσφέρουν πέρα από την γνώση, την πολύτιμή τους εμπειρία από τον συγκεκριμένο χώρο.

Οι νέοι μας καλούνται να λάβουν αποφάσεις μέσα από πληθώρα επιλογών και κατευθύνσεων σήμερα, για το αύριο, για την υπόλοιπη τους ζωή. Ευχόμαστε οι αποφάσεις να παρθούν συνειδητά, έπειτα από μελέτη και έρευνα, και να είναι οι πιο σωστές για τον κάθε νέο και νέα.

*Υπεύθυνος Κλάδου Διοίκησης Γραφείου και Γραμματειακών Σπουδών KES COLLEGE

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










187