Στην καρδιά των οικονομικών εξελίξεων της ΕΕ η Κύπρος σήμερα και αύριο


"Οι δύο σύνοδοι πραγματοποιούνται μετά την ανακοίνωση του προγράμματος «Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές», το οποίο επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε απεριόριστες αγορές ομολόγων κρατών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρηματοδότησης, της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας από το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά και των προτάσεων της Κομισιόν για τον Μηχανισμό Ενιαίας Εποπτείας των τραπεζών στην Ευρωζώνη. Ενδεικτική της σημασίας των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και η παρουσία της Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Στη συνεδρία του Eurogroup, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα συζητηθεί η δημοσιονομική κατάσταση στις χώρες  που έχουν ζητήσει ή έχουν λάβει οικονομική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Κύπρος).

Στο επίκεντρο της συνεδρίας θα βρεθεί κυρίως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ισπανική οικονομία και το κατά πόσον η χώρα θα ζητήσει οικονομική στήριξη, πέραν των 100 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν από την ΕΕ για στήριξη των ισπανικών τραπεζών. Η Μαδρίτη, διά του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, έχει αποκλείσει επανειλημμένα την προσφυγή της  χώρας του στο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, δηλώνοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει βοήθεια από το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ.

Κατά τη συνεδρία, ο Έλληνας Υπουργός Γιάννης Στουρνάρας θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το περίγραμμα του πακέτου περισυλλογής, ύψους 11,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο τραπεζικός τομέας θα βρίσκεται στο επίκεντρο της Ατυπης Συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ που αρχίζει ουσιαστικά με γεύμα που θα παραθέσει ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή.

Στη διήμερη συνεδρία, στην οποία θα συμμετέχουν και οι Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης, ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Κομισιόν για το Μηχανισμό Ενιαίας Εποπτείας των τραπεζών της, οι οποίες αναθέτουν στην ΕΚΤ την ευθύνη της εποπτείας όλων των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Στόχος της πρότασης της Κομισιόν για τη δημιουργία του Μηχανισμού Ενιαίας Εποπτείας είναι η αποφυγή στο μέλλον προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο τραπεζικός τομέας σε πολλά κράτη μέλη. Η Κομισιόν φιλοδοξεί να τεθούν σε ισχύ τα μέτρα από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Σημειώνεται ότι η θέσπιση ενός αποτελεσματικού μηχανισμού τραπεζικής εποπτείας τέθηκε ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις 29 Ιουνίου όπως ο ΕΜΣ προβαίνει σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών στην Ευρωζώνη, χωρίς τα κράτη να επωμίζονται το κόστος ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τους τομέα".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










159