Σχέδιο πρόσληψης εκπαιδευτικών: Είναι η λύση στα πραγματικά προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος;


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΒΑΛΑΝΙΔΟΥ*

Το ζήτημα της αλλαγής της «αρχής του καταλόγου» για πρόσληψη των εκπαιδευτικών αποτελεί θέμα από τις αρχές της δεκαετίας του ΄90, όπως η Έκθεση των Εμπειρογνωμόνων της UNESCO, 1997. Συνεχίστηκαν οι προσπάθειες με ολοκληρωμένες προτάσεις για αλλαγές –μεταρρυθμίσεις στο Εκπαιδευτικό σύστημα τόσο από την Έκθεση των Επτά Πανεπιστημιακών –«Σοφών»-[2004]  όσο και από το Στρατηγικό Σχεδιασμό για την Παιδεία «Η ολική αναθεώρηση του Εκπαιδευτικού μας συστήματος» [2007], του αείμνηστου Άκη Κλεάνθους. Διακηρύξεις για αλλαγές υπήρξαν και στις προγραμματικές θέσεις της προηγούμενης διακυβέρνησης με διακηρύξεις για αλλαγές και από τον πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού κ. Ανδρέα Δημητρίου. Ο  τέως Υπουργός Παιδείας, ο κ.Γιώργος Δημοσθένους,  κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο προσλήψεων το 2012-χωρίς ωστόσο να έχει συζητηθεί και συμφωνηθεί.

Προφανώς το θέμα απασχόλησε «αριστερούς και δεξιούς» Υπουργούς Παιδείας  και θα πρέπει να συζητηθεί. Ωστόσο στην προσπάθεια να βρεθούν οι καλύτερες προσεγγίσεις και να ξεπεραστεί μια δυσλειτουργία του συστήματος δε θα πρέπει «να πετάξουμε το μωρό μαζί με τα απόνερα του μπάνιου του» και ούτε να «ρίχνουμε κάτω από το χαλί τις όποιες βρωμιές» του όλου εκπαιδευτικού συστήματος σε μια προσπάθεια για «φαινομενική καθαριότητα» και «λύση».

Ως εκ τούτου οι εμπνευστές του σχεδίου-εντός και εκτός του Υπουργείου Παιδείας-θα πρέπει να προβληματιστούν με βάση την παιδαγωγική λογική.  Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί που δεν θα πρέπει να αγνοηθούν, αν ο στόχος είναι όντως η επιλογή των αρίστων υποψηφίων και η «βελτίωση της αποτελεσματικότητας» του όλου συστήματος. Μέρος των προβληματισμών  παρατίθεται οι πιο κάτω: 

  1. Ο καλύτερος εκπαιδευτικός δεν επιλέγεται με εξετάσεις-γνώσεις-αυτό υποστηρίζει η επιστημονική έρευνα.
    • Η εξέταση για το πρώτο πτυχίο δίνει και γνώσεις και εμπειρίες. Η αμφισβήτηση αυτού του πτυχίου σε ποια επιστημονική μελέτη βασίζεται; Αυτό δεν είναι μομφή για τα Δημόσια και Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και της Κύπρου που προσφέρουν αυτά τα πτυχία;
    • Το Σύστημα της Φινλανδίας, επιλέγει τους εκπαιδευτικούς του με παιδαγωγικές διαδικασίες, πολιτικές και πρακτικές που αφορούν και το δικαίωμα τους για να εισέλθουν στο επάγγελμα του εκπαιδευτικού-ανεξάρτητα από τον αριθμό των πτυχίων και διπλωμάτων που έχουν. [Το Υπ.Π.Π. έχει λεπτομερή σχετική έκθεση που έχω υποβάλει όταν επισκεφτήκαμε με τη Γ.Δ., τους αρμόδιους φορείς στη Φινλανδία, όταν είχαν την Προεδρία τους στην ΕΕ]  
  2. Ο στόχος για τον επαγγελματία παιδαγωγό δεν επιτυγχάνεται αν δεν ενταχτούν στην όλη διαδικασία και πολιτική όσοι προσφέρουν την εκπαίδευση του για το πρώτο πτυχίο, για την προϋπηρεσιακή και για την όποια παιδαγωγική του κατάρτιση. Που σημαίνει:
    • Πανεπιστήμια/Ιδρύματα που προσφέρουν πτυχία
    • Πανεπιστήμια/Ιδρύματα που προσφέρουν μεταπτυχιακά για εκπαιδευτικούς
    •  Φορείς που προσφέρουν Προϋπηρεσιακή κατάρτιση-με  «πρακτική» για επαγγελματική παιδαγωγική καθοδήγηση, από καταρτισμένους και έμπειρους εκπαιδευτικούς/καθοδηγητές 
  3. Το κυριότερο χαρακτηριστικό για να μπορέσει ένας εκπαιδευτικός-παιδαγωγός να προωθήσει με αποτελεσματικότητα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα/έργο -για το οποίο έχει αναλάβει το καθήκον- είναι η παιδαγωγική του κατάρτιση-διδακτική και παιδαγωγική στήριξη των παιδιών και όχι η «διοίκηση» ανθρώπων ή ομάδων-τύπου εργοστασίου.
    • Ας θέσουν οι αρμόδιοι την παιδαγωγική κατάρτιση ως πρώτο προσόν στη διαδικασία διορισμού και στην απόκτηση της προϋπηρεσιακής κατάρτισης του. 
  4. Η ασάφεια του προτεινόμενου σχεδίου για την απόκτηση «σχετικών» και «μη σχετικών» μεταπτυχιακών-προσόντων, δεν πείθει για την έγνοια των «συγγραφέων» του να διασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα στο εκπαιδευτικό-παιδαγωγικό έργο, που έχει καθήκον να προωθήσει ο εκπαιδευτικός.  
    • Στη Φινλανδία το απαραίτητο προσόν-που είναι εκ των ων ουκ άνευ- είναι στα παιδαγωγικά –και όλοι οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί έχουν μεταπτυχιακό στα παιδαγωγικά-ανεξάρτητα αν έχουν και διατριβή στα Οικονομικά ή στην Πυρηνική Φυσική!
  5. Στην Κύπρο δόθηκε η Προϋπηρεσιακή κατάρτιση/εκπαίδευση, από το 2005 στο Πανεπιστήμιο-δοκιμαστικά, όπως είχε τότε ανακοινωθεί. Στόχος να «ετοιμάσουν» τον εκπαιδευτικό να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του έργου του-με δαπάνες εκατομμυρίων.
    • Έχουν αξιολογηθεί για την επιλογή τους ως «Ιδρύματα Προσφοράς Παιδαγωγικής κατάρτισης-Προϋπηρεσιακής;
    • Το Υπ.Π.Π. /Διεύθυνση Μέσης, που είχαν και την ευθύνη της παρακολούθησης αυτού του Προγράμματος, έκριναν το Πρόγραμμα τους επιτυχημένο ή όχι και γιατί;
    • Μήπως είναι το Υπ.Π.Π.-αρμόδιοι του που «απέτυχαν» να προωθήσουν την κατάλληλη προϋπηρεσιακή κατάρτιση και το  Υπ.Π.Π. «καλύπτει» τις δικές του αδυναμίες;
  6. Η Νομοθεσία προνοεί στα σχέδια υπηρεσίας των επιθεωρητών να παρακολουθούν και να στηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στο όλο παιδαγωγικό τους έργο και να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους.
    • Οι Επιθεωρητές ανταποκρίνονται σε αυτό το καθήκον; Τι έχουν να πουν οι «αρμόδιοι» λειτουργοί στο Υπ.Π.Π.;
    • Οι Επιθεωρητές και οι Λειτουργοί στο Υπουργείο Παιδείας- που είναι υπεύθυνοι για τους Εκπαιδευτικούς και το έργο τους- έχουν τα κατάλληλα παιδαγωγικά προσόντα;
    • Οι Επιθεωρητές επιλέγονται-προάγονται μέσα από ένα σύστημα αξιοκρατικό και μπορούν να διαδραματίσουν το ρόλο του καθοδηγητή και αξιολογητή -για να κρίνουν και την καταλληλότητα του εκπαιδευτικού;
  7. Η διαδικασία για να δοθεί στον εκπαιδευτικό η μονιμότητα και η καταλληλότητα αφορά τόσο το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού [παρακολούθηση της δουλειάς του από τους Επιθεωρητές] όσο και από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
    • Οι μηχανισμοί αυτοί παραδέχεται το Υπ.Π.Π. ότι δε λειτουργούν ορθά, αφού τους «αποκλείει» από την όλη πρόταση του για πρόσληψη των εκπαιδευτικών.
  8.   Η επιτυχία των μαθητών σε εξετάσεις, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες είναι πολυπαραγοντική εξίσωση –και δεν έχει αναλογική μαθηματική σχέση με την ποιότητα και τον επαγγελματισμό του εκπαιδευτικού. Ως εκ τούτου θα πρέπει οι εκάστοτε «εξάγγελοι» της βελτίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος να σταματήσουν να το φέρνουν ως επιχείρημα για να μας «κάνουν Φινλανδία»! Η επιτυχία των μαθητών σε εξετάσεις εξαρτάται ανάμεσα σε άλλα και από:
    • Το όλο σύστημα διαδικασιών και αξιών, εντός και εκτός του Σχολείου.
    • Η παρούσα κατάσταση με τον εξευτελισμό των θεσμών και των αξιών σε όλα τα επίπεδα και τομείς, μαζί με τις περικοπές σε παιδεία, υγεία και τις κοινωνικές παροχές, θα επηρεάσει προφανώς αρνητικά και τα αποτελέσματα των παιδιών μας- και τη μόρφωση και την παιδεία τους.

9.  Η Έκθεση των εμπειρογνωμόνων της UNESCO, το 1997, έθετε και μια άλλη διάσταση της Κυπριακής πραγματικότητας, σημαντικό να έχουμε υπόψη, αναφέροντας ότι:  «Το μικρός μέγεθος και η ομοιογένεια του πληθυσμού έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των κατοίκων. Οι Κύπριοι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και συχνά οι επαγγελματικές συναλλαγές γίνονται σε φιλικό επίπεδο. Ενώ αυτό το χαρακτηριστικό έχει πολλά πλεονεκτήματα, μπορεί εντούτοις να δημιουργήσει υπόνοιες ότι δεν υπερισχύει πάντα η αμεροληψία» [1.3.3.]

  • Όλα τα πιο πάνω ΔΕΝ διορθώνονται με την πρόταση του Υπ.Π.Π. για νέο σύστημα πρόσληψης-όπως έχει αυτό κατατεθεί

* PhD- Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πατρών [Παιδαγωγικά] , Master of Science-SUNY University New York, Albany-USA [Ανάπτυξη Αναλυτικών Προγραμμάτων και Διδακτική Επιστήμη]   Πτυχίο Χημείας –Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










195