Στον Μαθηματικό Δ. Χριστοδούλου απονεμήθηκε το Βραβείο του «Ιδρύματος Τάκης και Λούκη Νέμιτσας 2016»


«Σε μένα η έμπνευση πάντα έρχεται την νύχτα όταν βρίσκομαι σε εκείνη την ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ βαθύ ύπνου και εγρήγορσης, όπου η συγκέντρωση στον κόσμο των ιδεών είναι μεγίστη»

Απονεμήθηκε απόψε στον καθηγητή Δημήτριο Χριστοδούλου το Βραβείο του Ιδρύματος Τάκης και Λούκη Νέμιτσας για το 2016, βραβείο που φέτος ήταν αφιερωμένο στα Μαθηματικά.
Το βραβείο απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Θα ήθελα να σας ομολογήσω πως νιώθω απόψε ένα ιδιαίτερο δέος καθώς διάβασα το βιογραφικό του τιμώμενου μας, του εξαίρετου επιστήμονα Δημήτρη Χριστοδούλου και είναι μία από τις λίγες φορές που πραγματικά συνέλαβα τον εαυτό μου να εκπλήσσεται από το εύρος των αναζητήσεων και το βάθος των επιστημονικών γνώσεων του ξεχωριστού αυτού ανθρώπου» δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον βραβευθέντα εξήρε το έργο του.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι “το Βραβείο Νέμιτσας, είναι ένας σχετικά νέος θεσμός, ο οποίος καταξιώνεται χρόνο με το χρόνο με τις εξαιρετικά επίκαιρες επιλογές του”, σημειώνοντας ότι “αναδεικνύει διακεκριμένους Κυπρίους, που δρουν και εργάζονται στο εξωτερικό ή και στην Κύπρο και κατά κανόνα ίσως να μην είχαμε την δυνατότητα να αναγνωρίσουμε το έργο τους εάν - εσείς οι οργανωτές  πίσω από αυτό τον θεσμό - δεν είχατε την εξαιρετική ιδέα να αναδείξετε αυτούς τους ανθρώπους τιμώντας τους”.
“Θα ήθελα να αναδείξω τον ιδιαίτερο συμβολισμό που εμπερικλείει το γεγονός πως επιλέξατε ως χρόνο βράβευσης τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου, συνδέοντας έτσι την τελετή βράβευσης αρίστων Κυπρίων με την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία τιμούμε την πρώτη Οκτωβρίου. Θέλω να εξάρω το έργο του Ιδρύματος, αλλά  και τη γενναιοδωρία του ζεύγους Τάκη και Λούκης Νέμιτσα, που δώρισε το Ίδρυμα, με όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του, προς την Κυπριακή Δημοκρατία”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Για έναν από τους κορυφαίους Μαθηματικούς στον κόσμο έκανε λόγο ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Τάκης Νέμιτσας, μεταφέροντας και κάποια χαρακτηριστικά από το «παρασκήνιο» της φετινής βράβευσης.
«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κριτών, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, Αθανάσιος Φωκάς έγραψε χαρακτηριστικά: «Demetris Christodoulou is clearly, in a class of his own. Δηλαδή, είναι κάτι το ξεχωριστό», δήλωσε ο κ. Νέμιτσας σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία τοΥ Ιδρύματος συνέβη κάτι που ξάφνιασε όλους.
Όπως είπε, «μερικοί από τους δέκα υποψηφίους, μετά που τους ανακοινώσαμε την ετυμηγορία της Επιτροπής Κριτών, μας έγραψαν ότι και οι ίδιοι ως κριτές θα επέλεγαν τον Δημήτρη Χριστοδούλου και αυτό νομίζω τα λέει όλα”, ανέφερε.
Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση  ήταν ο καθηγητής Μάριος Μαυρονικόλας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στη ζωή και στο έργο του Δημήτριου Χριστοδούλου σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Χριστοδούλου ήταν ακόμη μαθητής της Δευτέρας Λυκείου τo 1968 όταν οι εφημερίδες των Αθηνών έγραφαν με πηχυαίους τίτλους: «Μαθητής -Αϊνστάιν: Μαθητής Γυμνασίου διαβάζει Ανώτερα Μαθηματικά και λύνει δύσκολα προβλήματα».
Επιγραμματικά, ένα σημαντικό μέρος από το επιστημονικό έργο του Δημητρίου Χριστοδούλου, επεσήμανε ο κ. Μαυρονικόλας εστιάζεται στη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, στην ευστάθεια του Χώρου Minkowski, στη δημιουργία Μελανών Οπών στο κενό κάτω από ισχυρά βαρυτικά κύματα, και στα τρισδιάστατα ρευστά. Τομή του έργου του αποτελεί η επίλυση δύσκολων Διαφορικών Εξισώσεων που σχετίζονται με αυτό. 
Φανερά συγκινημένος ο καθηγητής Δημήτριος Χριστοδούλου ευχαρίστησε το Ίδρυμα για τη βράβευση και μίλησε για τον ίδιο και την ιδιαίτερη σχέση του με τα μαθηματικά . «Όταν ήμουν 14 ετών, γεννήθηκε μέσα μου, εντελώς ξαφνικά, έναν φλέγον ενδιαφέρον για τα μαθηματικά και την θεωρητική φυσική. Μέσα σε διάστημα δυο ετών είχαν μαγευτεί με τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, με την γεωμετρία του Ρήμαν και την σχετικότητα του Αϊνστάιν» δήλωσε και αναφέρθηκε στην επιστήμη, τις ιδέες και την έμπνευση.
«Λέγεται για εμάς τους μαθηματικούς πως  χρειαζόμαστε μόνο μολύβι και χαρτί. Όμως η αλήθεια είναι ότι αυτά χρειάζονται μόνο  για να καταγραφούν οι ιδέες και τα αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτές. Οι ιδέες οι ίδιες δεν χρειάζονται ούτε μολυβί, ούτε χαρτί. Σε μένα η έμπνευση πάντα έρχεται την νύχτα όταν βρίσκομαι σε εκείνη την ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ βαθύ ύπνου και εγρήγορσης, όπου η συγκέντρωση στον κόσμο των ιδεών είναι μεγίστη”, ανέφερε περαιτέρω.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










225