Στ. Ευθυμιάδης: Τα πιο δημοφιλή προγράμματα του ΑΠΚυ είναι της Σχ. Ανθρωπιστικών και Κοιν. Επιστημών


«Τα προγράμματα σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι τα πλέον δημοφιλή». Αυτά αναφέρει σε συνέντευξή του στο paideia-news.com o κοσμήτορας της ίδιας Σχολής, καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρουστο Πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» κ. Στέφανος Ευθυμιάδης. Ο κ. Ευθυμιάδης μας μιλά επίσης και για την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης όπου συναντώνται και επικοινωνούν οι διδάσκοντες και οι φοιτητές τους.  

ΕΡ: Ποιοι κλάδοι σπουδών περιλαμβάνονται στη Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και γιατί είναι δημοφιλείς;

ΑΠ: Τα προγράμματα σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι τα πλέον δημοφιλή. Έχουν τις περισσότερες αιτήσεις και το μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων φοιτητών. Αυτό είναι φυσιολογικό επειδή ένας άνθρωπος που αποφασίζει να αρχίσει ή να συνεχίσει τις σπουδές του σε ώριμη ηλικία προτιμά κατά κανόνα τα αντικείμενα των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών. Τα μεταπτυχιακά που προσφέρει η Σχολή αυτή του ΑΠΚυ συνδυάζουν την επιμόρφωση και την εξειδίκευση σε ορισμένους κλάδους. Αναφέρω το πρόγραμμα σπουδών στις Επιστήμες της Αγωγής, που έχει πολλές κατευθύνσεις, και απευθύνεται στους ανθρώπους που έχουν μια επαγγελματική παρουσία στο χώρο της εκπαίδευσης. Το άλλο είναι το πρόγραμμα στις Θεατρικές Σπουδές που απευθύνεται στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται να εξειδικευτούν στη μελέτη του θεάτρου είτε έχοντας ήδη μια επαγγελματική σχέση με αυτό (όπως οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες) είτε όχι (π.χ. απόφοιτοι φιλοσοφικών και παιδαγωγικών σχολών). Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα της Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας το οποίο απευθύνεται επίσης σε αποφοίτους των φιλοσοφικών και Παιδαγωγικών Σχολών και προσφέρει μια πολυποίκιλη εξειδίκευση  στο χώρο της Γλωσσολογίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Τέλος, υπάρχει το πρόγραμμα στην Επικοινωνία και Δημοσιογραφία, που αφορά τον κλάδο τον δικό σας και προσφέρεται σε ανθρώπους που θέλουν να έχουν μια ευρύτερη επαγγελματική κατάρτιση σ’ αυτόν.

Αυτά τα προγράμματα είναι διετή και ευέλικτα. Δίνουν τη δυνατότητα στο φοιτητή να παρακολουθήσει τέσσερις ετήσιες θεματικές ενότητες με ευρύ μαθησιακό ορίζοντα σε συνδυασμό ή όχι με την εκπόνηση διπλωματικής εργασίας, της λεγόμενης διατριβής μάστερ.   

Το ΑΠΚυ και η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών προσφέρει και ένα πτυχιακό πρόγραμμα που αισίως ήδη διανύει τον έκτο χρόνο λειτουργίας του: το πτυχιακό πρόγραμμα στον Ελληνικό Πολιτισμό, το οποίο έχει καταξιωθεί, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα για την ποιότητά του. Το πρόγραμμα αυτό χωρίζεται σε δύο κύκλους. Έναν υποχρεωτικό κύκλο θεματικών ενοτήτων που είναι διετής και έναν κύκλο επιλεγόμενων θεματικών ενοτήτων. Ο φοιτητής καλείται να καλύψει 12 θεματικές ενότητες σε τέσσερα ακαδημαϊκά έτη. Όμως, ένα Ανοικτό Πανεπιστήμιο έχει την ευελιξία και δίνει την ευκαιρία στους φοιτητές του να σπουδάσουν με τους ρυθμούς που επιθυμούν αφού κατά βάση απευθύνεται σε εργαζομένους. Δηλαδή, κάποιος μπορεί να παρακολουθεί μια θεματική ενότητα τον χρόνο και στην περίπτωση του πτυχιακού μπορεί να τελειώσει ακόμα και σε 12 χρόνια. Βέβαια, αυτό είναι μια σπανιότατη περίπτωση. Συνήθως, οι φοιτητές βαδίζουν με ταχείς ρυθμούς,  παρακολουθώντας είτε δύο είτε τρεις θεματικές ενότητες ανά έτος.  

ΕΡ: Ποιο πρόγραμμα  επιλέγουν περισσότερο οι φοιτητές και γιατί;

ΑΠ: Στα μεταπτυχιακά, πρώτο στις προτιμήσεις είναι οι Επιστήμες της Αγωγής, γιατί πρόκειται για επαγγελματικό πτυχίο. Βεβαίως υπάρχει μια δυσκολία να γίνουν συγκρίσεις. Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Επιστήμες της Αγωγής μετράει ήδη εφτά χρόνια λειτουργίας ενώ τα άλλα είναι καινούργια, δεν έχουν ακόμα συμπληρώσει τον πρώτο τους διετή κύκλο μέχρι το πτυχίο. Προβλέπεται να έχουμε τους πρώτους πτυχιούχους το 2013. 

ΕΡ: Υπερκαλύπτονται οι θέσεις στα προγράμματα από τη ζήτηση των φοιτητών;

ΑΠ: Το Πανεπιστήμιο στα μεταπτυχιακά δέχεται ένα ορισμένο αριθμό φοιτητών: 140 στις Επιστήμες της Αγωγής, 120 στην Επικοινωνία και Δημοσιογραφία και 90 στις Θεατρικές Σπουδές και στη Γλώσσα της Λογοτεχνίας. Η εισδοχή γίνεται με το σύστημα της κλήρωσης. Η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων λήγει εφέτος στις 15 Ιανουαρίου του 2013 και αμέσως μετά θα γίνει η κλήρωση.

Πρέπει να σημειώσω ότι φέτος στο πτυχιακό πρόγραμμα του Ελληνικού Πολιτισμού υπάρχει μια καινοτομία. Δεν υπάρχει κλειστός αριθμός εισακτέων.  Με απόφαση της Διοικούσας του Επιτροπής το Πανεπιστήμιο θα κάνει δεκτούς όσους φοιτητές υποβάλουν αιτήσεις και στη συνέχεια αίτηση εγγραφής.      

Φυσικά αν γίνεται κάποιος δεκτός σε ένα Πρόγραμμα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο δρόμος είναι εύκολος. Είναι μια κανονική σπουδή που έχει τις απαιτήσεις της. Ο φοιτητής πρέπει να έχει μια καθημερινή σχέση με το πρόγραμμα στο οποίο φοιτά μέσω της μελέτης του, της πλατφόρμας της τηλεκπαίδευσης και της συνεργασίας με τον διδάσκοντα.

ΕΡ: Τι είναι η πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης:  

ΑΠ: Είναι κάτι που εν πολλοίς το χρωστάμε στην πρόοδο της τεχνολογίας. Είναι κάτι σαν την ιστοσελίδα, μόνο που ο κάθε φοιτητής εισέρχεται με ένα προσωπικό κωδικό.  Είναι ο χώρος επικοινωνίας του διδάσκοντα με τους διδασκομένους,  του καθηγητή με τους φοιτητής. Εδώ ο καθηγητής καταθέτει όλο το διδακτικό υλικό το οποίο, οι φοιτητές πρέπει να αφομοιώσουν, συνομιλεί μαζί τους και μέσω αυτής της πλατφόρμας διενεργεί τηλεδιασκέψεις. Δηλαδή, πέραν  των φυσικών παραδόσεων που γίνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα και συναντά ο καθηγητής τους φοιτητές, επικοινωνεί μαζί τους και μέσω της πλατφόρμας τηλεδιάσκεψης.

ΕΡ: Το γεγονός ότι υπεισέρχεται η τεχνολογία στη μέθοδο διδασκαλίας μήπως επενεργεί αρνητικά στους ενδιαφερόμενους μεγάλης ηλικίας;

ΑΠ: Αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις και ενδοιασμοί αν θα τα κατάφερναν με το διαδίκτυο εφόσον υπήρχαν περιπτώσεις ανθρώπων που δεν το είχαν καν χρησιμοποιήσει προηγουμένως. Με την πάροδο του χρόνου όλες αυτές οι αντιδράσεις και επιφυλάξεις έχουν εκλείψει. Όλοι οι φοιτητές χρησιμοποιούν την πλατφόρμα. Φυσικά, όλοι οι καθηγητές που διδάσκουν στα πρώτα έτη αναλαμβάνουν ένα επιπλέον φορτίο, να μυήσουν τους διδασκομένους στον τρόπο λειτουργίας της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης και στον τρόπο χρήσης του διαδικτύου ευρύτερα. 

Όμως το διαδίκτυο έχει μπει στην καθημερινή μας ζωή, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας καθημερινώς. Έτσι και ο τρόπος διδασκαλίας και μάθησης όπως εφαρμόζεται στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου ενσωματώνεται στην καθημερινότητα του φοιτητή. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










232