Σπουδές Σχεδιασμού Εσωτερικών χώρων στο Πανεπ. Λευκωσίας. Τι λένε οι τρεις βραβευθείσες


Το Τμήμα Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας παρουσίασε την τελική έκθεση των αποφοίτων του.

«Το να σχεδιάζεις, σημαίνει να αντιμετωπίζεις ανθρώπινα προβλήματα , καθορίζοντας τα και βρίσκοντας την ιδανικότερη λύση » τονίζει η Κίκα Ιωάννου Καζαμία, βοηθός καθηγήτρια του Τμήματος Αρχιτεκτονικής/Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

« Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων διαθέτει εξαιρετική καλλιέργεια, υψηλή αισθητική και πάρα πολλές γνώσεις οικοδομικής, ανάλυσης των λειτουργιών των εσωτερικών χώρων και Αρχιτεκτονικής σύνθεσης. Γνωρίζει πολύ καλά τα χρώματα , τα υλικά και τις εφαρμογές τους» επισημαίνει.

«O  Σχεδιαστής» προσθέτει «κάνει μελέτες όπως ο αρχιτέκτονας για τη διαμόρφωση κάθε είδους εσωτερικού χώρου και του δίνει ύφος συνδυάζοντας την αισθητική με την λειτουργικότητα».

«Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων είναι ο απαραίτητος συνεργάτης των μηχανικών» λέει. «Έχει εξαιρετική ικανότητα στη χρήση των παραδοσιακών και ηλεκτρονικών μέσων σχεδίασης και πλήρη γνώση του σχεδιαστικού του αντικειμένου, το οποίο κινείται σε πλατύ φάσμα, από ένα κτήριο μέχρι μια κατασκευαστική οικοδομική λεπτομέρεια».

Η κυρία Καζαμία τονίζει πως όπως θα δούμε και στις εργασίες των αποφοίτων που βραβεύθηκαν, εσωτερικά παλιών και νέων κατοικιών, ξενοδοχείων, γραφείων εταιριών, κάθε είδους χώροι ψυχαγωγίας και κέντρα διασκέδασης κλπ, διαμορφώνονται από τον σχεδιαστή εσωτερικών χώρων, ο οποίος δημιουργεί επίσης μικρής κλίμακας αρχιτεκτονικές κατασκευές για ανοιχτούς χώρους.

Η κ. Καζαμία σχολίασε τις εργασίες των τριών πρώτων διακριθέντων της φετινής χρονιάς :

Η Άντρη Ιωάννου εργάστηκε πάνω στο περιβάλλον του γραφείου. Πως δηλαδή να δημιουργηθεί ευχάριστος χώρος στον οποίο θα εργάζεσαι. Πήγε στο Καϊμακλί  και δημιούργησε μονάδα ευέλικτη ,προσαρμοσμένη στις ανάγκες του χρήστη, και η εργασία της είχε τίτλο «The Attractive Working Community».

Εξίσου εντυπωσιακή ήταν η εργασία του απόφοιτου Γιάννη Θεοδότου, με τίτλο: «Το ταξίδι». Θέμα του το παλιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Πήρε άδεια από τη ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο, επισκέφθηκε ορισμένα τμήματα του εγκαταλελειμμένου αεροδρομίου και διαμόρφωσε ορισμένους από τους χώρους του ώστε να είναι χρηστικοί και ευχάριστοι για να τους επισκεφθεί κανείς. Όπως λέει, τώρα που αποφοίτησε, έχει αρχίσει να ψάχνει για δουλειά στην Κύπρο, ενώ δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα για μεταπτυχιακό.

Η τρίτη από αυτούς που βραβεύτηκαν στη φετινή περίοδο, είναι η Μαρία Γεωργίου, για την εργασία της με τίτλο «Αναδομώντας το Πλαίσιο της Φύσης». Πήρε ως παράδειγμα μια απλή συμβατή πολυκατοικία και την μετέτρεψε σε χώρο που αερίζεται χωρίς σύστημα κλιματισμού και ηλιάζεται. Διατήρησε έντονη φυτική βλάστηση σε όλους τους ορόφους, τα μπαλκόνια και την ταράτσα. Χρησιμοποίησε υλικά που είναι φιλικά στο περιβάλλον για την θέρμανση και την ψύξη.

Ως τώρα η φοίτηση γινόταν μονάχα στα αγγλικά, αλλά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα γίνεται και στα ελληνικά. «Δημιουργούμε ανθρώπους που μπορούν να λύσουν προβλήματα, πλαισιωμένους από γνώσεις ιστορίας, θεωρίας, τεχνικές γνώσεις, αισθητικής και δημιουργικότητας. Η συνεχής, ραγδαία ανάπτυξη στις κατασκευές, εξασφαλίζουν στο επάγγελμα του Σχεδιαστή Εσωτερικών Χώρων σταθερότητα και ζήτηση στην αγορά εργασίας. Το επάγγελμα αυτό στην Κύπρο και στην Ελλάδα έχει καλύτερες προοπτικές για επαγγελματική αποκατάσταση και είναι κατάλληλο για νέους και νέες που επιζητούν τη σιγουριά μιας ειδικότητας με μεγάλη ζήτηση» καταλήγει.

Ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ως υπάλληλος στη διαμόρφωση χώρων κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων ή άλλων χώρων, στην τηλεόραση, στο θέατρο, ως σχεδιαστής εσωτερικών χώρων σε αρχιτεκτονικά γραφεία κ.α.

Η διάρκεια των σπουδών είναι τέσσερα χρόνια για την απόκτηση Πτυχίου (Bachelor Degree).

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










157