Παρουσίαση προγραμμάτων που εφάρμοσαν το Λύκειο Παλαιομετόχου Λευκωσίας και το Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού
Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο Παλαιομετόχου Μ. Κουτσόφτα – Α. Παναγίδη παρουσίαση προγραμμάτων που εφάρμοσαν το Λύκειο Παλαιομετόχου Λευκωσίας και το Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού σε συνεργασία με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ). Το θέμα των προγραμμάτων που εφάρμοσαν τα δύο Λύκεια ήταν: «Δημιουργία Νέων Ευκαιριών Μάθησης και Συνεργασίας στο Σχολείο- Δράση κατά της Παραβατικότητας, Στρατηγική για το Μέλλον».
Στη παρουσία της Γενικής Επιθεωρήτριας Μέσης Εκπαίδευσης Ελένης Κάρνου και του Επαρχιακού Επιθεωρητή Λευκωσίας Ανδρέα Παπαστυλιανού και άλλων προσκεκλημένων από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), τα προγράμματα παρουσιάστηκαν από τους εμπλεκόμενους μαθητές και εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε αυτά και τόνισαν τις θετικές αλλαγές που βίωσαν, τη στροφή από τη σχολική αποτυχία στην επιτυχία, την ανάπτυξη θετικών δεσμών με το σχολείο και τη δημιουργία κινήτρων μάθησης και στόχευσης για τη μελλοντική τους ζωή. Στο τέλος ανέφεραν ότι το πρόγραμμα και η θετική στάση των καθηγητών τους τη δεδομένη στιγμή, αποτέλεσαν καταλύτη αλλαγής της αρνητικής συμπεριφοράς τους έναντι του σχολείου.
Τα δύο σχολεία σε συνεργασία με την ΟΑΠ κατήρτισαν σχέδιο δράσης, στα πλαίσια του οποίου ήταν η εφαρμογή εναλλακτικού προγράμματος φοίτησης ομάδας μαθητών που παρουσίαζαν παραβατικές συμπεριφορές στο σχολείο καθώς επίσης και εκπαιδεύσεις των εκπαιδευτικών.
Το παρεμβατικό πρόγραμμα που εφάρμοσε το Λύκειο Αγίου Ιωάννη Λεμεσού σε συνεργασία με την ΟΑΠ, βραβεύτηκε αυτή τη χρονιά ως Καλή Πρακτική Πρόληψης της Βίας στο Σχολείο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως.
Η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης συστάθηκε το 2010 ως ένα από τα μέτρα στήριξης των σχολικών μονάδων έναντι της σχολικής βίας και παραβατικότητας. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς, Συμβούλους από την Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής (ΥΣΕΑ) και Εκπαιδευτικούς Ψυχολόγους από την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας (ΥΕΨ) του ΥΠΠ.
Σκοπός της ΟΑΠ είναι η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η καταστολή έξαρσης παραβατικών συμπεριφορών στο χώρο της σχολικής μονάδας. Η ΟΑΠ παρεμβαίνει έπειτα από γραπτό αίτημα του σχολείου και εργάζεται για την ενίσχυση της σχολικής μονάδας στην ανάπτυξη, προώθηση και υλοποίηση σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικές και διοικητικές δράσεις που στοχεύουν στην ολιστική παιδαγωγική προσέγγιση επίλυσης των προβλημάτων σχολικής βίας και παραβατικότητας.