Στις 8 Φεβρουαρίου νέα συνάντηση της Επ. Αξιολόγησης με εμπλεκόμενους, προσπάθεια για κοινή πρόταση


 Ηλίας Μαρκάτζιης: Εκφράστηκε η επιθυμία για να δοθεί μια μικρή παράταση, έτσι ώστε να συνεννοηθούν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους.

Γ. Σωκράτους: Είμαστε εναντίον των δύο εξεταστικών περιόδων, είμαστε εναντίον του κλεισίματος των σχολείων για να λειτουργήσουν αυτές οι δύο εξεταστικές περίοδοι. 

ΚΥΠΕ - Παράταση 15 ημερών, σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής πρότασης για την αξιολόγηση του μαθητή/-τριας από τους εμπλεκόμενους φορείς, δόθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση, στο Υπουργείο Παιδείας, μεταξύ της Επιτροπής για την Αξιολόγηση του μαθητή και των εκπαιδευτικών οργανώσεων, οργανωμένων γονιών, μαθητών και της Παιδοβουλής, στην παρουσία του αναπληρωτή Διευθυντή του Υπουργείου Παιδείας Ηλία Μαρκάτζιη.

Όπως αναφέρθηκε σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, η οποία διήρκησε σχεδόν δυόμιση ώρες, έχει οριστεί νέα συνάντηση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους για τις 8 Φεβρουαρίου, στις 9 το πρωί, ενώ η σημερινή συνάντηση κρίθηκε από όλους ως εποικοδομητική.   
Εκπαιδευτικές οργανώσεις, οργανωμένοι γονείς και μαθητές, στις δηλώσεις τους ανέφεραν ότι φαίνεται να υπάρχει σε πολλά σημεία σύγκλιση απόψεων και έτσι, την ερχόμενη εβδομάδα αποφάσισαν να συναντηθούν σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί εκείνο το πλαίσιο θέσεων, το οποίο να είναι κοινό και από κοινού μετά να το προωθήσουν στο Υπουργείο, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον μαθητή.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας Ηλίας Μαρκάτζιης ανέφερε ότι έχει γίνει σήμερα μια πολύ εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και πρόσθεσε ότι έγιναν μερικές τοποθετήσεις από όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκομένους.
«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε η επιθυμία για να δοθεί μια μικρή παράταση, έτσι ώστε να συνεννοηθούν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους. Αυτή ήταν η παράκληση», σημείωσε.
 Έτσι, συνέχισε ο κ. Μαρκάτζιης, έδωσαν μια μικρή προθεσμία και στις 8 του Φεβρουαρίου θα έχουν νέα συνάντηση, «ούτως ώστε να έχουμε τις τελικές απόψεις της κάθε πλευράς και υπάρχει υπό τα δεδομένα, η δυνατότητα να έχουμε από κάποιους φορείς κοινή τοποθέτηση, ούτως ώστε να απλοποιήσουμε τα πράγματα».
Οπως είπε, «θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο και ότι θα βρεθεί μια κοινή συνιστώσα, ούτως ώστε να προχωρήσουμε με το θέμα».
Ερωτηθείς αν η κοινή πρόταση θα έρθει από εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, ο κ. Μαρκάτζιης είπε ότι πιθανόν, προσθέτοντας ότι ήταν μια εισήγηση του Προέδρου των γονιών της Μέσης Εκπαίδευσης.
«Φάνηκε ότι υπάρχει μια κοινή βάση στις απόψεις και ζητήθηκε αυτή η παράταση για να συνεννοηθούν μεταξύ τους, όσοι επιθυμούν να συνεννοηθούν, ούτως ώστε να έχουμε ένα κοινό σύνολο απόψεων για να απλοποιούμε τα πράγματα, γιατί, αντιλαμβάνεστε, οι εμπλεκόμενοι είναι πολλοί, αν ο καθένας με το δικό του τρόπο τοποθετηθεί σε κάποια πράγματα, τα πράγματα δυσκολεύουν, ενώ αν καταφέρουμε να έχουμε κοινές απόψεις από ένα αριθμό εμπλεκομένων, αυτό θα απλοποιήσει τα πράγματα», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Παιδείας είπε ότι δεν θέλουν να βάλουν στενά χρονοδιαγράμματα και τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο».
«Έχουμε υπόψη μας αυτό τον περιορισμό του χρόνου, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μας να βάλουμε τις διάφορες πλευρές σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικηφόρου, σε δηλώσεις του είπε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση σήμερα μέσα στα πλαίσια της Επιτροπής Αξιολόγησης του μαθητή.
Όπως είπε, σαν Παγκύπρια Συνομοσπονδία τοποθετήθηκαν σε μια γενική ενημέρωση για το ποιες είναι βασικά οι θέσεις τους.
«Ακούγοντας και τους άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους διαπιστώσαμε ότι σε πολλά σημεία υπάρχει σύγκλιση και ίσως μέσα από μία συζήτηση να μπορέσουμε να υπάρξει μια κοινή πρόταση, η οποία θα βοηθήσει και το διάλογο αλλά και την εξέλιξη, έτσι ζητήσαμε και δόθηκαν 15 μέρες παράταση, όπου θα διαβουλευτούμε μεταξύ μας τόσο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις όσο και με τους μαθητές, σε μια προσπάθεια εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις να καταγραφούν και αν είναι δυνατόν να επανέλθουμε στις 8 Φεβρουαρίου με μια κοινή πρόταση όπου θα διευκολύνει την εξέλιξη και να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όσο πιο εύκολα γίνεται», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, έχοντας δίπλα του τον Πρόεδρο της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτη Λυσάνδρου και τον ΓΓ της ΠΟΕΔ Χάρη Χαραλάμπους, σε δηλώσεις του είπε ότι ως ΟΕΛΜΕΚ προσήλθαν στη συνάντηση όπως και οι υπόλοιπες οργανώσεις, κατέθεσαν σήμερα τις πρώτες απόψεις, τους προβληματισμούς τους και ζήτησαν διευκρινήσεις για πολύ συγκεκριμένα ζητήματα.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι ως ΟΕΛΜΕΚ έθεσαν τη θέση τους για το επίμαχο, γι’ αυτούς, ζήτημα, των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων, «που στην ουσία αφορά το ευρύτερο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή» και πρόσθεσε ότι θα επανέλθουν στις 8 Φεβρουαρίου.
«Μέχρι τότε, θα γίνει μια προσπάθεια με τους εμπλεκόμενους φορείς, τους οργανωμένους γονείς, τους οργανωμένους μαθητές, τις εκπαιδευτικές οργανώσεις για να δούμε ακριβώς εάν μπορεί να εξευρεθεί εκείνο το πλαίσιο θέσεων, το οποίο να είναι κοινό και από κοινού μετά να προωθήσουμε αυτές τις σκέψεις, αυτές τις προτάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον μαθητή, το συμφέρον του μαθητή, και πώς ακριβώς θα βελτιωθεί το υφιστάμενο σύστημα, με τρόπο που πραγματικά να είναι αποτελεσματικό, αποδοτικό και πάντα προς όφελος του μαθητή», συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση αν η βασική κοινή θέση είναι ότι διαφωνούν με τις εξετάσεις, ο κ. Σωκράτους είπε πως σε ό,τι αφορά την ΟΕΛΜΕΚ, «εμάς είναι ειλημμένη απόφαση, όπως καλά γνωρίζετε και δεσμευτική ότι είμαστε εναντίον των δύο εξεταστικών περιόδων, είμαστε εναντίον του κλεισίματος των σχολείων για να λειτουργήσουν αυτές οι δύο εξεταστικές περίοδοι, με όλα όσα συνεπάγονται αυτά τα ζητήματα, δηλαδή ότι υπάρχει ένα ήδη τεράστιο θέμα που αφορά τον όγκο της διδακτέας ύλης, υπάρχουν πολλές άλλες παρενέργειες, τις οποίες έχουμε πει κατ’ επανάληψη σε ανακοινώσεις μας».
«Συνεπώς, είναι η γνωστή η θέση της ΟΕΛΜΕΚ και δεδομένη σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις στο τέλος των τετραμήνων. Όμως, όπως το έχουμε πάλι ξαναπεί, είναι δεδομένο ότι η αξιολόγηση είναι απαραίτητη, χρειάζεται, αυτό που χρειάζεται να εξευρεθεί είναι η απαραίτητη φόρμουλα, ούτως ώστε να λειτουργήσει, όπως έχω πει, προς όφελος πρωτίστως των μαθητών μας», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ Παναγιώτης Γεωργίου, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα κατατέθηκαν διαφωνίες, εισηγήσεις, ενώ έγιναν και διευκρινιστικές ερωτήσεις.
«Εμείς σαν ΠΣΕΜ ξεκαθαρίσαμε τη διαφωνία μας με το Σχέδιο Αξιολόγησης που την στιγμή προνοεί εξετάσεις ανά τετράμηνο, εφόσον κατ’ εμάς οι συγκεκριμένες εξετάσεις πλην των άλλων αναιρούν τα όσα θετικά προνοούνται στο συγκεκριμένο σχέδιο αξιολόγησης. Θα επιδιώξουμε να υπάρχει συνάντηση με τους άλλους εκπαιδευτικούς εταίρους τόσο τους γονιούς όσο και τους καθηγητές, με τους οποίους είδαμε ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά, έτσι ώστε να γίνει μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας κοινής πρότασης για το καλό της παιδείας μας και των σχολείων μας», ανέφερε.
Σε καμία περίπτωση, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, το μαθητικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την εφαρμογή των συγκεκριμένων εξετάσεων, οι οποίες πρόκειται να αποτελέσουν μια συντηρητική στροφή για την παιδεία του τόπου.
«Οπότε εμείς αναμένουμε τη συνάντηση που θα έχουμε με τους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς εταίρους, έτσι ώστε να έρθουμε στις 8 Φεβρουαρίου, όσο πιο κοντά γίνεται για να καταθέσουμε κάτι ολοκληρωμένο το οποίο θα είναι πρώτα απ’ όλα προς όφελος του μαθητή και της παιδείας του τόπου», σημείωσε.  
Ο εκπρόσωπος της κυπριακής Παιδοβουλής Μιχάλης Τσαγγαρίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι η Παιδοβουλή συμμετείχε στην Επιτροπή της διαμόρφωσης του ενιαίου συστήματος αξιολόγησης του μαθητή και έχει τονίσει αρκετές φορές πως είναι με μεγάλη χαρά που βλέπουν πως εγκαθιδρύεται μια νέα φιλοσοφία να διέπει πλέον την αξιολόγηση, η οποία βρίσκει όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους σύμφωνους.
«Αυτό το οποίο έχουμε τονίσει σήμερα και αυτό το οποίο λέμε είναι πως θα πρέπει να υπάρξουν αυτές οι προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε αυτό το σύστημα αξιολόγησης με τρόπο που να λειτουργεί προς όφελος του μαθητή», συμπλήρωσε.
Ανέφερε πως συγκεκριμένα έχουν πει ότι είναι αναγκαία η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε όλα τα θέματα που άπτονται της αξιολόγησης των μαθητών/-τριών, η προσαρμογή της διδακτέας ύλης ώστε να συνάδει με τον εκπαιδευτικό χρόνο αλλά και ο εκσυγχρονισμός των αναλυτικών προγραμμάτων, ώστε να συνάδουν με την φιλοσοφία της αξιολόγησης, η πρόβλεψη επαρκούς χρόνου για την εφαρμογή άλλων μορφών αξιολόγησης πέραν της γραπτής και η δημιουργία τράπεζας υλικού αξιολόγησης για όλες τις μορφές αξιολόγησης .
Ανέφερε, επίσης, ότι διεξάχθηκε η σημερινή συνάντηση σε ένα θετικό κλίμα και φάνηκε ξεκάθαρα πως υπάρχει το περιθώριο για σύγκλιση.
«Θα επιδιώξουμε συναντήσεις με όλους τους εκπαιδευτικούς εταίρους και ευελπιστούμε πως θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αυτό το συμβιβαστικό πλαίσιο, που θα ωφελεί τον μαθητή», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










596