Σχεδιασμός και Οργάνωση Περιβαλλοντικής Γωνιάς» στο Α΄ Δημοτικό Γεροσκήπου


Το Α΄ Δημοτικό Γεροσκήπου, αξιοποίησε έναν δεντροφυτεμένο χώρο ο οποίος βρίσκεται μέσα στη σχολική τους αυλή και τον διαμόρφωσε σε «Περιβαλλοντική Γωνιά». Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της «Περιβαλλοντικής Γωνιάς», έγινε στα πλαίσια της υλοποίησης των στόχων της Αειφόρου Περιβαλλοντικής Εκπαιδευτικής Πολιτικής του σχολείου. Ο συγκεκριμένος χώρος περιλαμβάνει δέντρα όπως χαρουπιές, ελιές, συκαμινιές και τρεμιθιές, έναν βοτανόκηπο και έναν λαχανόκηπο. Στον χώρο έγιναν σχετικές εργασίες για διαμόρφωση διαδρόμων και για τοποθέτηση αυτόματου συστήματος ποτίσματος. Τοποθετήθηκαν πινακίδες με πληροφορίες για τη βλάστηση, τοποθετήθηκαν στην είσοδο παγκάκια και τραπέζια και ένα στέγαστρο για σκίαση.  

Παράλληλα με τις εργασίες στο χώρο, σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά του σχολείου. Πιο συγκεκριμένα, στην «Περιβαλλοντική Γωνιά», τα παιδιά μπορούν να κάνουν στοχευμένη παρατήρηση ώστε να διασαφηνίσουν έννοιες όπως «φυσικός χώρος πρασίνου» και «τεχνητός χώρος πράσινου» και να διατυπώσουν υποθέσεις για τις εργασίες που απαιτούνται για το σχεδιασμό, οργάνωση, ανάπτυξη και φροντίδα ενός τεχνητού χώρου πρασίνου. Συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες στο πεδίο όπου παρατηρούν και συγκρίνουν τη θερμοκρασία σε διαφορετικά σημεία της «Περιβαλλοντικής Γωνιάς», καταγράφουν ανθρώπινους και φυσικούς ήχους και εντοπίζουν διαφορετικά είδη πανίδας με στόχο την ανάδειξη της βιοποικιλότητας μέσα από τα διαφορετικά είδη ζωής. Εργάζονται σε σταθμούς, όπου παρατηρούν τα δέντρα, τα βότανα και τα αρωματικά φυτά και συμπληρώνουν σχετικά φύλλα παρατήρησης.

Σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, μεταφέρθηκαν στο χώρο κομμένοι κορμοί από διαφορετικά δέντρα και τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τους δακτυλίους στους κορμούς και να υπολογίσουν την ηλικία των δέντρων προτού κοπούν. Ταυτόχρονα, με τη χρήση μεγεθυντικών φακών παρατηρούν μικροοργανισμούς που ζουν γύρω από τους κομμένους κορμούς. Επιπλέον, εργάζονται σε μικρές ομάδες ή σε ζευγάρια και δημιουργούν έργα τέχνης με φυσικά υλικά που συγκεντρώνουν από την «Περιβαλλοντική Γωνιά», όπως φύλλα, πέτρες, κλαδιά.

Η «Περιβαλλοντική Γωνιά», αξιοποιείται στα πλαίσια διαφόρων μαθημάτων και δραστηριοτήτων του σχολείου και αποτελεί ζωντανό εκπαιδευτικό εργαλείο. Τα παιδιά μαζί με τους εκπαιδευτικούς και σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, συμμετέχουν στο μάζεμα των ελιών και των χαρουπιών, φυτεύουν και φροντίζουν τα λαχανικά, τα βότανα και τα αρωματικά φυτά.  Οργανώνουν παζαράκι πώλησης των λαχανικών εντός του σχολικού χώρο και αξιοποιούν τους καρπούς των δέντρων για παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων. Κατά την «Εβδομάδα του δέντρου», κάθε χρόνο οργανώνονται δραστηριότητες μέσα στην «Περιβαλλοντική Γωνιά»  και τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί μια Ημερίδα κατά την οποία γονείς και παιδιά συνεργάζονται στο χώρο αυτό και εκτελούν εργασίες συντήρησης, φροντίδας, βελτίωσης και περαιτέρω ανάδειξής του.

Σημαντικό στοιχείο αποτελεί και το ότι αναπτύχθηκαν δραστηριότητες για την παραγωγή του μεταξιού στην περιοχή της Γεροσκήπου και γενικότερα στην πόλη της Πάφου από την περίοδο των Βυζαντινών χρόνων μέχρι και την αγγλοκρατία. Με αφορμή την μελέτη των συκαμινιών που βρίσκονται στην «Περιβαλλοντική Γωνιά», γίνεται ειδική αναφορά στη λειτουργία του μεταξουργείου Γεροσκήπου και διασύνδεσή του με την οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της περιοχής. Για το σκοπό αυτό συγκεντρώθηκαν μαρτυρίες από εφημερίδες της εποχής, αλλά και από παππούδες/γιαγιάδες παιδιών του σχολείου. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν για έθιμα και παραδόσεις που σχετίζονταν στα παλιά χρόνια με το μετάξι και γίνεται αναβίωση κάποιων από αυτά. Ετοιμάστηκαν σχετικά βίντεο με θέμα την «Κύπρο στους δρόμους του μεταξιού» και τα παιδιά αξιοποιώντας τα tablets που διαθέτει το σχολείο, εντοπίζουν πληροφορίες και τοποθετούν εικόνες με χρονολογίες σε ιστορική γραμμή. Επιπλέον, συλλέγουν πληροφορίες για τα στάδια παραγωγής του μεταξιού και για την ανάπτυξη της υφαντικής τέχνης στην Κύπρο.

Κατά τη διάρκεια της περσινής σχολικής χρονιάς και στα πλαίσια διασχολικών Περιβαλλοντικών Ημερίδων, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την «Περιβαλλοντική Γωνιά», παιδιά και εκπαιδευτικοί άλλων σχολείων της Πάφου, οι οποίοι συμμετείχαν σε σειρά δραστηριοτήτων.

Φέτος, πρόθεση του σχολείου είναι να αναδειχθούν κι άλλα δέντρα της «Περιβαλλοντικής Γωνιάς», όπως η τρεμιθιά, η ελιά και η χαρουπιά και να οργανωθούν δραστηριότητες διασύνδεσής τους με τον πολιτισμό, τα έθιμα και τις παραδόσεις της περιοχής. Ταυτόχρονα, στόχος του σχολείου είναι η διατήρηση του πρασίνου εντός και εκτός σχολικού χώρου και η ανάδειξη του ως παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής του ανθρώπου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










314