Στ. Στεφάνου: Η αποκέντρωση του πληθυσμού της Λεμεσού οδήγησε στην ενοποίηση των Λανιτείων Λυκείων


«Το ενοποιημένο Λανίτειο Λύκειο θα λειτουργήσει με γύρω στους 1050 μαθητές την πρώτη χρονιά και, με τις μεταφορές των περιφερειών, το σχολείο αυτό σε τρία χρόνια δε θα υπερβαίνει τον αριθμό των 800-850 μαθητών. Ένας αριθμός ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή εφικτός και με τον οποίο λειτουργούν και τα υπόλοιπα λύκεια της Λεμεσού.»

Για το σημαντικό θέμα της ενοποίησης των δύο Λανιτείων Λυκείων Α’ και Β’, μας μίλησε στη συνέντευξή του ο κ. Στέφανος Στεφάνου, Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης Εκπαίδευσης.

Εδώ και χρόνια ξεκίνησαν μελέτες

ΕΡ: Ποιες είναι οι αλλαγές που θα γίνουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις των Λανιτείων με την ενοποίηση των δύο λυκείων;

ΑΠ: Το θέμα της ενοποίησης των Λανιτείων είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο, γιατί το Λανίτειο ελληνικό εκπαιδευτήριο είναι το πιο ιστορικό σχολείο της Λεμεσού. Εδώ και χρόνια ξεκίνησαν μελέτες για το πώς θα αναβαθμιστούν οι χώροι των εκπαιδευτηρίων των Λανιτείων, γιατί ιστορικά αυτοί οι χώροι έχουν  διαμορφωθεί ή ονομαστεί ή χρησιμοποιηθεί, ανάλογα με τις περιστάσεις και ανάλογα με τις ανάγκες, με διάφορους τρόπους.

Εκείνο το οποίο έχει συμφωνηθεί και εγκριθεί και για το οποίο έχει ξεκινήσει η διαδικασία υλοποίησης είναι η ενοποίηση των δύο λυκείων σε ένα, με βάση πάντα το Λανίτειο Λύκειο Α΄. Το κεντρικό δηλαδή κτίριο των Λανιτείων, και κατ’ επέκταση η μεταφορά – μετακόμιση του Λανιτείου Γυμνασίου, το οποίο καλύπτει μέρος των κλασσικών κτιρίων του Λανιτείου Λυκείου Α΄ και επιπλέον υποδομή η οποία κτίστηκε μετέπειτα για να καλύψει τις ανάγκες, στις υφιστάμενες υποδομές του Λανιτείου Λυκείου Β΄.

Πολύπλοκη διαδικασία – Όμως είμαστε σε καλό δρόμο

Αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Με την έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς είχαμε συνέλθει σε μερικές συσκέψεις όλων των διευθύνσεων των σχολείων, των δύο δηλαδή λυκείων - να σημειώσουμε ότι εδώ στεγάζονται και τα δύο λύκεια το Αθλητικό και το Μουσικό - του γυμνασίου και του δημοτικού, στις οποίες πάρθηκαν αποφάσεις και για το πώς υλοποιείται αυτή η διαδικασία ενοποίησης. Είναι σίγουρα μια πολύπλοκη διαδικασία, δεν είναι εύκολη, όμως με τη βοήθεια όλων όσων έχουν αναλάβει την υποχρέωση αυτή νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο.

Πρώτο Στάδιο: Ενιαία εγγραφή μαθητών και υπό εξέλιξη ζητήματα

Ήδη το πρώτο στάδιο που είχε να κάνει με την ενιαία εγγραφή των μαθητών σε ένα λύκειο έχει προχωρήσει από το Μάιο. Χρειαζόταν να γίνει μελέτη για το ποια εργαστήρια χρειάζονται να παραμείνουν, ποια θα πρέπει είτε να αναβαθμιστούν, είτε να υποβαθμιστούν στις εγκαταστάσεις που θα περιέλθουν κάτω από το γυμνάσιο. Είναι το θέμα της ενοποίησης των βιβλιοθηκών. Αυτά τα ζητήματα είναι υπό εξέλιξη. Ευελπιστούμε ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ότι θα λειτουργήσει ομαλά. Είμαστε έτοιμοι, και σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες, όπου χρειάζεται η δική μας παρεμβολή σαν Σύνδεσμοι Γονέων να λειτουργήσουμε συναινετικά ούτως ώστε να λειτουργήσει ο στόχος.

Αλλαγές των σχολικών περιφερειών για να κρατηθούν ζωντανά τα σχολεία αυτά

Θα ήθελα να αναφέρω, επειδή ακούγονται και φωνές ενάντια στις ενοποιήσεις, επειδή τα τελευταία χρόνια εμείς ζούμε αυτό το θέμα, είχαμε σχεδόν επί ετήσιας βάσης αλλαγές των σχολικών περιφερειών, για να τα κρατούμε ζωντανά. Επειδή ακριβώς είναι τα ιστορικά σχολεία της Λεμεσού. Αν αυτά τα σχολεία αφήνονταν να λειτουργήσουν με βάση τις προϋφιστάμενες σχολικές περιφέρειες, δε θα υπήρχαν πέραν των 400-450 μαθητών, ίσως ακόμα και πιο λίγοι. Είχαμε κάνει ακόμα και μεταφορά μαθητών από συγκεκριμένες περιοχές με ειδική σχολική διαδρομή για να ενισχύσουμε ειδικά το Λανίτειο Λύκειο Α΄.

Τα σχολεία αυτά είχαν πολλούς μαθητές μέχρι πριν τουλάχιστον πέντε χρόνια και υπάρχει ένας απλός λόγος, γιατί έφτασαν να φθείρονται:  Δυστυχώς ή ευτυχώς από το κέντρο της Λεμεσού, ο κόσμος μεταφέρεται ειδικά στις βόρειες και ανατολικές περιοχές της Λεμεσού, όπου υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Ο κόσμος που ζει πλέον στο κέντρο της Λεμεσού είναι μεγάλης ηλικίας. Άρα αυτό και μόνο το γεγονός έχει οδηγήσει στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα να μιλούμε για ενοποίηση.

Γύρω στους 1050 οι μαθητές του Λανιτείου Λυκείου την καινούργια σχολική χρονιά

Το ενοποιημένο Λανίτειο Λύκειο θα λειτουργήσει με γύρω στους 1050 μαθητές την πρώτη χρονιά και, με τις μεταφορές των περιφερειών, το σχολείο αυτό σε τρία χρόνια δε θα υπερβαίνει τον αριθμό των 800-850 μαθητών. Ένας αριθμός ο οποίος είναι αυτή τη στιγμή εφικτός και με τον οποίο λειτουργούν και τα υπόλοιπα λύκεια της Λεμεσού. Για κάποιους ίσως να θεωρηθεί υπερβολικός ο αριθμός αυτός, όμως επαναλαμβάνω, τουλάχιστον εμείς θα απαιτήσουμε να ληφθούν όλα τα μέτρα ούτως ώστε να λειτουργήσει με τα λιγότερα προβλήματα τουλάχιστον την πρώτη χρονιά λειτουργίας αυτού του σχολείου.

Γενικό Σχέδιο Ανάπλασης των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων

ΕΡ: Υπάρχουν κάποια μελλοντικά σχέδια για κτιριακές εγκαταστάσεις που θα στεγάζουν είτε το Γυμνάσιο είτε το Μουσικό ή Αθλητικό Λύκειο;

ΑΠ: Υπάρχει γενικό σχέδιο ανάπλασης των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων όπως τα γνωρίζουμε σήμερα. Κατ’ αρχήν, όποια κτίρια είχαν προστεθεί στα υφιστάμενα κλασικά θα γκρεμιστούν, κτίζοντας παράλληλα στην ανατολική πλευρά του Λανιτείου, νοτίως του Λανιτείου Λυκείου Β’, νέες εγκαταστάσεις για το Γυμνάσιο. Το Μουσικό και το Αθλητικό Λύκειο θα συνεχίσουν προς το παρόν να συστεγάζονται. Εάν υπάρξει διαφοροποίηση των αναγκών ή φανεί ότι στην πράξη δεν θα μπορούν να λειτουργούν τότε σίγουρα θα δούμε με ποιον τρόπο θα συμβάλουμε κι εμείς, αν χρειαστεί, να μεταφερθούν κάπου αλλού.

Συγκέντρωση πολλών δραστηριοτήτων σε αυτά τα κεντρικά κτίρια

Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, αλλά νομίζω ότι θα επιφέρει καλυτέρευση των συνθηκών και για τους εκπαιδευτικούς και για τους μαθητές αλλά και για όλους όσοι επισκέπτονται τα εκπαιδευτήρια αυτά, γιατί έχουν με κάποιο τρόπο συγκεντρωθεί πάρα πολλές δραστηριότητες σε αυτά τα κεντρικά κτίρια. Είναι η λειτουργία των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης, που στα πλαίσια του ανοίγματος των σχολείων προς την κοινωνία λειτουργούν τα Επιμορφωτικά, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες και θα πρέπει ίσως να δούμε, σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες, με ποιον τρόπο γίνεται αποκέντρωση αυτών όλων των δραστηριοτήτων. Γιατί, αν προχωρήσουμε και στις νέες εγκαταστάσεις ,η αναβάθμισή τους θα επιφέρει κάποιο χρονικό διάστημα, που δεν θα μπορούν να λειτουργούν όλα στην εντέλεια.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










201