Στο Φορέα Διαμόρφωσης Εκπαιδευτικής Πολιτικής και στο Φορέα Διαχείρισης τα προγράμματα ΙΔΑΒΕΠ


Αρμόδια Αρχή για τα προγράμματα του υπό διάλυση ΙΔΑΒΕΠ θα είναι πλέον ο Φορέας Διαμόρφωσης Εκπαιδευτικής Πολιτικής και ο Φορέας Διαχείρισης των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Με την κατάργηση του ΙΔΑΒΕΠ επανέρχονται όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα κάτω από την ομπρέλα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μια πρακτική που ίσχυε και πριν από τη σύσταση του ΙΔΑΒΕΠ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Paideia-News.com, το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται εξορθολογισμός στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων, αφού, τόσο ο Φορέας Διαμόρφωσης Εκπαιδευτικής Πολιτικής, όσο και ο Φορέας Διαχείρισης τους είναι ο ίδιος. Επί της ουσίας, θεωρεί ότι έγινε μια δραστική αλλαγή που επίφερε κατάργηση αχρείαστων δομών.

Το Paideia-News.com αποκαλύπτει κάποια από τα δεδομένα που οδήγησαν το Υπουργείο Παιδείας  σε αυτή την αλλαγή:

1) Το θέμα απασχόλησε αρκετά. Υπήρχαν διάφορες επιλογές για υπηρεσίες εκπαίδευσης, όπως περιγράφονται στις νομοθεσίες (π.χ. Ο περί Δημοσίων Συμβάσεων Νόμος, Ο περί δημόσιας υπηρεσίας νόμος, ο περί δημόσιας εκπαιδευτικής υπηρεσίας νόμος, κλπ). Σε αυτές περιλαμβάνονται η πρόσληψη Μόνιμων Εκπαιδευτικών, Έκτακτων Εκπαιδευτικών, Ωρομίσθιου Προσωπικού, Προσωπικού Ορισμένης ή Αορίστου Διαρκείας και η Αγορά Υπηρεσιών.  Κατέληξε στην επιλογή της Αγοράς Υπηρεσιών, γιατί αυτή είναι η πρακτική που χρησιμοποιείται για μια σειρά από άλλα προγράμματα του ΥΠΠ (Μεταλυκειακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, Διδασκαλία Ελληνικής σε Αλλόγλωσσους, Ζώνες Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας). Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η ομοιομορφία στον τρόπο λειτουργίας και διαχείρισης όλων των προγραμμάτων του ΥΠΠ.

2) Η Αγορά Υπηρεσιών έχει μεγαλύτερη  επιλεξιμότητα δαπανών, σε περίπτωση που κάποια από τα προγράμματα αυτά να υποβληθούν για συγχρηματοδότηση από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου του 2014-2020. Εφόσον στα προγράμματα ΜΙΕΕΚ, Διδασκαλίας Ελληνικής σε αλλόγλωσσους και ΖΕΠ χρησιμοποιείται με επιτυχία αυτή η μέθοδος, είναι κατά την άποψή μου προφανές ότι είναι η πλέον καταλληλότερη για τη χρηστή και ορθολογιστική διαχείριση όλων των προγραμμάτων.

3) Η διαδικασία είναι διαφανής, θεσμοθετημένη και με βασική αρχή την ίση μεταχείριση, όπως συμβαίνει με όλες τις διαδικασίες που εμπίπτουν στο πλαίσιο του Ν12/2006 (Νόμος για Δημόσιες Συμβάσεις). Θα γίνουν οι ανακοινώσεις των προκηρύξεων των αγορών υπηρεσιών στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και στην Ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Όλες οι πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες για όσους ενδιαφέρονται (ΜΜΕ, Οργανώσεις, Συντεχνίες, κλπ) στην Ιστοσελίδα του ΥΠΠ με την προκήρυξη.

4) Πρόσβαση στις θέσεις θα έχουν όσοι πληρούν τις απαιτήσεις των προγραμμάτων (π.χ. Στα ΚΙΕ να έχουν δίπλωμα στον κλάδο που αιτούνται και καλή γνώση της Ελληνικής), με ξεκάθαρα κριτήρια, μετρήσιμα και εύκολα να ελεγχθούν από όλους. Θα δοθούν επιπλέον μονάδες στην μοριοδότηση σε ανέργους, που θα πιστοποιούν νενομισμένα την ανεργία τους. Για τους υφιστάμενους εκπαιδευτές στα προγράμματα θα δοθούν αρκετές μονάδες για την εμπειρία. Όσα περισσότερα χρόνια εμπειρίας έχει ένας εκπαιδευτής, τόσες μεγαλύτερες πιθανότητες έχει για να του ανατεθεί μια σύμβαση.

5)Η διαδικασία είναι υπό τον έλεγχο και αξιολόγηση της Διεύθυνσης Δημοσίων Συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου και τη Γενική Ελέγκτρια, οπόταν με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η διαφάνεια και η σωστή διαχείριση της αξιολόγησης των αιτήσεων των ενδιαφερομένων.Το συνολικό ποσό αμοιβής ανά ώρα υπηρεσιών εκπαίδευσης, δε θα αλλάξει από πέρσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκπαιδευτικοί των οποίων θα αγορασθούν οι υπηρεσίες, δε θα υπόκεινται στη μείωση μισθού που περιλαμβάνεται στο πακέτο περικοπών.

6) Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προσπαθεί να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο λειτουργίας όλων των Απογευματινών Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων με όσο το δυνατό λιγότερες μειώσεις στις απολαβές τους.

Τα συγκεκριμένα προγράμματα είναι:

  • Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης – ΚΙΕ (ΔΜΕ)
  • Απογευματινά και Βραδινά Μαθήματα Τεχνικών Σχολών (ΔΜΤΕΕ)
  • Επιμορφωτικά Προγράμματα (ΔΔΕ)
  • Προαιρετικά και Ενιαία Ολοήμερα Σχολεία (ΔΔΕ)
  • Μουσικά Σχολεία (μουσικό σχολείο Λευκωσίας Γιάγκος Μιχαηλίδης, μουσικό σχολείο Λεμεσού Μάριος Τόκας, μουσικό σχολείοΛάρνακας, μουσικό σχολείο Αμμοχώστου, μουσικό σχολείο Πάφου) (ΔΜΕ)
  • Αθλητικά Σχολεία (Αθλητικό Σχολείο Λεμεσού – Αθλητικό Σχολείο Λευκωσίας) (ΔΜΕ)

*Τα πνευματικά δικαιώματα του Paideia-News.com ανήκουν στην εταιρία CHR.PAIDEIA-NEWS.LIMITED και απαγορεύεται αυστηρά η αντιγραφή-κλοπή ειδήσεών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter











177