Στα χαμηλά ποσοστά της τεχνικής εκπαίδευσης εστιάστηκε η συζήτηση στην Επ. Παιδείας της Βουλής


Παναγιώτης Λυσάνδρου: Στην Κύπρο «πάσχουμε από έλλειψη των επαγγελμάτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης»

ΚΥΠΕ -Στα χαμηλά ποσοστά της τεχνικής εκπαίδευσης εστιάστηκε η σημερινή συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου. 

Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι στην Κύπρο «πάσχουμε από έλλειψη των επαγγελμάτων της Τεχνικής Εκπαίδευσης».
Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας αναφέρθηκε, παράλληλα, ότι χρειάζεται ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συνέχισε σήμερα τη συζήτηση για τα πορίσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκπαίδευση στην Κύπρο, με τοποθέτηση και παρουσίαση της έκθεσης από τη μόνιμη αντιπροσωπεία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής είπε ότι η όλη συζήτηση συνεχίστηκε σε απόλυτα εποικοδομητικό πνεύμα.
«Μάλιστα σημειώνουμε σύγκλιση ως προς τα αποτελέσματα της έκθεσης. Σήμερα εστιάστηκε η συζήτηση κυρίως γύρω από τα χαμηλά ποσοστά της τεχνικής εκπαίδευσης και κλήθηκε ο Γενικός Ελεγκτής να προχωρήσει σε διερεύνηση αυτής της παρατήρησης γιατί ενώ για χρόνια σημειώνεται αυτή η παρατήρηση, εντούτοις δεν σημειώνεται καμία αξιόλογη πρόοδος. Καλέσαμε, επίσης, το Υπουργείο Εργασίας επιτέλους να μας ενημερώσει γραπτώς τις απαιτήσεις που έχει από το εκπαιδευτικό σύστημα της Κύπρου», πρόσθεσε.
Ανέφερε, παράλληλα, ότι τοποθετήσεις περί μη αναγκαιότητας της συζήτησης για την έκθεση δεν τους βρίσκουν σύμφωνους και τους καλούν να βγουν να μιλήσουν στο λαό τους λόγους που δεν επιθυμούν να συζητήσουν αυτό το θέμα.
Σημείωσε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «παράγουμε επαγγέλματα τα οποία δεν συνάδουν με τις ανάγκες απασχόλησης αυτού του τόπου».
«Το γεγονός ότι υπάρχει μια στασιμότητα γιατί κάποιοι επιλέγουν το εκπαιδευτικό κατεστημένο επιλέγει να διατηρεί αυτά τα ποσοστά της τεχνικής εκπαίδευσης δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να το τσακίσουμε αυτό το σύστημα. Πρέπει να ισορροπήσουμε. Πρέπει στο τέλος της ημέρας να έχουμε τόσα τεχνικά επαγγέλματα όσα χρειάζεται και η αγορά εργασίας», συμπλήρωσε.
   
Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Ιερόθεος Παπαδόπουλος, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι σύμφωνα με τη φετινή έκθεση εκπαίδευσης και κατάρτισης για την Κύπρο, τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα χρειάζεται να βελτιωθούν και με το ύψος των δαπανών για την παιδεία τα αποτελέσματα θα έπρεπε να ήταν καλύτερα.
 
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έκθεση, η Επιτροπή δεν κάνει αναφορά στην μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση, αλλά στην καλύτερη χρήση τους και προσθέτει ότι η εκπαίδευση είναι καθοριστικός παράγοντας για τη δυνητική μελλοντική κατάσταση των οικονομιών των κρατών μελών.
Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι η Επιτροπή δεν καθορίζει ποιές είναι οι καλύτερες δαπάνες  για την παιδεία και όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος οι πολιτικές για θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης είναι αρμοδιότητα των κρατών μελών, βάσει της αρχής της επικουρικότητας.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε, παράλληλα, ότι υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές, προσθέτοντας ότι ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορούν να τις επιβάλουν, και επανέλαβε ότι στην παιδεία τον πρώτο λόγο τον έχουν τα κράτη μέλη.
«Δεν έχουν εμείς την αρμοδιότητα. Είμαστε εκεί για να συντονίσουμε, είμαστε εκεί για την ανταλλαγή των βέλτιστων πρακτικών, να διευκολύνουμε αν θέλετε την επικοινωνία, για να δώσουμε την εικόνα της εκπαίδευσης στην ΕΕ κάθε χρόνο», ανέφερε.
Όπως αναφέρθηκε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στην έκθεση το Συμβούλιο στις εισηγήσεις του για την Κύπρο το 2018 συστήνει την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος κατάρτισης, περιλαμβανομένης της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και δράσεων για την ενίσχυση των ικανοτήτων στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι μαζί με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, θα πραγματοποιήσουν στις 6 Νοεμβρίου στο Σπίτι της Ευρώπης εκδήλωση παρουσίασης της έκθεσης και σημείωσε ότι το μέρος της έκθεσης που μιλά για την Κύπρο θα μεταφραστεί στα ελληνικά.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής ότι το ποσοστό της Τεχνικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο είναι μόνο 17%, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 49% .
«Είμαστε στον πάτο με διαφορά από τους αμέσως επόμενους από εμάς και πρέπει να προβληματιστούμε γιατί υπάρχει αυτό το θέμα. Η τεχνική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική σε ένα τόπο. Ειδικά εμείς εδώ στην Κύπρο πάσχουμε από έλλειψη των επαγγελμάτων στην τεχνική εκπαίδευση. Αν η τεχνική εκπαίδευση ήταν πιο ψηλή και πιο ποιοτική θα μπορούσε να λύση πολλά θέματα κοινωνικά , χτυπώντας το πρόβλημα της ανεργίας. Η τεχνική εκπαίδευση είναι παραμελημένη και η πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», πρόσθεσε.
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εργασίας ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας ότι χρειάζεται αναβάθμιση η τεχνική εκπαίδευση και ότι υπάρχουν κενά στην αγορά εργασίας όσον αφορά κάποιες δεξιότητες .
Ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής αναφέρθηκε, επίσης, ότι χρειάζεται αναβάθμιση δεξιοτήτων των ενηλίκων εργαζομένων και η επανεξέταση τους, ούτως ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς και στις εξελίξεις που υπάρχουν .
Σημειώθηκε, τέλος, ότι χρειάζεται ενίσχυση και αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης τόσο σε δευτεροβάθμιο όσο και σε τριτοβάθμιο επίπεδο, ειδικά της εκπαίδευσης που συνδυάζεται με μάθηση στον εργασιακό χώρο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










317