ΤΩΝ ΛΕΩΝΙΔΑ ΧΑΤΖΗΛΟΪΖΟΥ* ΚΑΙ ΜΙΧΑΛΗ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ**
Λίγο πολύ το θέμα του αορίστου χρόνου στην εκπαίδευση είναι πολυσυζητημένο και γνωστό. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι παρά την ύπαρξη ευρωπαϊκής οδηγίας και την εφαρμογή της στην Κύπρο, μέχρι πρότινος η εκπαίδευση είχε επιλεκτικά αποκλειστεί και αφαιρεθεί από αυτήν. Τώρα που η εφαρμογή της νομοθεσίας είναι πλέον μονόδρομος, η πολιτεία προχωρεί σε κινήσεις απελπισίας για να την αποτρέψει!
Με τη ψήφιση του Νέου Σχεδίου Διορισίμων Εκπαιδευτικών (ΝΣΔΕ) και με ορατό τον κίνδυνο εκατοντάδες εκπαιδευτικοί που εργάζονται εδώ και χρόνια στα σχολεία να χάσουν τις δουλειές τους, οι πιέσεις για πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας αορίστου χρόνου και στην εκπαίδευση εντάθηκαν. Η απόφαση σταθμός της υπόθεσης Κούλλουρου, η οποία δικαίωσε τον συνάδελφο και ζήτησε την μετατροπή του σε υπάλληλο αορίστου χρόνου[1], ουσιαστικά έδεσε τα χέρια του Υπουργείου και έθεσε γερές βάσεις για εφαρμογή της νομοθεσίας και για τους υπόλοιπους συναδέλφους. Φυσικά, παρά τα επιχειρήματα που κατά καιρούς έντονα είχαν κατατεθεί, με προμετωπίδα τη νομική και αδιαμφισβήτητη απόφαση του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών, το Υπουργείο Παιδείας και η Βουλή, δεν πτοήθηκαν προχωρώντας στην προώθηση και ψήφιση των κανονισμών εξετάσεων του ΝΣΔΕ, χωρίς καμιά ρήτρα για το τι μέλλει γενέσθαι με τους αορίστου[2]. Μετά από πιέσεις και νομικές παλινδρομήσεις[3] του ΥΠΠ, η νομοθεσία εφαρμόστηκε φέτος στην εκπαίδευση αλλά επιλεκτικά και χωρίς να αφήνει περιθώρια μελλοντικής εφαρμογής για εκπαιδευτικούς που θα «κλείνουν» 30μηνο στο εγγύς μέλλον.
Πλέον, στο παρά πέντε της εφαρμογής του ΝΣΔΕ και της πρώτης σειράς εξετάσεων, έχει γίνει κοινώς αποδεκτό από διαφόρους φορείς, συμπεριλαμβανομένων και κοινοβουλευτικών κομμάτων, πως το θέμα του αορίστου χρόνου πρέπει να ξεκαθαρίσει. Με την επικείμενη κατάθεση πρότασης εκ μέρους του ΔΗ.ΚΟ για πλήρη εφαρμογή της νομοθεσίας και στην εκπαίδευση, ουσιαστικά είναι ορατός ο κίνδυνος να μπει η ταφόπλακα στο ΝΣΔΕ, πριν καν εφαρμοστεί, αφού πλέον όλες οι διαθέσιμες θέσεις θα διεκδικούνται από τους «αορίστου».
Σε μια απέλπιδα προσπάθεια ανατροπής αυτών των εξελίξεων, το ΥΠΠ (με την έγκριση της νομικής υπηρεσίας) κατάθεσε την εξής πρόταση: «κανένας δεν θα διορίζεται με σύμβαση πέραν των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών και κανενός η σύμβασή του δεν μπορεί να ανανεωθεί πέραν των είκοσι τεσσάρων (24) μηνών». Ο συγκεκριμένος τροποποιητικός νόμος «μπάζει» από όλες τις απόψεις.
Νομικά:
Ηθικά:
Πρακτικά:
Προκαλεί εντύπωση το πώς αυτό το απαράδεκτο νομοσχέδιο έτυχε έγκρισης από τη νομική υπηρεσία τη στιγμή που είναι πασιφανές πως έχει σοβαρές νομικές, ηθικές αλλά και πρακτικές αδυναμίες. Ταυτόχρονα, πώς είναι δυνατόν το ίδιο το Υπουργείο ενώ διαφημίζει πως θα προσλάβει τους υποτιθέμενους άριστους των αρίστων με το ΝΣΔΕ, να αυτοαναιρείται καταθέτοντας τη συγκεκριμένη νομοθεσία η οποία αποτρέπει συγκεκριμένες ομάδες από το να εργάζονται στα δημόσια σχολεία της Κύπρου και αποτελεί σαφώς δυσμενή διάκριση. Είναι δε εμφανής η αντίφαση στις δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, που συνεχίζει να επιμένει ότι το Υπουργείο στο οποίο προΐσταται είναι νομικά κατοχυρωμένο να βάλει στρόφιγγα στο θέμα του αορίστου χρόνου, αλλά την ίδια ώρα παίρνει τροποποιητικό νόμο στη Βουλή για μέγιστη σύμβαση τους 24 μήνες. Ξεκάθαρα το Υπουργείο αν ήταν βέβαιο πέραν πάσης αμφιβολίας πως είναι νομικά κατοχυρωμένο, δεν θα προωθούσε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που να βάζει πλαφόν στην υπηρεσία των επηρεαζόμενων εκπαιδευτικών.
Αναμένουμε από το ΥΠΠ πως θα αποσύρει άμεσα το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ή τουλάχιστον τα κοινοβουλευτικά κόμματα να το παραπέμψουν στις ελληνικές καλένδες…
*Λεωνίδας Χατζηλοΐζου, Γ.Α. ΠΟΕΔ, Γεν. Οργ. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ
**Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ