Σχολή Μοριακής Ιατρικής: Αφετηρία μιας λαμπρής καριέρας


ΤΗΣ ΔΡΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥΔΗ*

Μετά την αποφοίτησή μου από το τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, συνέχισα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στη Μοριακή Γενετική στο Imperial College London. Το 2012, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού μου επέστρεψα στην Κύπρο για τις διδακτορικές μου σπουδές στην Ιατρική Γενετική, στη Σχολή Μοριακής Ιατρικής Κύπρου (ΣΜΙΚ) του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου (ΙΝΓΚ).

Η διδακτορική μου διατριβή εκπονήθηκε στο εργαστήριο Νευροεπιστημών του ΙΝΓΚ υπό την επίβλεψη του καθηγητή Κλεόπα Κλεόπα. Θέμα της διατριβής ήταν η εξεύρεση μεταλλαγμένων μορφών της κοννεξίνης 32 οι οποίες αλληλεπιδρούν με τη φυσιολογική πρωτεΐνη και δύνανται να επηρεάσουν την έκβαση της γονιδιακής θεραπείας σε ασθενείς με τη Χ-φυλοσύνδετη μορφή της νευρομυϊκής ασθένειας Charcot-Marie-Tooth. Η εμπειρία μου στο Ινστιτούτο  ήταν πολύ όμορφη και μπορώ να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι τα διδακτορικά προγράμματα που προσφέρονται στη ΣΜΙΚ σε συνδυασμό με την υψηλού επιπέδου έρευνα που εκπονείται στο ΙΝΓΚ, μπορούν να οπλίσουν ένα νέο ερευνητή με εφόδια για μια λαμπρή καριέρα, είτε στην Κύπρο ή στο εξωτερικό. 

Μετά την αποφοίτησή μου από τη ΣΜΙΚ, αποφάσισα να συνεχίσω τη μεταδιδακτορική μου έρευνα στο εξωτερικό. Επιλέχθηκα να γίνω μέλος της ομάδας του τμήματος Ανοσολογίας στο University College London, όπου ο κύριος άξονας έρευνας περιστρέφεται γύρω από το ρόλο των υποδοχέων στα Τ-λεμφοκύτταρα (Τ-cell receptors) κατά τη διαδικασία αναγνώρισης καρκινικών αντιγόνων. Στην παρούσα φάση, η έρευνα που εκπονείται στο εργαστήριο μας σχετίζεται με την ανάπτυξη στρατηγικών ώστε να βελτιστοποιηθεί η έκφραση αλλά και η λειτουργικότητα υποδοχέων στα Τ-λεμφοκύτταρα που αναγνωρίζουν συγκεκριμένα καρκινικά αντιγόνα. Στη συνέχεια, κατά τη διαδικασία της γονιδιακής θεραπείας, οι βελτιστοποιημένοι υποδοχείς χρησιμοποιούνται ώστε να εξοπλίσουν τα Τ-λεμφοκύτταρα του ασθενούς με ικανότητες να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα πιο αποτελεσματικά, επαναπροσδιορίζοντας έτσι το λειτουργικό προφίλ των θεραπευτικών αυτών κυττάρων. Η ανοσοθεραπεία αποτελεί πλέον ένα πολύ υποσχόμενο πεδίο έρευνας για την καταπολέμηση του καρκίνου και είμαι χαρούμενη που μέσω της έρευνάς μου, μπορώ κι εγώ να συμβάλω σε όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται για εξεύρεση αποτελεσματικών θεραπειών. 

Ως απόφοιτη πλέον της ΣΜΙΚ και μέσα από τη δική μου εμπειρία ως διδακτορική φοιτήτρια, μια συμβουλή που θα μπορούσα να δώσω στους νέους φοιτητές που επιδιώκουν μια καριέρα στην έρευνα, είναι να αντιμετωπίζουν την οποιαδήποτε αποτυχία ως το αρχικό βήμα για την αναζήτηση της επιτυχίας. Η επιτυχία δεν εξασφαλίζεται μέσω μιας μεμονωμένης προσπάθειας αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που αρχίζει με την αποτυχία και ολοκληρώνεται μέσα από την επιμονή για επίτευξη του πρωταρχικού στόχου. Και για την έρευνα που έχει ως απώτερο σκοπό το όφελος της κοινωνίας, η διαδικασία αυτή πραγματικά αξίζει.  

*Απόφοιτος Σχολής Μοριακής Ιατρικής Κύπρου 
Μεταδιδακτορική  Ερευνήτρια 
Τμήμα Ανοσολογίας, University College London




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










201