Στέφ. Στεφάνου: Αυξημένοι οι αριθμοί των άπορων μαθητών φέτος. Ένας στους 9 μαθητές είναι αλλοδαπός


«Οι αριθμοί των άπορων μαθητών έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Πέρσι είχαμε κλείσει τη χρονιά σε ότι αφορά τη Μέση Γενική και Τεχνική εκπαίδευση γύρω στις εξίμησι με εφτά χιλιάδες. Φαίνεται ότι με την έναρξη της χρονιάς φέτος θα υπάρχουν αυξημένοι αριθμοί, κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε όμως το αργότερο με την πάροδο μίας βδομάδας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς».

Αυτό αναφέρει στο β μέρος της συνέντευξης του στο Paideia- News οΠρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Μέσης Εκπαίδευσης, Στέφανος Στεφάνου.

Ο αριθμός των άπορων μαθητών διπλασιάστηκε τα τελευταία τρία χρόνια

ΕΡ: Έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αριθμοί των άπορων μαθητών λόγω οικονομικής κρίσης και σε ποιο βαθμό; Ποια είναι η εκτίμησή σας για τον αριθμό τους τη νέα σχολική χρονιά;

ΑΠ: Από το 2010, εμείς ως οργανωμένοι γονείς και Παγκύπρια Συνομοσπονδία αρχίσαμε να κρούομε τον κώδωνα του κινδύνου γιατί δυστυχώς, εκείνοι οι οποίοι ασχολούνταν με αυτό το θέμα της σίτισης των μαθητών, σε μεγάλο βαθμό μέχρι τον περασμένο χρόνο, και ασκούσαν αυτό που λέμε «κοινωνική αλληλεγγύη» μέσα στα σχολεία, δεν ήταν άλλοι από τους Συνδέσμους Γονέων, τις Διευθύνσεις των Σχολείων με τον καθηγητικό σύλλογο και μερικούς οργανωμένους φορείς. Όπως για παράδειγμα, τον Ερυθρό Σταυρό και πολύ μεμονωμένες περιπτώσεις διαφόρων άλλων φορέων, όπως την τοπική αυτοδιοίκηση,

Εμείς αρχίσαμε να αναγάγουμε αυτό το θέμα, γιατί βλέπαμε ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνονταν οι αριθμοί. Ενώ στην αρχή μιλούσαμε για πολύ μικρούς αριθμούς στα σχολεία, οι αριθμοί άρχισαν να αυξάνονται ραγδαίως. Και δεν μιλάμε μόνο για μαθητές, οι οποίοι έχουν ανάγκη για σίτιση. Μιλούμε για μαθητές, οι οποίοι έχουν ανάγκη για βοήθεια γενική και στήριξη, είτε αυτή είναι οικονομική, είτε αυτή είναι για θέματα ένδυσης, υπόδησης και δυστυχώς, τα τελευταία ενάμιση με δύο χρόνια, και ψυχολογικής στήριξης. Οι αριθμοί έχουν διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Πέρσι είχαμε κλείσει τη χρονιά σε ότι αφορά τη Μέση Γενική και Τεχνική εκπαίδευση γύρω στις εξίμησι με εφτά χιλιάδες. Φαίνεται ότι με την έναρξη της χρονιάς φέτος θα υπάρχουν αυξημένοι αριθμοί, κάτι το οποίο θα γνωρίζουμε όμως το αργότερο με την πάροδο μίας βδομάδας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Γιατί η διαδικασία που ακολουθείται για το ποιος κρίνεται ότι θα τύχει στήριξης δεν μπορεί να βγει στην επιφάνεια, παρά μόνο με τις εγγραφές στα σχολεία.

Αύξηση του κονδυλίου Μαθητικής Πρόνοιας από 350.000 σε 600.000 ευρώ

ΕΡ: Πώς σκοπεύετε να καλύψετε τις ανάγκες των άπορων μαθητών;

ΑΠ: Αυτή είναι δέσμευση την οποία έχουμε υποβάλει και σε σύσκεψη, τελευταία με το Υπουργείο Παιδείας ότι θα συνεχίσουμε κι εμείς ως οργανωμένοι γονείς να συμβάλουμε στην απάμβλυνση αυτού του προβλήματος. Υπάρχει δέσμευση των φορέων που λειτούργησαν και τα προηγούμενα χρόνια και των Διευθύνσεων των σχολείων ότι θα συμβάλουν και αυτές και ευελπιστούμε ότι όσες και να είναι οι ανάγκες θα βρούμε τρόπο να τις καλύψουμε. Είτε αυτές θα καλυφτούν με την ενίσχυση του κονδυλίου του Υπουργείου Παιδείας για τη μαθητική πρόνοια, το λεγόμενο κονδύλι μαθητικής πρόνοιας, το οποίο με απόφαση του Υπουργείου έχει αυξηθεί από 350 χιλιάδες σε 600 χιλιάδες για τη χρονιά που ξεκινά φέτος, μετά από συμβολή ιδιωτικού φορέα. Έχει γίνει έκκληση σε ιδιωτικούς φορείς και όσους θα μπορούσαν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση οικονομικά με την κατάθεση ποσών σε αυτό το ταμείο της μαθητικής πρόνοιας.

Παράδειγμα προς μίμηση η Λεμεσός στο θέμα της μαθητικής πρόνοιας

Υπάρχει η δέσμευση από πλευράς εκκλησίας και το παράδειγμα της Λεμεσού είναι χαρακτηριστικό, το πώς έχουμε συντονιστεί οι διάφοροι φορείς, το οποίο είναι και σαν παράδειγμα προς μίμηση για τις άλλες επαρχίες.. Υπάρχει συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες Λεμεσού, με τη Μητρόπολη και τους οργανωμένους γονείς, με παρεμβάσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, σε επιχειρηματικό κόσμο της Λεμεσού. Στόχος να υπάρχει ένας συντονισμός, ώστε, με τη βοήθεια και του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού, να οργανωθεί με τέτοιο τρόπο η σίτιση στα σχολεία, να καλυφτούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι ανάγκες των σχολείων της Λεμεσού.

ΕΡ: Η φυγή πολλών αλλόγλωσσων μαθητών επηρεάζει στη μείωση του αριθμού των άπορων μαθητών;

ΑΠ:  Δεν σημαίνει ότι όποιος είναι αλλοδαπός στα σχολεία μας ότι είναι και άπορος και τυγχάνει στήριξης. Υπάρχει το θέμα των ΖΕΠ (Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας), όπου όλα τα παιδιά που φοιτούν σε αυτά τα σχολεία, κάτω από το καθεστώς των ΖΕΠ, σιτίζονται. Φέτος απ’ ότι μας έχει αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας θα υπάρχει διαφοροποίηση της πολιτικής. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι με το που φοιτά ένα παιδί σε σχολείο κάποιας συγκεκριμένης περιφέρειας, επειδή κατοικεί εκεί, ότι είναι αυτόματα και παιδία το οποίο πρέπει να τύχει είτε σίτισης, είτε οποιασδήποτε άλλης στήριξης. Άρα ένας αριθμός χρημάτων θα εξοικονομηθεί από εκεί.

Ένας στους εννέα οι αλλοδαποί στα σχολεία

Όμως να μην θεωρούμε ότι είναι τόσο μεγάλοι οι αριθμοί των αλλοδαπών στα σχολεία που τυγχάνουν στήριξης. Αυτό έχει επιφέρει αλλαγές σε άλλα ζητήματα, αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό σε ότι αφορά το θέμα της στήριξης των μαθητών στα σχολεία. Αυτό έχει να κάνει με το θέμα της μείωσης των μαθητών στη Μέση Γενική εκπαίδευση συνολικά. Είναι μικρή η αναλογία των αλλοδαπών. Με βάση μελέτες που έχουν γίνει είναι ένας στους εννέα. Οι πλείστοι από αυτούς συγκεντρώνονται σε κάποιες περιοχές. Πιο οξύ ήταν το «πρόβλημα» στην Πάφο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι στο κέντρο της πόλης. Αυτοί υποχρεωτικά μαζεύονταν σε δύο διαφορετικά σχολεία της περιοχής. Άρα υπήρχαν και μέχρι στιγμής υπάρχουν, σχολεία όπου ο αριθμός των αλλοδαπών μαθητών υπερβαίνει του αριθμού των Ελληνοκυπρίων. Είναι όμως συγκεκριμένα σχολεία, ένα σε κάθε πόλη, τουλάχιστον στη Μέση εκπαίδευση.

Αύξηση της εισροής μαθητών από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα

ΕΡ: Έχετε κάποια στοιχεία για εισροή μαθητών από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα;

ΑΠ: Τα τελευταία δύο χρόνια ο αριθμός των οποίων ζητούν να επανεγγραφούν είτε να γραφτούν στα δημόσια έχει αυξηθεί. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι σταμάτησε και η εγγραφή στα ιδιωτικά σχολεία. Όμως έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των μαθητών οι οποίοι ζητούν επανεγγραφή είτε εγγραφή στα δημόσια. Η συντριπτική πλειοψηφία των αλλοδαπών που είναι στην Κύπρο όσο παράξενο και να φαίνεται είναι στα δημόσια εκπαιδευτήρια, δεν είναι στον ιδιωτικό τομέα. Με τη φυγή των αλλοδαπών έχουν μειωθεί περισσότερο οι αριθμοί των παιδιών αυτών που φοιτούν στα δημόσια σχολεία και λιγότερο στα ιδιωτικά.

ΕΡ: Πόσο εύκολα ένας έφηβος δηλώνει ότι η οικογένειά του αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα; Υπάρχουν περιπτώσεις που το αποκρύβουν. Πως ενεργείτε σε τέτοιες περιπτώσεις; 

Οξύτερο το πρόβλημα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια

ΑΠ: Είναι γεγονός αυτό και όσο μεγαλώνει η ηλικία των μαθητών γίνεται πιο οξύ το πρόβλημα. Είναι πιο εύκολο για ένα παιδί του δημοτικού με μικρή προσπάθεια του δασκάλου στην τάξη να εκφραστεί. Είναι δυσκολότερο στα γυμνάσιο και ακόμα δυσκολότερο στα λύκεια. Εμείς το έχουμε δει και πρακτικά αυτό το ζήτημα τα τελευταία χρόνια που προσπαθούμε σαν Σύνδεσμοι Γονέων να λύσουμε το πρόβλημα. Ενώ καθοριζόταν ο αριθμός των παιδιών που θα έπρεπε να τύχουν σίτισης για παράδειγμα στα σχολεία, βλέπαμε ότι κάθε μέρα ο αριθμός κυμαινόταν. Δηλαδή δεν πήγαιναν 100% όλοι οι μαθητές που είχαν μπει σε έναν κατάλογο για να τυγχάνουν σίτισης, να ζητήσουν το σάντουιτς μαζί με τον χυμό, τα οποία προβλέπονταν για τη σίτιση. Είτε γιατί ντρέπονταν, γιατί δεν ήθελαν να στιγματιστούν, είτε πολλές φορές ήταν και ο τρόπος που γινόταν η διανομή αυτών των συσσιτίων.

Μέτρα για παροχή συσσιτίων μέσω των κυλικείων

Γι’ αυτό και πήραμε κάποια μέτρα ώστε τα συσσίτια να παρέχονται μέσω των κυλικείων. Δηλαδή και αυτά τα συσσίτια τα οποία προέρχονται και από άλλους φορείς, όπως είναι η Μητρόπολη και διάφοροι άλλοι ιδιωτικοί οργανισμοί, να δίνονται μέσω του κυλικείου, ούτως ώστε να μην υπάρχει διαφορά και να μην στιγματίζονται τα παιδιά. Αυτό σε κάποιο βαθμό επέδρασε θετικά. Εφαρμόστηκε με τη μέθοδο των κουπονιών και το σάντουιτς, το οποίο δίνεται είναι πανομοιότυπο με εκείνο το οποίο πουλιέται μέσω των κυλικείων.

Σημαντική η συμβολή των ίδιων των συμμαθητών

Έχουν γίνει πάρα πολλές ενέργειες και από πλευράς των ίδιων των μαθητών. Όχι μόνο των Κεντρικών Μαθητικών Συμβουλίων, αλλά και των ίδιων των συμμαθητών τους. Είναι τεράστια η βοήθεια που παίρνουμε από τους μαθητές γιατί αυτοί ζουν καθημερινά τους συμμαθητές τους. Ήταν πάμπολλες οι φορές, και το λέω με όλη την ειλικρίνεια, συγκινητική η συνεισφορά και των ίδιων των μαθητών στην επίλυση κάποιου προβλήματος.

Στόχος η κάλυψη αναγκών και εκτός σχολικής περιόδου

Δίνουμε βάρος σε αυτόν τον τομέα, γιατί δεν είναι μόνο η σίτιση είναι και η ένδυση και η υπόδηση. Ένας στόχος που θέτουμε για αυτή την χρονιά είναι να βρεθεί τρόπος, σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους φορείς-ήδη ξεκινήσαμε τη συζήτηση του θέματος-για το πώς καλύπτουμε τις ανάγκες αυτών των μαθητών και κατά τις περιόδους που είναι κλειστά τα σχολεία. Γιατί αν ένας έχει ανάγκη σίτισης όταν πηγαίνει στο σχολείο τα σαββατοκύριακα τι γίνεται ή στις διάφορες αργίες; Το πρόβλημα δεν παύει να υφίσταται. Άρα πρέπει να βρούμε κάποιο τρόπο, πάντα σε συντονισμό ενεργειών με το Υπουργείο Παιδείας και των υπόλοιπων φορέων οι οποίοι έχουν δεσμευτεί σε αυτόν τον τομέα, να δούμε με ποιον τρόπο λύνεται και εκτός σχολικής  περιόδου το πρόβλημα στήριξης των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους.

Συγκεκριμένες οι προτάσεις με τη νέα σχολική χρονιά

ΕΡ: Υπάρχουν συγκεκριμένες σκέψεις ως προς το θέμα αυτό;

ΑΠ: Μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων έχει γίνει σε σύσκεψη στο Υπουργείο και με την έναρξη της νέας σχολική χρονιάς θα επανέλθουμε όλοι οι φορείς με συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς θα δράσουμε σε αυτόν τον τομέα. Όμως θέλω να τονίσω ότι γίνονται πάρα πολλά σε αυτόν τον τομέα, αλλά έχουμε συμφωνήσει κάτι το οποίο πιστεύουμε ότι έτσι πρέπει να είναι. Είναι πάρα πολύ λεπτό το ζήτημα και αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να τυγχάνουν ούτε εκμετάλλευσης για προβολή κάποιων φορέων είτε αυτοί είναι εθελοντικοί, είτε ιδιωτικοί, ακόμα και κυβερνητικών υπηρεσιών. Άρα, πολλές από αυτές τις δράσεις, ενώ γίνονται δεν υπάρχει ανάγκη και δεν χρειάζεται να βγαίνουν στην επιφάνεια. Έχουν να κάνουν με προσωπικά δεδομένα πάρα πολλών οικογενειών, με καταστάσεις οικονομικές και άλλες, και επειδή θα υπάρχει πιο αυξημένο πρόβλημα, είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο πώς θα χειριζόμαστε αυτές τις περιπτώσεις.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










199