Στο βωμό του εκσυγχρονισμού...


ΤΟΥ ΠΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ*  

Η βιτρίνα του λεγόμενου εκσυγχρονισμού, συγκεντρώνει συνήθως το ενδιαφέρον, κάθε φορα που υποβάλλεται ένα νεό σχέδιο ή παρουσιάζεται μια νέα καινοτομία. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, όπου η βιτρίνα-εικόνα υπερτιμάται με αποτέλεσμα να αποκρύβονται οι ουσιαστικές διαστάσεις ή ακόμη και επιπτώσεις που προκύπτουν με την επερχόμενη αλλαγή.

Η περσινή πρόταση για το Νέο Σχέδιο Διορισμού αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού που έχω αναφέρει. Ένα σχέδιο το οποίο με την εφαρμογή του  θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια προς την ανεργία εκατοντάδες συναδέλφων δημιουργώντας φρούδες ελπίδες σε χιλιάδες άλλους αδιόριστους εκπαιδευτικούς. Ένα σχέδιο το οποίο στο όνομα του εκσυγχρονισμού και της ανανέωσης προσπάθησε να πείσει πως θα επέλθουν τέτοιες αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, τέτοιες που θα το άλλαζαν ριζικά προς το καλύτερο.

Στη Δημοτική Εκπαίδευση, αν κάποιος έβλεπε και λίγο πιο μέσα από τη βιτρίνα του εκσυγχρονισμού, θα ανακάλυπτε πως με τον ελάχιστο αριθμό των διορισμών στα επόμενα δέκα χρόνια, το μόνο αποτέλεσμα που θα είχαμε, θα ήταν η εναλλαγή των ατόμων που θα εργάζονται με το καθεστώς του συμβασιούχου και του αντικαταστάτη. Εδώ προκύπτει και η ηθική διάσταση την οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο κάθε εκφραστής του οποιουδήποτε εκσυγχρονισμού.

Η ηθική διάσταση η οποία προέρχεται από το σεβασμό στην ανθρώπινη οντότητα. Πόσο ηθικό είναι να οδηγείς εργαζόμενους στην ανεργία και να τους αντικαθιστάς κάθε χρόνο με άλλους;  Την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου το Υπουργείο Παιδείας πρόκειται να δώσει τρεις νέες προτάσεις στις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις. Ελπίδα όλων να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη η πιο πάνω διαπίστωση.

Οι προτάσεις εκσυγχρονισμού που δεν εστιάζουν μόνο στα τυπικά και που δεν μένουν στη βιτρίνα, αλλά λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τα ουσιαστικά στοιχεία και τις ηθικές διαστάσεις μπορούν να πετύχουν το σκοπό τους. Ευελπιστούμε πως τέτοιες θα είναι και οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας.

Αλλιώς, και πάλι ο επονομαζόμενος εκσυγχρονισμός δεν θα βρει καν τον τρόπο να πλησιάσει τα θεμέλια του εκπαιδευτικού μας συστήματος.

*Αντιπρόεδρος ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Γ. Οργανωτικός ΠΟΕΔ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











114