Σχολή Επιστημών και Μηχανικής Παν. Λευκωσίας: Πρωτοστατεί με προγράμματα Πετρελαίου - Φυσικού Αερίου


«Η Σχολή Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας πρωτοστατεί  και ξεκινά προγράμματα στον τομέα του Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Είναι μια από τις λίγες Σχολές στον κόσμο, οι οποίες στα πλαίσια των σπουδών τους παρέχουν γνώση σε όλο το φάσμα των υδρογονανθράκων. Από την έρευνα, εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση έως την τελική τους χρήση».

Αυτά, τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο Paideia-News ο  Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών και Μηχανικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας  δρ Γιώργος Γρηγορίου

Ο δρ Γρηγορίου αποφοίτησε από το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο στον κλάδο των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Τον Αύγουστο του 1984 συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ.  Απέκτησε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Ν. Αλαμπάμα το 1986, μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο Ντρέξελ της Πενσυλβανίας το 1988 και διδακτορικό στο ίδιο πανεπιστήμιο το 1992.  Όλες οι σπουδές του ήταν στον κλάδο Ηλεκτρολόγων Μηχανικών με εξειδίκευση μέσω της διδακτορικής του διατριβής στην Επεξεργασία Σήματος και Εικόνας. Τα επόμενα τρία χρόνια διετέλεσε Μεταδιδακτορικός Ερευνητικός Συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας όπου εξειδικεύτηκε στην Επεξεργασία Βιοϊατρικών Εικόνων που λαμβάνονται μέσω ενός τομέα της Πυρηνικής Ιατρικής γνωστού ως Single Photon Emission Computer Tomography (SPECT).  Δουλεύοντας με μια ομάδα πέραν των δέκα επιστημόνων και ιατρών είχαν τότε αναπτύξει με υποστήριξη από την GE Medical Systems και του National Institutes of Health πρωτόκολλα και αλγορίθμους για την βελτιωμένη αποκατάσταση και απεικόνηση βιοϊατρικών εικόνων SPECT με εφαρμογές σε καρδιακά προβλήματα.

 

Τα καινούργια προγράμματα  

ΕΡ: Ποια είναι  τα καινούργια προγράμματα που θα προσφέρει η Σχολή σας από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά;

ΑΠ: Με την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, θα ξεκινήσουν προγράμματα στους κλάδους:

  • Μηχανικών Ενέργειας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου (πτυχίο και μεταπτυχιακό)
  • Πολιτικών Μηχανικών & Μηχανικών Περιβάλλοντος (πτυχίο)
  • Πληροφορικής (μεταπτυχιακό και διδακτορικό)
  • Επιστήμης Άσκησης και Φυσικής Αγωγής (μεταπτυχιακό και διδακτορικό)
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (μεταπτυχιακό και διδακτορικό)
  • Μαθηματικών (πτυχίο)
  • Κλινικής Διαιτολογίας (μεταπτυχιακό) και
  • Φαρμακευτικής (πτυχίο)

Αυτά τα προγράμματα σπουδών θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προγράμματα που είναι στους εξής κλάδους: 

  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών (πτυχίο)
  • Μηχανικών Υπολογιστών (πτυχίο)
  • Πληροφορικής (πτυχίο)
  • Νοσηλευτικής (πτυχίο)
  • Βιολογίας του Ανθρώπου (πτυχίο)
  • Επιστήμης του Αθλητισμού (πτυχίο)
  • Διατροφής & Διαιτολόγια (πτυχίο)
  • Διαχείρισης Περιβάλλοντος (πτυχίο σε συνεργασία με το University of Hertfordshire)
  • Διαιτολόγια (πτυχίο σε συνεργασία με το University of Hertfordshire)
  • Φυσικοθεραπείας (πτυχίο σε συνεργασία με το University of Hertfordshire) και
  • Φαρμακευτική (μεταπτυχιακό σε συνεργασία με το University of Hertfordshire).

Έτσι λοιπόν, η Σχολή Επιστημών και Μηχανικής θα προσφέρει από τον Σεπτέμβριο 2013 23 συνολικά προγράμματα σπουδών (14 στο πτυχιακό επίπεδο, 6 στο μεταπτυχιακό επίπεδο και 3 στο διδακτορικό επίπεδο) σε ένα ευρύ φάσμα από τομείς.

 

Γιατί στον τομέα των υδρογονανθράκων  

ΕΡ: Τι σας ώθησε να μπείτε στον τομέα των υδρογονανθράκων;

ΑΠ: Η ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου αναμφίβολα δημιουργεί ανάγκες για εκπαίδευση στον τομέα αυτό. Η Σχολή Επιστημών και Μηχανικής, δεν έμεινε με δεμένα τα χέρια. Ήδη, εδώ και δύο χρόνια αρχίσαμε να μελετούμε τις νέες ανάγκες εν όψει των υδρογονανθράκων. Η πρωτοβουλία αυτή καθρεφτίζει την σπουδαιότητα της βέλτιστης αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ και ανταποκρίνεται στις προβλέψεις των ειδικών για δημιουργία πάνω από 10,000 θέσεων εργασίας σε άμεση ή έμμεση σχέση με τον τομέα των υδρογονανθράκων, στα επόμενα 5 – 10 χρόνια. Επιδιώξαμε στην αρχή συνεργασία με Ισραηλινά πανεπιστήμια, αλλά αντιληφθήκαμε ότι ούτε στο Ισραήλ έχουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία σ’ αυτό το νέο και γι’ αυτούς τομέα.

Έτσι, στηριχτήκαμε στις δικές μας δυνάμεις και κατόπιν μελέτης των προγραμμάτων Βρεττανικών και Αμερικανικών πανεπιστημίων στον τομέα των υδρογονανθράκων, καταλήξαμε στα δικά μας προγράμματα, τόσο σε πτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο.  Η Σχολή Επιστημών και Μηχανικής πρωτοστατεί  λοιπόν και ξεκινά προγράμματα στον τομέα του Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου. Είναι μια από τις λίγες Σχολές στον κόσμο, οι οποίες στα πλαίσια των σπουδών τους παρέχουν γνώση σε όλο το φάσμα των υδρογονανθράκων. Από την έρευνα, εξόρυξη, μεταφορά, επεξεργασία, αποθήκευση έως την τελική τους χρήση. 

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ ότι το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας έχει καταφέρει να ετοιμάσει ένα φάσμα προγραμμάτων σπουδών που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες. Πέραν των δύο προγραμμάτων που αναφέρθηκαν πιο πάνω το πανεπιστήμιο προσφέρει επίσης πτυχιακό πρόγραμμα στη Διαχείριση Περιβάλλοντος (σε συνεργασία με το University of Hertfordshire του Ηνωμένου Βασιλείου), πτυχιακό πρόγραμμα στη Διαχείριση Ενεργειακών Πόρων και κατεύθυνση Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων στο MBA (μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων).

Επίσης, προσφέρει κατεύθυνση στη Γεωπολιτική Ενέργειας και Υδρογονανθράκων τόσο στο πτυχιακό όσο και στο μεταπτυχιακό υφιστάμενο πρόγραμμα Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Τέλος, το συνεργαζόμενο Intercollege έχει επίσης ετοιμάσει διετή και τριετή κλάδο για Τεχνικούς Εγκαταστάσεων Φυσικού και Υγροποιημένου Αερίου. Η δημιουργία αυτών των κλάδων σπουδών υπογραμμίζει περαιτέρω την προσπάθεια που καταβάλλει το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για προσφορά σπουδών και κατάρτισης σε συγχρονισμό με τις εξελισσόμενες ανάγκες των αγορών και της βιομηχανίας.

 

Γιατί στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Γιατί κάποιος να επιλέξει να σπουδάσει στη Σχολή σας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας;   

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος θα πρέπει να προτιμήσει να σπουδάσει στη Σχολή μου είναι κυρίως το περιεχόμενο και η ποιότητα των προσφερομένων προγραμμάτων, αλλά και η ποιότητα του καθηγητικού προσωπικού.

Για τους κλάδους στους υδρογονάνθρακες έχουμε κατοχυρώσει συνεργασίες με έμπειρους καθηγητές διεθνούς κύρους από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Επίσης, έχουμε συμπεριλάβει στους κλάδους αυτούς, πέραν των αναγκαίων πειραματικών μαθημάτων, πρακτική εξάσκηση, η οποία θα δώσει την ευκαιρία στους φοιτητές να αποκτήσουν πολύτιμη πείρα σε θαλάσσιες εξέδρες, στον τερματικό σταθμό, σε πετρελαιϊκές εταιρείες, σε χημικές βιομηχανίες, κλπ.  Τέλος, θα συνεργαστούμε με το πανεπιστήμιο Technion του Ισραήλ, το κορυφαίο πανεπιστήμιο της γειτονικής χώρας, για να προσφέρουμε από κοινού κάποια μαθήματα του Μάστερ για Μηχανικούς Ενέγειας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου μέσω Ηλεκτρονικής (εξ Αποστάσεως) Μάθησης (E-Learning).  Στη συνέχεια, ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να προσφέρουμε ολόκληρο το πρόγραμμα με αυτό τον τρόπο.

 

Τα οφέλη από το εκπαιδευτικό κέντρο

ΕΡ: Πιστεύετε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο;

ΑΠ: Αυτό το ακούμε εδώ και 15 περίπου χρόνια. Πιστεύω ακράδαντα ότι στοιχεία όπως η γεωγραφική μας θέση, η ευρεία χρήση της Αγγλικής γλώσσας (κυρίως στα ιδιωτικά πανεπιστήμια), η ύπαρξη πολλών Κυπρίων επιστημόνων τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, η πολυετής μας πείρα με φοιτητές από το εξωτερικό, η επιχειρηματικότητα που χαρακτηρίζει τους Κυπρίους, το βιοτικό μας επίπεδο και η ομορφιά της χώρας μας είναι ό,τι καλύτερο για την επίτευξη αυτού του σκοπού. 

Δυστυχώς, το συστατικό της επιτυχίας που απουσιάζει είναι η πολιτική θέληση. Λόγια ακούμε πολλά, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους, τα έργα όμως απουσιάζουν. Δυστυχώς οι εκάστοτε κυβερνώντες δεν έχουν υλοποιήσει τις υποσχέσεις τους με αποτέλεσμα να χάνουμε όλα τα οφέλη που θα μας έφερνε η τυχόν μετατροπή της Κύπρου σε εκπαιδευτικό κέντρο.  Πρέπει να τονισθεί ότι τα οφελήματα δεν περιορίζονται μόνο σ’αυτά που θα κερδίσουμε με την εισροή φοιτητών από το εξωτερικό αλλά επεκτείνονται και σ’αυτά που θα επωφεληθούμε με την μείωση της ροής Κυπρίων φοιτητών στο εξωτερικό.  Εκτός δε από το οικονομικό/συναλλαγματικό όφελος, η επίτευξη του στόχου θα έχει και ένα άλλο αριθμό οφελών όπως την αξιοποίηση των επιστημόνων μας που διαπρέπουν στο εξωτερικό, την προσέλκυση ακόμη και ξένων ακαδημαϊκών/ερευνητών, την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας, την εκκόλαψη νέων εταιρειών και βιομηχανικών μονάδων, τη δημιουργία τεχνολογικού πάρκου, κ.ά.

 

Οι νέοι να ετοιμαστούν για να αξιοποιήσουν τις σπουδές τους

ΕΡ:Ποιο μήνυμα θα στέλνατε στη νεολαία μας;

ΑΠ: Οι νέοι μας είναι πολύ προβληματισμένοι και ίσως σε κάποιο βαθμό και απογοητευμένοι λόγω της δύσκολων καιρών που περνά η πατρίδα μας με την οικονομική κρίση.  Η συμβουλή που θα τους έδινα είναι να μην τα βάλουν κάτω, να επιδιώξουν να πάρουν όσα παραπάνω εφόδια μπορούν μέσω των σπουδών τους και να είναι έτοιμοι όταν η οικονομική κρίση είναι πλέον παρελθόν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους. Σίγουρα δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος και να περιμένουν να εργοδοτηθούν από το κράτος καταφεύγοντας μάλιστα κάποιες φορές και σε αθέμιτα μέσα.

Όπως είπε κάποτε και ο John Kennedy, «κοιτάξετε τι μπορείτε να κάνετε για τη χώρα σας, όχι τι μπορεί να κάνει η χώρα για εσάς». Αυτό θα πρέπει να τους γίνει βίωμα αν θα πάει ο τόπος μπροστά. Θα πρέπει λοιπόν να ετοιμαστούν για να αξιοποιήσουν τις σπουδές τους και άλλα εφόδια ούτως ώστε να κάνουν μια επιτυχή καριέρα στους τομείς που θα επιλέξουν. Οι προοπτικές στις νέες τεχνολογίες και στους υδρογονάνθρακες φαντάζουν σίγουρα πολύ ελπιδοφόρες και θα πρέπει οι νέοι να τις εκμεταλλευτούν. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










196