Την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 5 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου θα πραγματοποιηθεί η τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Το τελετουργικό περιλαμβάνει:
Αποφοίτηση φοιτητών του τεταρτοετούς ιατρικού προγράμματος MBBS (Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery) που προσφέρεται σε συνεργασία με το St George’s, University of London (γύρω στους 60 απόφοιτους)
Αποφοίτηση ιατρών με το μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Οικογενειακή Ιατρική (Post Graduate Diploma in Family Medicine) που προσφέρεται από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και προετοιμάζει επαγγελματίες υγείας για το ΓΕΣΥ (7 ιατροί)
Αποφοίτηση κλινικού και ακαδημαϊκού προσωπικού με το μεταπτυχιακό πιστοποιητικό στην ιατρική εκπαίδευση (Post Graduate Certificate in Healthcare and Biomedical Education) που προσφέρεται από το St George’s, University of London (6 άτομα)
Δύο αναγορεύσεις:
Σε Επίτιμο Διδάκτορα Ιατρικής τον Καθηγητή Ανδρέα Αδάμ
Ο Ανδρέας Αδάμ είναι καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διευθυντής των τμημάτων Ακτινολογίας, Πυρηνικής Ιατρικής και Ιατρικής Φυσικής. Ο κ. Αδάμ αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας από τους κορυφαίους επεμβατικούς ακτινολόγους. Ήταν ο πρώτος παγκόσμια που διορίστηκε σε έδρα Επεμβατικής Ακτινολογίας, και το τμήμα του προσελκύει ερευνητές από όλο τον κόσμο.
Ο Ανδρέας Αδάμ αντιλήφθηκε την ανάγκη να αλλάξει ο χαρακτήρας της επεμβατικής ακτινολογίας από τεχνική σε κλινική ειδικότητα, για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και ασφαλής χρήση των μεθόδων της. Το 1992 προέτρεψε το Βασιλικό Κολλέγιο Ακτινολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα σπουδών στην επεμβατική ακτινολογία και ηγήθηκε επιτροπής που δημιούργησε κατάλληλο πρόγραμμα, μέσω του οποίου η εκπαίδευση των ειδικευομένων σ’ αυτό τον τομέα της ιατρικής έχει αλλάξει ριζικά. Αργότερα, ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Επεμβατικής Ακτινολογίας, ηγήθηκε παρόμοιων προσπαθειών στην Ευρώπη, που οδήγησαν στην αναγνώριση της Επεμβατικής Ακτινολογίας ως επίσημης ειδικότητας στον τομέα της Ακτινολογίας.
Σε Επίτιμο Διδάκτορα Ιατρικής τον Καθηγητή Peter Kopelman
O Peter Kopelman, υπό την ιδιότητά του Πρυτάνεως της Ιατρικής Σχολής του St George’s, University of London, από το 2008 μέχρι το 2015, έπαιξε σημαντικό ρόλο στη δημιουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας το 2011. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως πρύτανης υπογράφηκε μακροπρόθεσμη εταιρική συμφωνία μεταξύ των δύο ιατρικών σχολών και επεκτάθηκε η συνεργασία στα προσφερόμενα ιατρικά προγράμματα.
Ο Peter Kopelman είχε μια εξαιρετική καριέρα ως γιατρός, ερευνητής και ακαδημαϊκός. Το ερευνητικό του έργο για την παχυσαρκία και τον διαβήτη τον οδήγησε να ιδρύσει το 1980 την πρώτη κλινική παχυσαρκίας στο Royal London Hospital η οποία απέκτησε μεγάλη φήμη και δέχεται παραπομπές από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Υπό την ιδιότητά του ως προέδρου και μέλους μιας πληθώρας ιατρικών εταιρειών, ακαδημαϊκών επιτροπών και οργανισμών υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Peter Kopelman διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη χάραξη πολιτικής τόσο στην Εθνική Υπηρεσία Υγείας όσο και στην ιατρική εκπαίδευση.
Ανακοίνωση νικητή του διεθνούς βραβείου Πάνος Εγγλέζος
Από φέτος η Ιατρική Σχολή και η Διεθνής Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας θα απονείμουν ανά διετία το διεθνές βραβείο ‘Πάνος Εγγλέζος’ στο άτομο που με τη δράση και τη συνεισφορά του θα έχει διαπρέψει στον τομέα διαταραχών της αιμοσφαιρίνης ή/και της δημόσιας υγείας. Το βραβείο θα συνοδεύεται και με το χρηματικό ποσό των δέκα χιλιάδων δολαρίων. Ο πρώτος νικητής του βραβείου είναι ο καθηγητής φυσικής Tim St Pierre από την Αυστραλία που θα βρίσκεται στην τελετή για να παραλάβει το βραβείο.
Τα κύρια επιστημονικά ενδιαφέροντα του Tim St Pierre είναι η εφαρμογή της φυσικής στην ιατρική και τη βιοτεχνολογία. Ένα σημαντικό μέρος του έργου του έχει στόχο την προσπάθεια να βελτιωθεί η τεχνολογία οργάνων παρακολούθησης ασθενών με θαλασσαιμία, με στόχο τόσο τη βελτίωση της διαχείρισης των συνθηκών όσο και την προώθηση της γνώσης σε σχέση με τη θαλασσαιμία. Ο Tim St Pierre έχει αναπτύξει τη μη επεμβατική τεχνολογία μέτρησης του σιδήρου στο ήπαρ γνωστή ως FerriScan, η οποία έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο ασχολούμαστε με τα προβλήματα της υπερφόρτωσης σιδήρου σε ασθενείς με θαλασσαιμία. Μέχρι στιγμής έχει χρησιμοποιηθεί σε περισσότερους από 30.000 ασθενείς σε όλο τον κόσμο, και έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας.