Στην κατηγορία αιειφορίας “Gold” το κτήριο Συμβουλίου–Συγκλήτου του Παν. Κύπρου


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου Συμβουλίου-Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης», που έγινε εξ ολοκλήρου από συνεργασίες μελών της κοινότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκτός από την ενεργειακή απόδοση που προσδιορίστηκε με χρήση του κυπριακού λογισμικού αξιολόγησης iSBEM—cy, εκτιμήθηκε επίσης και ο παράγοντας αειφορίας που εμπεριέχεται στον κύκλο ζωής του κτιρίου σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα αξιολόγησης BREEAM και LEED.

Η πιστοποίηση ενεργειακής απόδοσης με το λογισμικό αξιολόγησης iSBEM—cy, κατατάσσει το κτήριο στην ενεργειακή κατηγορία «Γ» προσδιορίζοντας την ετήσια κατανάλωση του σε 341 KWh/m2 ετησίως. Η επιμέρους ανάλυση των αποτελεσμάτων του λογισμικού που αφορούν το σύστημα θέρμανσης του κτιρίου, τη συμβολή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την τελική κατάταξη του κτηρίου, οδήγησε επίσης και σε προτάσεις βελτίωσης του λογισμικού iSBEM—cy με στόχο την πληρέστερη και ακριβέστερη εκτίμηση της ενεργειακής κατάταξης των κτηρίων στην Κύπρο μελλοντικά.

Ο προσδιορισμός του συντελεστή αειφορίας που χαρακτηρίζει το κτήριο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των πιστοποιητικών αξιολόγησης BREEAM και LEED, τα οποία έχουν υλοποιηθεί γύρω από τους βασικούς άξονες της αειφορίας, όπως προσδιορίστηκαν από την έκθεση του Brundland και την μεθοδολογία “Cradle to Cradle” του William McDonough. Τα αποτελέσματα κατατάσσουν το κτήριο στις ανώτατες κλίμακες αειφορίας “Gold”, αφού η βαθμολογία που συγκέντρωσε ήταν εξαιρετικά υψηλή και στις δύο αξιολογήσεις (62 βαθμοί στην κλίμακα LEED και 62.62 στην κλίμακα BREEAM).

Το κτήριο Συμβουλίου- Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» συνδυάζει κλασικά με υψηλά τεχνολογικά συστήματα, πληροί αρκετές από τις προϋποθέσεις που περιγράφονται από τα δύο πιστοποιητικά, παρουσιάζοντας έναν ισχυρά περιβαλλοντικό χαρακτήρα και θέτοντας τις απαραίτητες βάσεις για βελτίωση.

Η λεπτομερής μελέτη εκπονήθηκε από τη μεταπτυχιακή φοιτήτρια Ελευθερία Πολυχρονίδου του Τμήματος Μηχανικών Μηχανολογίας και Κατασκευαστικής στο πλαίσιο εκπόνησης της μεταπτυχιακής της διατριβής, σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Χαραλάμπους Μηχανολόγο Μηχανικό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, που παρείχε όλα τα απαραίτητα δεδομένα και στοιχεία του κτηρίου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










118