Στ. Στεφάνου: Δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τη λειτουργία των συμβουλευτικών επιτροπών στα σχολεία


«Σε μεγάλο αριθμό σχολείων οι συμβουλευτικές επιτροπές δεν συνέρχονται καν και οι αποφάσεις λαμβάνονται μονόπλευρα από τις διευθύνσεις των σχολείων». Αυτό αναφέρει στο α μέρος της συνέντευξης του στο Paideia-News, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης Εκπαίδευσης, Στέφανος Στεφάνου. Ο κ. Στεφάνου μας μιλά επίσης για τους στόχους της Συνομοσπονδίας ενόψει της νέας χρονιάς, το θέμα της στελέχωσης, της  υλικοτεχνικής υποδομής στα σχολεία και για το θέμα των εράνων στα σχολεία.  

Συμβουλευτικές Επιτροπές

ΕΡ: Πού σταματά η συμμετοχή των γονέων στα θέματα παιδείας;

ΑΠ: Κανονικά σε κάθε σχολείο είναι θεσμοθετημένες οι Συμβουλευτικές Επιτροπές. Στις Συμβουλευτικές Επιτροπές οι οποίες αποτελούνται από εκπροσώπους της διεύθυνσης του σχολείου και το κεντρικό μαθητικό συμβούλιο υπάρχει και εκπροσώπηση από τον τοπικό Σύνδεσμο Γονέων. Εδώ δυστυχώς πρέπει να παρατηρήσουμε ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται και τα θετικά βήματα προς τούτη την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια δεν μπορώ να πω ότι είμαστε πλήρως ικανοποιημένοι με τον τρόπο λειτουργίας τους στα σχολεία. Γιατί δυστυχώς παρατηρείται σε μεγάλο αριθμό σχολείων να μην συνέρχονται καν αυτές οι συμβουλευτικές επιτροπές και οι αποφάσεις να λαμβάνονται μονόπλευρα από πλευράς διευθύνσεων των σχολείων.

Συμπλήρωση  σαράντα χρόνων κατοχής - Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι

ΕΡ: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη νέα σχολική χρονιά;

ΑΠ: Οι στόχοι οι δικοί μας δεν μπορούν να διαφέρουν από τους στόχους τους οποίους θέτει κάθε χρόνο το Υπουργείο σε ότι αφορά καθαρά την εκπαιδευτική πλευρά. Άρα οι στόχοι που έχουν τεθεί φέτος με έμφαση, λόγω και της συμπλήρωσης των σαράντα χρόνων της κατοχής της πατρίδας μας για το Δεν Ξεχνώ και Αγωνίζομαι, δεν μπορεί να μην είναι στόχος και των οργανωμένων γονιών, όπως και οι υπόλοιποι στόχοι οι οποίοι έχουν τεθεί από πλευράς του Υπουργείου.

Υποδομή-Έγκυρη στελέχωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς- Διδακτική ύλη

Πέραν τούτων όμως δικοί μας στόχοι σαν οργανωμένοι γονείς είναι σίγουρα με την έναρξη της χρονιάς τα σχολεία να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να μπούμε στη νέα σχολική χρονιά όσο γίνεται πιο ομαλά. Αυτός είναι ο πιο βασικός στόχος που έχουμε και θέτουμε πάντα πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Για να λειτουργήσει αυτή η ομαλή διαδικασία στα σχολεία εμείς θέτουμε πάντοτε ένα τρίπτυχο. Να υπάρχει η υποδομή στα σχολεία κατάλληλη η οποία να δεχτεί τους μαθητές, έγκυρη στελέχωση των σχολείων από εκπαιδευτικούς-και το θέμα της διδακτικής ύλης, τα βιβλία. Η υποδομή όσον αφορά τη Μέση εκπαίδευση είναι μπορώ να πω σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Είναι στην υλοποίησή τους οι διάφορες εργασίες που υπάρχουν στα σχολεία Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης. Αυτές οι εργασίες έχουν να κάνουν είτε με κτίσιμο νέων σχολείων, που υπάρχει σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, είτε με αναβάθμιση αντισεισμική, είτε άλλη αναβάθμιση των σχολικών μονάδων, είτε κτίσιμο αιθουσών πολλαπλής χρήσης, διαφόρων υποστέγων κλπ. Αυτά είναι σε μια συνεχή εξέλιξη, εδώ και δέκα χρόνια περίπου, η οποία γίνεται με προγραμματισμό από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας σε συνεργασία με τις τοπικές σχολικές εφορείες στις οποίες ανήκουν τα σχολεία.

Τα καινούργια σχολεία της Λεμεσού που δεν θα κτιστούν λόγω κρίσης

ΕΡ: Υπάρχει σε εξέλιξη κτίσιμο καινούργιων σχολείων;

ΑΠ: Υπάρχει σε εξέλιξη στη Μέση εκπαίδευση ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Λύκειο Ακρόπολης. Στη Λεμεσό δεν υπάρχει κτίσιμο καινούργιου σχολείου. Έχει ολοκληρωθεί και η λειτουργία του Λυκείου Κολοσσιού πριν δύο χρονιές, η οποία απάμβλυνε και το πρόβλημα που είχαμε ιδιαίτερα στη δυτική περιφέρεια Λεμεσού. Εκείνο το οποίο υπάρχει στον προγραμματισμό, αλλά που είναι ακόμη στο στάδιο της σκέψης και του προγραμματισμού είναι η αναγκαιότητα για λειτουργία σχολείου στην Ανατολική Περιφέρεια Λεμεσού. Υπάρχει στους σχεδιασμούς για ανέγερση Γυμνασίου δυστυχώς όμως η διεκδίκηση του φόρου κτισίματος του σχολείου από διάφορες κοινότητες και δήμους της ανατολικής περιφέρειας Λεμεσού, όπως και η οικονομική κρίση στην οποία έχουμε περιέλθει δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Και ειλικρινά θέτουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό κατά πόσο θα υλοποιηθεί ή όχι αυτό το έργο, το οποίο σίγουρα θα απάμβλυνε σε μεγάλο βαθμό το θέμα των σχολείων μαμούθ σε ότι αφορά τουλάχιστον τη Λεμεσό. Επί παγκύπριας βάσης όμως πιστεύω ότι σε θέματα σχολικής υποδομής σε ότι αφορά τη Μέση Γενική εκπαίδευση είμαστε σε καλό δρόμο.

Βέβαια υπάρχει και στη Λεμεσό το θέμα της εκκρεμότητας, το οποίο βέβαια, όπως και τα υπόλοιπα μπαίνουν κάτω από ένα μεγάλο ερωτηματικό, λόγω της οικονομικής κρίσης, όμως υπάρχει, είναι το θέμα της παραχώρησης των χώρων της Α΄ Τεχνικής Σχολής για την επέκταση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, το οποίο προβλεπόταν να αρχίσει από το 2013. Φαίνεται όμως ότι τα πράγματα δεν θα προχωρήσουν σε υλοποίηση, τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά. Υπάρχει η δέσμευση της πολιτείας ότι θα πρέπει να κτιστεί και παραδοθεί η νέα Τεχνική Σχολή και μετά να προχωρήσουν στην παραχώρηση των υφιστάμενων κτιρίων της Α΄ Τεχνικής Σχολής για την επέκταση του ΤΕΠΑΚ.

Αντιμετώπιση και πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας

ΕΡ: Τι ενέργειες κάνει η Συνομοσπονδία Γονέων για την αντιμετώπιση και πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας; Η οικονομική κρίση αύξησε το φαινόμενο ή το μείωσε;

ΑΠ: Εκείνο το οποίο παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια είναι ότι αυτοί οι τρόποι δράσης των μαθητών έχουν αλλάξει μορφή. Αυτό το πρόβλημα δεν το περιορίζουμε σε αυτό που λέμε σχολική βία και παραβατικότητα το εντάσσουμε σαν κοινωνικό πρόβλημα. Γιατί αν προσέξουμε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έξαρση όχι τόσο των περιπτώσεων της σχολικής βίας, αλλά επέκτασής τους είτε σε αθλητικούς χώρους, στις πόλεις κτλ. Οι παράγοντες που λειτουργούν αρνητικά στην έξαρση αυτών των περιπτώσεων είναι σίγουρα και η οικονομική κρίση, η αβεβαιότητα για το μέλλον τους και τα πρωτόγνωρα προβλήματα που εμφανίζονται μέσα στις οικογένειές τους, της ανεργίας κλπ.

Υπάρχουν πολύ αυξημένα προβλήματα που πρέπει να τύχουν ψυχολογικής στήριξης και εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η αύξηση του αριθμού των εκπαιδευτικών ψυχολόγων στα σχολεία, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή έχουν να καλύψουν πολύ αυξημένο αριθμό σχολείων διαφόρων δομών και προβλημάτων. Κάποιες ενέργειες από πλευράς Υ.Π. έχουν γίνει όπως με τις Ομάδες Άμεσης Παρέμβασης και μέσω κάποιων προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Χρειάζονται προγράμματα απάμβλυνσης όσο και πρόληψης.

Κατάργηση εράνων στα σχολεία λόγω κρίσης

ΕΡ: Έχει τεθεί το θέμα της κατάργησης των εράνων στα σχολεία λόγω κρίσης. Ποια η θέση σας;  

ΑΠ: Η διεξαγωγή κάποιων εράνων, δεν είναι άλλοι από την πορεία Μακαρίου και την πορεία Χριστοδούλας. Αυτό που υπάρχει στα σχολεία από πλευράς Συνδέσμων Γονέων στην προσπάθειά μας για ενίσχυση των ταμείων των Συνδέσμων Γονέων, είναι λεφτά που επιστρέφουν στα σχολεία, είτε υπό τη μορφή χορηγίας για τη σίτιση, ένδυση, υπόδηση, είτε για βραβεύσεις που γίνονται στα σχολεία, είτε χορηγίες σε ότι αφορά μεταβάσεις των μαθητών μέσω των ομίλων, ακόμα και για μετάβαση των μαθητών που έχουν να κάνουν με αντιπροσώπευση των σχολείων σε διάφορους διαγωνισμούς κάτω από την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Έρανοι οι οποίοι γίνονται με τη μορφή λαχνού για τα Χριστούγεννα ή για τις γιορτές του Πάσχα, επιστρέφουν επίσης στους μαθητές. Για να γίνει ένας έρανος στα σχολεία είναι κάτω από την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας έτσι κι αλλιώς. Εάν πρέπει να καταργηθούν οι λαχνοί οι οποίοι είναι από τους Συνδέσμους Γονέων το έχουμε θέσει και εμείς οι ίδιοι.

Στα σχολεία όμως το πρόβλημα και εκείνο που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να περιορίζονται οι δράσεις των μαθητών εν ώρα εργασίας που έχουν να κάνουν με εξωσχολικές δραστηριότητες. Όπως επίσης και το χάσιμο του πολύτιμου εκπαιδευτικού χρόνου και αναθεώρηση των διάφορων εορτασμών που γίνονται στα σχολεία, ακόμα και αναθεώρηση των πάρα πολλών αργιών για διάφορους λόγους που έχουμε στα σχολεία. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτά τα θέματα.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










203