Σχολική τσάντα - οδηγίες καλής πρακτικής


ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ*

Οι βαριές τσάντες που κουβαλάνε τα παιδιά στην πλάτη αποτελούν κίνδυνο για την υγεία τους. Η σχολική τσάντα μπορεί να έχει ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις και καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης.Ο Δρ. Αθανάσιος Μπαδέκας, ορθοπεδικός χειρουργός, διευθυντής Ορθοπεδικού Τμήματος ΕΛ.ΑΣ (εφημερίδα Ελευθεροτυπία) εξηγεί: «Δημιουργούνται προβλήματα όπως οσφυαλγία, ραχιαλγία και σπασμό ιερονωτιαίων μυών και αντιαλγική κλίση, δεν μπορεί όμως να αποκτήσουμε σκολίωση. Η σκολίωση είναι μία ανατομική παραλλαγή του μυοσκελετικού συστήματος που εμπεριέχει πλάγια κλίση και στροφή ταυτόχρονα της σπονδυλικής στήλης, είτε στην αυχενική ή θωρακική ή την οσφυϊκή μοίρα αυτής. Δεν υπάρχει όμως καμία εργασία που να υποστηρίζει ότι η κακή στάση και το υπερβολικό βάρος της τσάντας μπορεί να προκαλέσει σκολίωση. Η σκολίωση είναι μία κληρονομική ανατομική παραλλαγή.

Κάποιες χρήσιμες οδηγίες καλής πρακτικής ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο πόνος και να μεγιστοποιηθεί η άνεση του παιδιού είναι οι ακόλουθες:

Η σχολική τσάντα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του βάρους ενός μαθητή. (π.χ. ένας μαθητής που ζυγίζει 30 κιλά δεν πρέπει να σηκώνει καθημερινά και λανθασμένα παραπάνω από 3 κιλά βάρος).

Δεν πρέπει να κρατιέται η τσάντα με το ένα χέρι και η μεταφορά της τσάντας από τον έναν μόνο ώμο. (Έρευνα που διεξήχθη από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής τα παιδιά που μεταφέρουν τσάντα βάρους 4-7 κιλών παρουσίασαν στη συνέχεια πόνους στην πλάτη).

Ανύψωση/μεταφορά τσάντας:Σύμφωνα με τον Ορθοπεδικό Χειρούργο Hennrikus, του παιδικού νοσοκομείου της Καλιφόρνια χρησιμοποιήστε τσάντα με δυο λουριά που θα μοιράζει το βάρος μεταξύ των ώμων. Ρυθμίστε τους ιμάντες, ώστε το κάτω μέρος της τσάντας να βρίσκεται λίγο πιο πάνω από τη μέση του παιδιού να κρέμεται μόνο από τους ώμους του (να μην σκεπάζει τον γλουτό όπως συνηθίζεται από τα παιδιά). Η τσάντα καλύτερα να είναι κατασκευασμένη από σκληρή επένδυση με λουριά ενισχυμένα για να εμποδίζουν από το να μπαίνουν βαθιά στον ώμο, την πλάτη και το λαιμό του μαθητή. Η τσάντα να διαθέτει εύκαμπτο σκελετό και ακόμη καλύτερα να υπάρχει ζώνη που την δένει στη μέση, ώστε μέρος από το βάρος της να στηρίζεται και στη λεκάνη του παιδιού, αντί να φορτίζει μόνο τους ώμους και τη σπονδυλική στήλη.

Το παιδί (μαθητής/τρία) θα πρέπει να σηκώνει την τσάντα χωρίς να λυγίζει την πλάτη του, χρησιμοποιώντας τους μυς του μηρού και η σχολική τσάντα πρέπει να ανασηκώνεται με τα δύο χέρια και να κρατιέται κοντά στο σώμα.

Αν ο μαθητής είναι σκυφτός προς τα μπρος κατά την μεταφορά της τσάντας, τότε, ή είναι πολύ βαριά ή δεν έχει εφαρμοστεί σωστά στην πλάτη του, ή ακόμη δεν είναι κατανεμημένο  σωστά το περιεχόμενο. Πρέπει ο μαθητής να τοποθετήσει τα βαρύτερα αντικείμενα πιο κοντά στην πλάτη του και τα ελαφρύτερα μακριά απ’ αυτήν, έτσι μεταφέρεται το κέντρο βάρους του φορτίου της τσάντας μακρύτερα από τη σπονδυλική στήλη που προκαλεί μεγαλύτερες καταπονήσεις στην πλάτη (σιγουρευτείτε ότι τα βιβλία/τετράδια δεν μετακινούνται μέσα στην τσάντα - χρησιμοποιήστε τις θήκες της τσάντας).

*Λειτουργός Ασφάλειας και Υγείας

B.Sc., M.A.

  Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού

  Τηλ. 22800965, 99611162

  christos.antoniades@gmail.com

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










227