Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής παρευρέθηκε σήμερα στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Λύκειο Ιδαλίου με την ευκαιρία της τέλεσης των εγκαινίων του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού Πάρκου του Λυκείου Ιδαλίου.
. Τα εγκαίνια του Επιστημονικού Πάρκου τέλεσαν από κοινού ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ο Β΄ και ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, η υλοποίηση του Επιστημονικού Πάρκου, ενός πρωτοποριακού έργου και ενός οράματος που έγινε πράξη, καταδεικνύει τις δυνατότητες που έχει η εκπαίδευση όταν συνεργούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, έχοντας ένα κοινό όραμα και κοινούς στόχους.
Ο υπουργός κάλεσε τους καθηγητές και τους μαθητές όλων των σχολείων που θα επισκεφθούν το Πάρκο να εκμεταλλευθούν την πρόκληση που τους προσφέρει και να το αξιοποιήσουν όσο καλύτερα μπορούν.
Στο χαιρετισμό του ο κ. Καδής είπε μεταξύ άλλων:
«Εγκαινιάζουμε το Εκπαιδευτικό Επιστημονικό Πάρκο του Λυκείου Ιδαλίου, του οποίου οι κατασκευές και τα εκθέματα είναι μοναδικά. Αξιοποιώντας τα, οι μαθητές και οι μαθήτριες όχι μόνο του σχολείου αυτού αλλά και άλλων, θα αναπτύξουν αυτενέργεια, εφευρετικότητα, επιχειρηματολογία, αλλά και κριτική σκέψη, εφόδια απαραίτητα για ποιοτική έρευνα και καινοτομία. Μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία θα αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες σημαντικές για την επιστημονική και πολιτιστική πρόοδο, και για την οικοδόμηση ενός υγιούς και ελπιδοφόρου μέλλοντος.
Αυτό που προσδίδει ουσιαστική αξία στο Επιστημονικό Πάρκο είναι οι βαθύτερες παιδαγωγικές ιδέες και έννοιες που το διέπουν, το επιστημονικό του υπόβαθρο, οι στόχοι και οι διαδικασίες του, που συνάδουν με τους στόχους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων στην εκπαίδευση.
Τα εκθέματα του Πάρκου είναι μοναδικά και πρωτότυπα και αγγίζουν όλες τις επιστήμες. Το εκκρεμές του Φουκώ, το αναλημματικό ηλιακό ρολόι, η αναπαράσταση του ηλιακού συστήματος, καθώς και άλλες αλληλεπιδραστικές εκπαιδευτικές κατασκευές, όπως είναι η αναπαράσταση του DNA, προάγουν την ενεργητική και συνεργατική μάθηση και είναι εκθέματα που μέχρι τώρα μόνο σε μουσεία Φυσικής Ιστορίας του εξωτερικού μπορούσε κανείς να δει. Εξαιρετικής σημασίας είναι και η δημιουργία του ψηφιακού πλανητάριου, το οποίο θα αξιοποιηθεί ως ένα ισχυρό εκπαιδευτικό εργαλείο όχι μόνο στην εξερεύνηση του σύμπαντος, αλλά και στη διερεύνηση και εμπέδωση της γνώσης που σχετίζεται με πολλές θεματικές ενότητες όλων των επιστημών.
Είναι αξιοπρόσεκτο ότι στον σχεδιασμό του πάρκου δεν λήφθηκε υπόψη μόνο η επιστημονικότητα των εκθεμάτων, αλλά και ο καλλιτεχνικός σχεδιασμός τους και η αισθητική του χώρου, κάτι που συνέβαλε και στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής στην οποία βρίσκεται.
Για την υλοποίηση αυτού του έργου, ανάλογο του οποίου δεν υπάρχει στην Κύπρο, συγχαίρω θερμά τους εκπαιδευτικούς του Λυκείου Ιδαλίου, τους μαθητές και τις μαθήτριες, τη Διευθύντρια αλλά και τους προηγούμενους Διευθυντές, την τοπική κοινωνία, τους γονείς, και γενικά όσους συνέδραμαν οικονομικά ή με άλλο τρόπο».