Στη νέα εποχή πρωτεύοντα ρόλο έχουν τα πανεπιστήμια, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής


Τα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο καθώς διανύουμε την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, εκφράζοντας την προσδοκία της Βουλής να καταστεί καταλύτης στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας φορέων που θα αποτελέσει οδηγό ανάπτυξης και εφαρμογής της τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.
 
Χαιρετίζοντας τη δεύτερη ημέρα της τελετής αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι οι συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις σε έναν πολυσύνθετο κόσμο που μεταβάλλεται καθημερινά, όπου η τεχνολογία βρίσκεται σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δράσης και δραστηριότητας, η πανεπιστημιακή μόρφωση και η επιστημονική κατάρτιση καθίστανται θεμέλιο και προνόμιο, "αφού παρέχουν τη δυνατότητα στον άνθρωπο να διεκδικήσει και να εξασφαλίσει μία θέση εργασίας σε νευραλγικούς τομείς της αγοράς σε ένα ολοένα αυξανόμενο ομολογουμένως ανταγωνιστικό περιβάλλον". 

Υποδεικνύοντας πως διανύουμε την εποχή της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, την εποχή των τεράστιων τεχνολογικών επιτευγμάτων που επιφέρουν ριζικές αλλαγές στις παραγωγικές, εργασιακές, οικονομικές και κατ’ επέκταση κοινωνικές και πολιτικές δομές παγκοσμίως, σημείωσε ότι σε έναν τέτοιο κόσμο " επιβάλλεται να επαγρυπνούμε, ώστε οι ευκαιρίες ανάπτυξης που προκύπτουν να μην αποβαίνουν σε βάρος του ανθρώπου, αλλά να διανοίγουν νέους ορίζοντες και προοπτικές", συμπλήρωσε.
 
Ο κ. Συλλούρης τόνισε πως, στο πλαίσιο αυτό, τα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο, καθώς, "ευρισκόμενα παγκοσμίως στον πυρήνα αυτών των αλλαγών ως φορείς, αλλά και ως υποκινητές τους, μπορούν και πρέπει να εισαγάγουν την ανθρωπότητα στη νέα εποχή, διαφυλάσσοντάς την από τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύουν και αξιοποιώντας τις τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου που δημιουργούνται". 
 
Την αποστολή αυτή έχει ταχθεί, ανάμεσα στα άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας, να υπηρετήσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, υπογραμμίζοντας ότι σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο πρωτοποριακό πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση, που προωθεί την αριστεία στην εκπαίδευση και την έρευνα σε τομείς αιχμής. 
 
"Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να διακριθεί παγκοσμίως και να αναδειχθεί στη συνείδηση του λαού ως ένα από τα καλύτερα στην Κύπρο", ανέφερε και συνεχάρη τις πρυτανικές αρχές, το ακαδημαϊκό προσωπικό και τους φοιτητές.
 
Δημιουργώντας προστιθέμενη αξία με δράσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της έρευνας, της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, συνέχισε, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου παράγει και διαχέει επιστημονική γνώση στην κοινωνία και κατά αυτόν τον τρόπο καθίσταται πολύτιμος αρωγός της πολιτείας και βασικός μοχλός ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτιστικό. 

Στο χαιρετισμό του, ο κ. Συλλούρης υπενθύμισε πως η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει μια σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του κοινοβουλίου και των πανεπιστημίων του τόπου και πως "πέρα από τα μνημόνια συνεργασίας που έχουμε συνυπογράψει, ξεκινήσαμε πριν από τρία περίπου χρόνια τον διάλογο γύρω από την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με απώτερο στόχο τη δημιουργία πλαισίου μηχανισμού που θα καταστήσουν την Κύπρο συμμέτοχη και ενεργό δρώσα στις κοσμογονικές εξελίξεις που συντελούνται".

Προσδοκία μας, τόνισε, "να καταστούμε καταλύτης στη δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας φορέων που θα αποτελέσει οδηγό ανάπτυξης και εφαρμογής της τεχνολογικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να υλοποιηθούν τομείς της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης".

Ο Πρόεδρος της Βουλής κάλεσε το Πανεπιστήμιο να συμμετάσχει στην προσπάθεια αυτή "με τα ισχυρά όπλα της επιστημοσύνης και της τεχνογνωσίας που διαθέτετε" και εξέφρασε την προσδοκία του για συνεργασία και συμμετοχή, τόσο των καθηγητών, όσο και των φοιτητών, αλλά και των γονέων τους, στη λειτουργία του θεσμού της Παράλληλης Βουλής, που εγκαθιδρύει το κοινοβούλιο, με στόχο να ενισχυθεί η συμμετοχική δημοκρατία, η διαφάνεια και η πολιτότητα αλλά και να αξιοποιηθεί η επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία που παράγονται στον τόπο μας.

"Η ειδική σχέση με μέλη της ακαδημαϊκής κοινωνίας, που έχουμε εγκαθιδρύσει με συστηματικό τρόπο, προσδοκούμε με τη δική σας συνδρομή να συνεχιστεί και αναβαθμιστεί", είπε και κατέληξε λέγοντας ότι το όραμα είναι κοινό, επενδύοντας στη γνώση, στον άνθρωπο, στο αύριο, ανταποκρινόμενοι στο ηχηρό κάλεσμα της νέας εποχής.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










854